Sunday, January 29, 2017

Kohti uutta ja tuntematonta

Vihdoin: hienoa alkanutta tulisen kukon vuotta! Samalla kiekaisulla alkaa virallisesti Kukko kainalossa -lukuhaaste, joka siis kestää hiukan vajaan kiinalaisen kalenterivuoden. Tämän postauksen oli tarkoitus lähteä liikkeelle jo eilen, mutta koko päivän suunnitelmat menivät hiukan uusiksi eikä koneelle ollut asiaa. Kävimme kuitenkin Chinatownissa vilkaisemassa kukon astumista valtaan*, mutta käännyimme monen muun tapaan ympäri hetken kuluttua, sillä jostakin syystä vuoden vaihtumisen juhlat oltiin järjestetty niin, että suurin osa ihmisistä ei nähnyt yhtään mitään. Korotetut lavat olisivat olleet poikaa, tai edes jonkinlaiset TV-ruudut, joiden avulla ensimmäisten neljän rivin takana olevat ihmiset olisivat myös voineet nauttua tapahtumasta. Mutta nyt takaisin asiaan, sillä kukon kanssa saamme onneksi reissata koko vuoden uusiin maisemiin ja näköaloihin.


Kuva täältä.


Haaste on avaamassa minulle, ja varmasti monille muillekin, aivan uuden kirjallisen maailman. Kirjavinkkien toivossa katsoin South East Asian Writers Awardsin kirjailijalistoja, ja suoraan sanottuna kaikki oli itselleni aivan vierasta.  Britannican sivulta löytyy onneksi aika hienoja yhteenvetoja eri Kaakkois-Aasian maiden kirjallisuudesta, samoin kuin muutamia kirjavinkkejäkin. Tuntemattomuus on aika shokeeraavaa ottaen huomioon, että seudun kirjallinen historiahan on pitkä ja rikas. Kaakkois-Aasian kirjavalla siirtomaahistorialla, uskontojen liikkeellä ja poliittisella historialla on luonnollisesti ollut suuri ja vaihteleva vaikutus eri maiden kulttuuriin, kirjallisuuskenttään ja lukutaitoon.

Kielimuurin ja ensivilkaisun vuoksi epäilen, että suurin osa englanniksi kirjoitetuista tai muille kielille käännetyistä kirjoista on julkaistu Kaakkois-Aasian ulkopuolella ja on toisen sukupolven siirtolaisten kynäilemää. Tämä ei tietenkään sinällään ole mitenkään negatiivinen asia. Toivon kuitenkin, että vuoden aikana eteen tulee myös kirjoja, joiden kirjoittajien elämä ja perspektiivi on vankasti paikan päällä Kaakkois-Aasiassa.

Nämä vinkit ehdin kuopsutella esiin netin syövereistä:

Vietnam:

Nguyen, Q. Where the Ashes Are
Truong, M. The Book of Salt
Le, T.D.T. The Gangster We Are All Looking For
Nguyen, V.T. The Sympathizer  (Tämä on minulla jo pinossa enkä malta odottaa lukemista)
Lam,A. Birds of Paradise Lost ja Perfume Dreams
Le, N. The Boat (Minulle jo aiemmin rakas, todella vaikuttava novellikokoelma)
Tran, T. The Book of Perceptions ja muut runokokoelmat 
Dinh, L. Blood and Soap

Täällä joku nimeää lisää mielenkiintoisia vietnamilaisia nykykirjailijoita.
Lukuvinkkejä löytyy myös täältä.

Thaimaa:

Pramoj, K. Four Reigns
Lapcharoensap, R. Sightseeing
Botan: Letters from Thailand
Somtow, S.P.: Jasmine Nights
Somtow, S.P. Vampire Junction
Sudham, P. Monsoon Country
Boontawee, K. A Child of the Northeast


Lisää luettavaa löytyy Tripadvisorin listalta ja Britannicasta


Kambodza:

Kambodzan kirjallisuudessa on Khmer Rougen kokoinen aukko. Guardianissa Geoff Ryman kirjoittaa (vuonna 2006) kuinka kauaskantoiset jäljet hirmuvalta on jättänyt jälkeensä ja kuinka nykykirjailijat synnyttävät maan kirjallisuuskenttää uudestaan. Tehtävä ei ole helppo, sillä Khmer Rougen aikana lukutaito, melkein kaiken muunkin ohessa, romahti, ja myös kieli kävi läpi 'uudelleenkoulutuksen'. Kirjalista ei luonnollisesti aiheiden puolesta vaikuta kovin riemukkaalta, mutta toivottavasti vuoden aikana löytyy myös muunlaistakin luettavaa käännettynä.


