Monday, October 10, 2016

Mitä haluamme, mitä saamme

Tulipa lomalla luettua jotakin aika vaikuttavaa, eli Mai Al-Nakibin The Hidden Light of Objects.
Ilmansuuntakin oli itselleni lukijana raikas, sillä tapahtumapaikka on Lähi-itä, enkä muista milloin viimeksi olisin lukenut noilta kulmilta ainakaan mitään modernia.Al-Nakib, M. The Hidden Light of Objects. Bloomsbury, Doha, 2014.Tässä novellikokoelmassa ovat äänessä pääosin (muistojen) nuoret. On ex pat -elämää, paksut muurit, taustalla tulossa tai  menossa sota/sodat, mutta nuorill ainakin periaatteessa koko maailma ja elämä edessä. On kaikki toivo, haaveet ja mahdollisuudet, mutta samalla ympäristön ja omat sisäiset kriisit ja konfliktit pitävät otteessa. Löyhästi linkitetyissä tarinoissa on myös tiettyjä pieniä tavaroita, tapahtumia ja paikkoja, jotka ovat merkityksellisiä vuosienkin päästä. Tiedättehän tunteen: jokin esine, maku, tuoksu tai ääni, joka saa hetkessä aikamatkaamaan jonnekin menneisyyteen, ja kaikki on jälleen yhtäkkiä täysin tuoreena edessä, vaikka itse olisi ties missä, vuosien ja valtamerien päässä. Tarinoissa keskeisiä ovat nimenomaan esineet, jotka muistuttavat tunnollisesti jostakin ihmisestä.


"He placed it carefully in my sister's open hands. The dot smiled up at the old man, the kind of smile that reminds you of all the joy that survives in the world despite lost children and dead parents, despite cancer and war. He bowed gracefully, withdrawing behind the tree through which he had seemed to materialize earlier."


Kokoelma on samaan aikaan kaunis ja sydäntäsärkevä. Parissa kohdassa väänsi mahanpohjassa, muutaman kerran oli kirja laitettava nurin ja ajateltava oikein kunnolla. Kerran tirahti kyynelkin tyynylle. Avasi silmiä päästä noille seuduille tarinoiden mukana. Oli mielenkiintoista saada pikkuinen vilahdus esimerkiksi seudun sisäisistä maahanmuutteluista, ja kuinka sekin linkittyy koko maailmaan. Ihan niinkuin missä tahansa muuallakin. Tässä ollaan hienosti liikkeellä ja muistoissa samaan aikaan. Ja muistoihin jääneistä tärkeistä tavaroista, ihmisistä ja paikoista heijastuu valo, joka saa pakahtumaan. 

No comments:

Post a Comment

Suuri kiitos kommentistasi!