Monday, August 29, 2016

Nuorten sydänten liekehtelyä

Niin hienosti tiivistettyjä tunnelmia, että pakahduttaa, löytyy anime-ohjaaja Makoto Shinkain kirjoittamasta ja Yukiko Seiken kuvittamasta mangasta 5 Centimeters per Second (Byousoku 5-senchimeetoru, käännös Melissa ja Taka Tanaka). Takakannen mukaan Shinkai on uusi Miyazaki, ja joskus jopa hyppää loistavuudessaan jälkimmäisen yli. Niin minustakin. Tunneskaala on tässä mielestäni selkeästi syvempi ja kypsempi, kuin Miyazakilla. 5 Centimeters per Second on myös Shinkain toimesta julkaistu aikaisemmin novellina sekä animena, kovasti tekee mieli lähteä nyt heti noitakin etsimään. Epäilen, että anime voisi nousta uudeksi suosikikseni, ainakin netistä l öytyneiden screenshotien perusteella.


Shinkai, M. & Seike, Y. 5 Centimeters per Second. Vertical Inc, New York, 2012 (2010)

Nuori Takaki Tohno muuttaa usein, on aina kiltti ja huomaavainen, ja siksi kai saa useiden tyttöjen sydämet lepattamaan. Omaan sydämeensä hänelle jää kuitenkin alitajuisesti kaivertava muisto tytöstä, jonka kanssa vaihdeltiin lupauksia ikuisesta romanssista, välimatkoista huolimatta. Kirjassa seurataan Takakin elämää vuosien ajan. Joskus näkökulma on Takakin, joskus häneen tutustuneiden tyttöjen. Suhteet muuttuvat hahmojen aikuistuessa, mutta syd än on mikä on - hallitsematon. Juoni näin kirjoitettuna on varsin yksinkertainen, mutta taika tulee upeasta kuvituksesta ja kohtauksista, joiden jännite saa hengityksen salpautumaan hetkeksi: nopeat katseet, pienet eleet, luonnon ja kaupungin tunnelmat, hetket, jotka todellisuudessa ovat ohitse ennen kuin alkoivatkaan, mutta tuntuvat merkityksiltään eläm ää suuremmilta.  Tiedättehän: katseet ja tilanteet, joissa osallisten aika pysähtyy.


Minä lueskelin tätä kev äisessä aamuauringossa nautiskellen.


Haikeaa melankolisuutta, kaipausta, rakkauden huumaa ja tuskaa, nuoruuden kömpelyyttä, haaveita ja särkyneitä unelmia. Kaikki tämä japanilaisessa kauneudentulvassa, jossa joko sataa lunta tai kirsikankukkia, tai pohditaan syntyjä syviä suurkaupungin valojen tuikkeessa. Ihana uusi tuttavuus, janoan lisää!      

No comments:

Post a Comment

Suuri kiitos kommentistasi!