Monday, August 22, 2016

Pirstaloisia perhekuvioita

Tulipa taas luettua jotain mielenkiintoista, kutkuttavaa ja nautinnollista. Ye Xinin Educated Youthin (kiinasta englanniksi kääntänyt Jing Han) alkuasetelma on jo jännitteinen: Kiinan kulttuurivallankumouksen aikana 14 miljoonaa (14 MILJOONAA!) lukiosta valmistunutta kaupunkilaisnuorta lähetettiin kauas maaseudulle töihin ennaltamääräämättömäksi ajaksi. Vuosien kuluessa elämä maalla, kaukana syntymäkodista ja omasta perheestä, muuttui arjeksi. Monet rakastuivat, menivät naimisiin, perustivat perheen ja uskoivat saman simppelin elämänmenon jatkuvan, kunnes 70-luvun lopulla säännöt yllättäen muuttuivatkin. Nyt kaupunkilaiset saivatkin halutessaan palata kotiseudulleen, mutta ehtojen kanssa: perhettä ei saanut ottaa mukaan ja jos oli pysyvässä työpaikassa, ei lähtö onnistuisi. Työpaikasta eroon pääsy onnistui helposti, mutta entä perhe? Koti-ikävissään ja kaupungin hulinan kaipuussaan ihmiset tekivät erilaisia ja erikoisia ratkaisuja. Ye Xin tietää mistä puhuu, sillä hän oli itse yksi noista 'koulutetuista nuorista'. 


Ye, X. Educated Youth. Giramondo, Sydney, 2016 (1991).Romaanissa veivataan kahden paikan ja ajan välillä: on moderni Shanghai, jossa maaseudulta palanneet naiset ja miehet ovat rakentaneet elämänsä ja uransa uudelleen. On myös pieni ja kaukainen Xinshuangbanna, eksoottinen maalaisseutu, jossa he viettivät vuosia tai jopa pari vuosikymmentä elämästään. Mitä näiden kahden välille mahtuu, vuosien lisäksi? Avioliittoja, eroja, lapsia, adoptioita, unohtamista, hylkäämistä, kaipausta, katumusta, muistoja. Rautatiet tuovat kaukaisesta pikkukylästä aikuistumisen kynnyksellä olevia lapsia biologisten vanhempiensa luo Shanghain vilinään. Miten käy, kun he löytävät vanhempansa? Miten vanhempien paluu kaupunkiin on sujunut? Kuinka uudet puolisot ja lapset suhtautuvat yllättävään tulokkaaseen menneisyydestä? Mitä tapahtui maalle jätetyille puolisoille lapsineen?

Jännitteitä ei tästä puutu. Seurataan useampaa shanghailaista perhettä, joissa toinen vanhemmista on viettänyt nuoruusvuotensa idyllisessä Xinshuangbannassa. Osa on kertonut nykyiselle partnerilleen menneisyydestään osa ei. Kun kaukaa saapuukin yllättäen kuvioihin edellisessä liitossa syntynyt lapsi, draamaa ei tule puuttumaan. Yksilöt ovat erilaisia, elämäntilanteet samoin. Käydään läpi syitä lähtöön, suhteita entisiin ja nykyisiin puolisoihin, kultaisia sekä kipeitä muistoja, tuskallisia totuuden hetkiä-  ja kurkistellaan mahdollista tulevaisuutta. Educated Youth tarjoilee tunteiden vuoristorataa, mielenkiintoisia kohtaloita, Kiinan sisäisiä kulttuurieroja ja lasten ja vanhempien välisiä siteitä. Ote ei herpaannu missään vaiheessa, henkilöt ja paikat elävät, kuuluvat ja tuntuvat sivuilla vahvasti. Ainoana sekunnin kestävänä ärsytyksenä toimivat mielestäni ajoittain hiukan yhtäkkisyydessään kömpelöt siirtymät menneen ja nykyisen välillä, mutta rikas sisältö sai tuon miinuksen unohtumaan heti kun tarina taas imaisi tiukasti mukaansa.

    

6 comments:

 1. Vaikuttaa hyvältä. Haluaisin lukea vielä muutaman teoksen Kurjen siivellä -haasteeseen ja tämähän siihen sopisi mainiosti :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä oli kyllä loistava löytö, ja tykkäsin kovasti. Niin kamala ja hieno samanaikaisesti.

   Delete
 2. Kamalia nuo autoritääriset valtiot. Nyt pelkään turkkilaisten puolesta. Demokratia taitaa olla unohdettu ja verenvuodatus alkanut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kammotus. Sydäntä särkee Turkin puolesta, samoin Syyrian.
   Kirjassakin heräteltiin kaikenlaisia ajatuksia, mutta tässä pysyttiin perhekohtaisten tapahtumien tasolla. Taustalla tietenkin ne valtion julmat säännöt, jotka vaikuttavat melkein kaikkeen yksilötasollakin.

   Delete
  2. Tuo tekstisi alku 14 miljoonaa lukiolaista lähetettiin maaseuduille järkytti, sillä nuoristahan se vallankumous yleensä lähtee ja nyt huolehdittiin siitä, että ne nuoret ovat kaukana toisistaan maaseuduilla. Hienosti kuvaat kirjaa ja sen tapahtumia oli tarkoitus sanoa, mutta järkytyin tekstistäsi ja olen samalla tosi huolestunut Turkin tilanteesta. Onko se uusi Afganistan. Uskonnon varjolla palataan ajassa kymmeniä vuosia taaksepäin.

   Delete
  3. Tässä kontrolli oli jo saavutettu sillä lailla, että nuoret tuntuivat lähtevän ja pysyvän maalla mukinoitta ja sääntöjen mukaan. Heitä oli sielläkin paljon yhdessä ja sekaisin maalta kotoisin olevien kanssa, mutta asiat hyväksyttiin vain sellaisina kuin ne olivat. Pidettiin tällä tavoin huolta, että raskas fyysinen työ kaukana keskuksista piti nämä potentiaaliset älyköt tarpeeksi hiljaisina ja väsyneinä. En tiedä, onko Kiinassa vieläkin sama juttu, että kansalaisilla on oltava lupa asua tietyssä kaupungissa tai kylässä?


   Minua mietityttää samat asiat. Tavallisten ihmisten voimattomuus, esimerkiksi, kun kuitenkin lienee ihan fakta, että reilusti suurin osa ihmisistä missä tahansa haluaisi ihan rauhassa elellä omaa elämäänsä sovussa naapuriensa kanssa. Mutta jotkut janoavat valtaa ja rikkauksia toisten kustannuksella, ja sitten alkaa manipulaatio ja pakottaminen...

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!