Seng, T. Daughter of the Killing Fields
Ung, L. First They Killed My Father
Mam, S. The Road of Lost Innocence
Seeley, N. Cambodia Noir (olen kerran aloittanut tämän, mutta kirja jäi minulta kesken. Sellaista sietämätöntä testosteroniuhoa ainakin alussa...)
Ghosh, A. Dancing in Cambodia, at Large in Burma
Pran, D. & DePaul, K. Children of Cambodia's Killing Fields


Guardianin listalta löytyy muutama muu vinkki.

Myanmar:

Myanmarissa taas kirjailijat ja kirjanystävät ovat aktiivisesti ja konkreettisesti, hankaluuksista huolimatta, luomassa uutta todellisuutta. Uudessa parlamentissakin on 11 runoilijaa!


Orwell, G. A Hanging
Ghosh, A. Dancing in Cambodia, at Large in Burma
Khoo Thwe, P. From the Land of Green Ghosts
Sandar, M. Lista teoksista Wikipediassa
Sengupta, N. The Female Voice of Myanmar

 
Guardianin vinkkilista on täällä.


Malesia:

Choo, Y. The Ghost Bride
Teh, L. Honk! If You're Malaysian
Nor, H.M. Hungry in Ipoh
Chew, H. Hotel Tales
Tan, A. Love in Penang
Cho, Z. Spirits Abroad
Eng, T.T. The Garden of Evening Mists
Ghozali PK, M. Tree of Sorrow


Kuala Lumpurin Time Out listaa lisää luettavaa.

Filippiinit:

Ocampo, A.R.: Rizal Without the Overcoat
Chai, A.J. The Last Time I Saw Mother
Dalisay, J.Y. Jr Soledad's Sister
Bobis, M. Fish-Hair Woman
Alvar, M. In the Country
Tizon, A. Big Little Man
Holthe, E.U. When the Elephants Dance
Gamalinda, E. & de Ungria, R.M. Empire of Memory

Indonesia:

Utami, A. Saman
Herliany, D.R. Life Sentences
Pamuntjak, L. The Question of Red
Chudori, L.S. Pulang
Lestari, D. Supernova-sarja
Hirata, A. The Rainbow Troops
Toer, P.A. This Earth of Mankind
Lubis, M. Twilight in Jakarta 


Singapore:

Shamini Flintin dekkarit, jotka tapahtumapaikkojen vuoksi soveltuvat myös moniin muihin haasteen maihin. Suurimman osan olen jo lukenut, ja ovat mukavia viihdekirjoja kulttuuriero-twistillä.
Wong, C. The Lover's Inventory
Soh, M. Nurse Molly Returns
Miel: Scenegapore
Sharma, H. Those Who Can't, Teach
Lim, C. The Teardrop Story Woman
Seng, G.P. If We Dream Too Long


Laos:

Bounyavong, O. Mother's Beloved
Lang, K.K. The Latehomecomer
Colin Cotterillin Dr Siri Paiboun -sarja
Khamkeo, B. I Little Slave

Brunei:

Lim, K.H. Written in Black
Falique, A. The Forlorn Adventure


Kirjalinkkejä valitessa ja kootessa tuli kamala lukuhimo! Hetkisen hiippailen vielä kurjen maisemissa Japanissa, mutta heti seuraavaksi saa kukko kyllä viedä minut Vietnamiin :) 

Toivottelen kaikille haasteeseen osallistuville - ja tietenkin kaikille muillekin - hurjasti lukuiloa ja hienoja kirjallisia seikkailuja ja löytöretkiä.* Miksi kukon valtaannoususta tuli minulle heti mieleen Donald Trump?

18 comments:

 1. Kiitos kirjavinkeistä! Aloitin haasteeseen osallistumisen jo eilen, kun postasin Terhi Rannelan Punaisten kyynelten talosta. Joo, kirjailija ei ole kaakkoisaasialainen, mutta Kambodzan historia on kirjassa niin keskeistä, että lasken sen mukaan haasteeseen :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jippii, ja ihan sääntöjen mukaan luet, ei tarvitse olla paikallinen kirjailija, tapahtumapaikka riittää :)

   Delete
 2. * Miksi kukon valtaannoususta tuli minulle heti mieleen Donald Trump? > hyvin hoksattu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ikimuistoinen keikaroiva ja keisarillinen tyyppi. Mielenkiintoiset ajat edessä...

