Friday, December 23, 2016

Sitkeitä siirtolaistarinoita

Ha Jinin A Good Fall on New Yorkin Flushingin kaupunginosaan sijoittuva novellikokoelma. Novelleissa päästään mukaan eri elämänvaiheissa olevien kiinalaissiirtolaisten arkeen ja saadaan makua siitä, millaista - ja kuinka moninaista - voi olla tavallisen, pienipalkkaisen aasialaistaustaisen ihmisen elämä Isossa Omenassa. Siirtolaisteema koskettaa tietenkin montaa muutakin ryhmää, sillä paljon on yhteistä, vaikka tässä keskitytäänkin kiinalaisyhteisöön ja Kiinan kulttuur(e)ille ominaisiin juttuihin. Novelleissa pulpahtelevat pinnalle ikävä, sosiaalinen paine, taloudelliset haasteet, byrokratia, menestymisen tarve, oman yhteisön apuverkosto, hikipajat, bordellit, yliopistot, kaukosuhteiden kiduttavuus, syrjähypyt, ystävät ja huijarit, raaka työ, kotiin lähetetyt rahat, sukupolvien kuilut, suunnitelmat, unelmat ja kuvitelmat. Ennen kaikkea pohjalta löytyy jokaisen kohdalla sinnikkyys, ja joustava sitkeys, jonka avulla uusissa maisemissa ja tilanteissa tai kahden kulttuurin välissä navigoidaan. 


Jin, Ha. A Good Fall. Pantheon, New York, 2009.

Jotenkin olen viimeaikoina ajatellut paljonkin sitä, kuinka maahanmuuttajan elämä missä tahansa on aina hiukan erilaista kuin paikallisten. Kyllä se kertoo ihmisestä jotain, että on jättänyt jossakin vaiheessa tutun ja turvallisen (no, ei kaikissa tapauksissa turvallisen) elämänsä taakseen, samoin suvun ja ystävät, usein kielen ja kulttuurinkin, joskus kaiken omaisuudenkin, ja lähtee aloittamaan alusta jossakin muualla. Elämän, tukiverkoston ja soljuvan arjen rakentaminen on vuosien projekti. Tämä on tullut ajoittain mieleen silloin, kun olen kuullut joidenkin paikallisten valittavan kovaa kohtaloaan joissakin tilanteissa, ja silloin tällöin sisimmässäni mietin, että sinullahan on ollut kuitenkin perhe ja suku ja kaikki vanhat ystävät ympärillä, kuvittele, jos olisit tuossa tilanteessa perustavanlaatuisesti ihan yksin eikä kukaan yksinkertaisesti pystyisi tulemaan avuksi, vaikka haluaisikin!

Suosikkinovelleikseni kokoelman kahdestatoista jäivät superlyhyt The Bane of the Internet, jossa Yhdysvalloissa asuva nainen toivoo pääsevänsä rauhaan Kiinassa asuvalta siskoltaan, A Composer and His Parakeet, jossa säveltäjä ystävystyy odottamatta etäisen tyttöystävänsä lemmikkilinnun kanssa ja The House Behind a Weeping Cherry, jossa aito rakkaus kytee ja leimahtaa bordellissa. Itse asiassa suosikkien valinta oli kauhean vaikeaa, sillä kokelma on todella tasalaatuinen ja laadun suhteen leijaillaan korkealla. Mitään ei ole liikaa tai liian vähän, novellit ovat väkeviä ja imaisevat heti ensilauseesta mukaansa, ja loppu on loppu, juuri sillä tavalla sopivasti. Nautin tästä, ja ilokseni huomasin, että Jiniltä on käännetty useita muitakin teoksia englanniksi. Ainakin Odotus on myös suomennettu. Tässäpä siis kirjailija, johon kannattaa tutustua.

2 comments:

 1. Tämähän kuulostaa ihan superkiinnostavalta! Novellit tietty aina arveluttavat, mutta novellihaaste on jo avartanut mieltäni eli en enää niin kammoksu. Ja minulla on nytkin pari novellikokoelmaa kesken. Minulle on tullut tavaksi lukea aina romaanin välissä muutama novelli.

  Olen muuten lukenut Ha Jinilta romaanin nimeltä In the Pond ja se oli hersyvän hyvä, suosittelen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Novellihaaste on mahtava ja olen jo räjäyttänyt tajuntani novellien kautta. Seuraavassa postauksessa lisää ;)

   Kiitos suosituksesta, takuulla luen. Sen verran vahvoja olivat nämä novellit, että tosiaan kiinnostaa muukin tuotanto.

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!