   Delete
 3. Oi miten mielenkiintoinen haaste! Tämä olisi minulle tarpeen, sillä tunnen niin auttamattoman vähän aasialaista kirjallisuutta, mutta olen jo mukana niin monessa, että täytyy varmaankin jättää väliin...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehtiihän näitä onneksi myöhemminkin... Minä aluksi kuvittelin, että luettavaa olisi niukasti, mutta onneksi alkoi löytyä ja tosiaan nuo linkit aiheuttivat oikein kunnon lukuhimon :)

   Delete
 4. Kuulostaa aivan ihanalta ja inspiroivalta haasteelta! Mieleni tekisi melkein taas innostua, mutta huonosti kävi edellisen haasteen kanssakin. Kurjelta katkesi siivet jo nousukiidossa. Mutta katsotaan nyt. Jospa ottaisinkin tänä vuonna erilaisen lähestymistavan ja lähtisin mukaan sillä tavalla vaivihkaa enkä liput liehuen. ;-D

  P.S. No onhan se Trumppi melkoinen kukko. Tunkio vaan puuttuu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, olet siis salaa ja hiljaisesti mukana :D

   Meinasin jo mainita tunkiostakin, mutta eihän US ole mikään tunkio, vielä! Saa nähdä millaista tuhoa tämä toimelias keisari saa siellä neljässä vuodessa aikaan.

   Delete
 5. Voisin yrittää lukea edes jotakin näistä maisemista. Täytynee siis vilkaista mitä on suomennettu ja saatavilla meidän kirjastoista. Tosin nyt kun kakkosen matkakohteeksi on valikoitunut Japani, voisin kulkea vuoden jäljessä ja käydä lukaisemassa sikäläisiä kirjoja. Saas nähdä, että onko kainalossa apina vai kukko, vai toisessa kainalossa apina ja toisessa kukko.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oijoi, ihana matkakohde kiikarissa! Nyt on tosiaan paljon kirjavinkkejä sinulle viime vuodelta (katso Haasteet-sivulta, jos Japania mielit).
   Minulle on tullut hirmuinen lukuhimo!

   Delete
 6. Aasialaisia kirjailijoita olisi mielenkiintoista lukea,joten kiitos vinkeistä:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ole hyvä! Toivottavasti saat käsiisi jotakin näistä, tai muita kirjoja tuolta seudulta.
   Innolla alan itsekin tähän haasteeseen juurikin siksi, koska nämä seudut ovat minulle kirjallisia kysymysmerkkejä. Oikea seikkailu- ja löytöretkifiilis on täällä päällä :D

   Delete
 7. No niin, nysse alkaa! Olen luuten aloittanut lukea tuota Sympathizeria, mutta jäi minulta het alkuunsa kesken. Syy ei ollut kirjassa,vaan aika taisi olla väärä. Taidan odottaa sinun mielipiteesi ennen kuin tartun kirjaan uudelleen. :D

  Ps. Kun kerran mainitsit Trumpin, niin tuo kukko hieman näyttää Trumpilta ainakin "tupeensa" osalta, apua :D :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi ei! No, kokeilen nyt Sympathizeria kuitenkin ja katsotaan miten käy... Mulla on kovat odotukset sen suhteen.

   Ja kiitos vain, nyt en koskaan voi enää katsoa tuota kukkopilliä neutraalisti, vaan tuohan on selvä Trump! Tupee ja sekopäinen katse sekä jatkuvasti avonainen törrösuu :D Apuaaaaa!!!!!

   Delete
  2. Kukkuu ja herätys!!! Oletko jo aloittanut tai peräti lukenut sen Sympathizerin? Lainasin sen tänään taas kirjastosta, jospa vaikka tällä kertaa saisi luettua enemmän kuin ne kaksi sivua. Kirjastossa luin jo puoli sivua ja olin aika innokas, koska mulla noin muuten on vaikeuksia päättää mitä haluan lukea eli hyvä merkki sen. :D

   Delete
  3. No aloitin, mutta laina-aika kului umpeen, kun olin seisottanut hyllyssä :-/ Nyt siis taas jonotan. Tästä syystä omat kirjat on ihania <3
   Mutta tykkäsin kyllä siitä mitä luin, toivottavasti saan pian taas kirjan kätösiini!

   Delete
 8. Oi kun tekisi mieli tarttua tähän... Nimet ovat uppo-outoja, mutta jokainen noista maista kiinnostaa. Omasta kirjahyllystä löytyi George Orwellin Burmese Days, ehkäpä tartun ainakin siihen!

  ...ja voi, miten toivoisin että meilläkin olisi eduskunnassa ja jopa hallituksessa muutama runoilija niiden uusliberalistien sijaan...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tartu, tartu! Ainakin olisi kiva kuulla mitä ajattelet Orwellista :)
   Runoilijoita tarvitaan aina! Toivottavasti eduskunnassa ja hallituksessa on edes pöytälaatikkorunoilijoita soluttautuneina, ellei muuten :)

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!