Tuesday, January 3, 2017

Nyt kukko kainaloon ja menoksi! Kaakkois-Aasia -lukuhaaste

No niin, vihdoin on saatu jotain aikaiseksi! Viime vuoden aikana kurjen siivellä liidellessä silmään osui useamman kerran kirjallisuutta hiukan alempaa kartalta. Kiinnostus heräsi ja suunnitelma jäi muhimaan mieleen useammaksi kuukaudeksi. Näin syntyi Kukko kainalossa, eli Kaakkois-Aasia -lukuhaaste. Haasteen kautta tutustutaan siis Kambodzan, Laosin, Malesian, Myanmarin, Thaimaan, Vietnamin, Brunein, Filippiinien, Itä-Timorin, Indonesian ja Singaporen kirjallisuuteen ja kulttuuriin. Samoin kuin kurjen siivellä liidellessä, haasteeseen hyväksytään kirjoja, joiden kirjoittaja on kotoisin kyseisistä maista tai kirjan tapahtumapaikkana on joku Kaakkois-Aasian maa. Teknisesti Kookos- ja Joulusaaret kuuluvat myös Kaakkois-Aasiaan, mutta osana Australian hallintoa jätän ne nyt tästä haasteesta pois. Asukaslukuun vedoten en usko, että hirmu monta kirjailijaa putoaa tuosta syystä pois pelistä. Haastessa juostaan kukko kainalossa maasta toiseen 28. tammikuuta 2017 - 27. tammikuuta 2018. Ja mikäpä muuten parempi ajankohta tälle haasteelle, kuin samana päivänä alkava kiinalaisen kalenterin kukon vuosi? Eniten vuoden aikana lukevalle järjestetään tietenkin kukkomaisen korea, teemaan sopiva palkinto :) 


Kukko kainaloon ja menoksi koko kukon vuodeksi!


Vaikka haastelogossa komeilee ihan perinteinen suomalainen kukkopilli, on jaloilla ja rohkeilla kukoilla Kaakkois-Aasiassa (ja muuallakin Aasiassa) ihan oma paikkansa. Kukkojen ja kanojen esi-isät ja -emot kotkottivat ja kiekuivat Kaakkois-Aasian ja Kiinan metsissä ennen kuin levisivät muualle kesytettyinä malleina. Balilaiset, hindumytologiaan sidotut kukkotappelut ja kukkojen tärkeys  olivat esimerkiksi antropologi Clifford Geertzin kohteena 50-luvun lopulla, eikä kukoista ollut Balilla pulaa muutama vuosi sitten, kun kävin siellä itsekin. Muistan yhä elävästi kyläläiset (miehet) juttelemassa ilta-auringossa, lempikukot sylissä. Kukkotappelulla on paikkansa myös Thaimaan ja Burman välisistä suhteista kertovissa legendoissa sekä buddhalaisessa mytologiassa. Miehiset kukot kiekuvat aamun ja valon maailmaan, tekevät työtä väsymättä päivät pitkät, ja suojelevat energisesti perheitään. Thaimaassa, Laosissa ja Vietnamissa kukko herättää jopa itse auringonkin.

Saakohan tämän kukkopillin energinen kiekaisu muitakin lukijoita heräämään, nappaamaan kukon kainaloonsa ja lähtemään lukukierrokselle Kaakkois-Aasiaan?

22 comments:

 1. No jo! Tottakai! Haastepino kasvaa, hyvä niin. ;) Mukana!

  ReplyDelete
 2. Tottahan minä tämän haasteen pistän korvan taakse muistiin, toivossa, että ehkä jonkun kirjan tähän vuoden mittaan löydän.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä juttu! Minulle tämä on vieraampi alue, ja mielenkiinnolla odotan, että mitä kaikkea löytyy vuoden mittaan,

   Delete
 3. Tämä on onkin monta astetta haastavampi kuin Itä-Aasia, mutta kurkien mentyä jäi tyhjä olo. Kaappaan siis kukon kainalooni ja lähden koluamaan Kaakkois-Aasiaa. Pikaisen muistelon mukaan minulla on omassa hyllyssäni ainakin kaksi haasteeseen sopivaa kirjaa. Mutta tässä onkin hyvää aikaa haalia lisää ja kesyttää kukko, kun haaste alkaa vasta kuun lopulla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtavaa, että lähdet kans reissuun! Ja tässä on tosiaan enemmän haastetta. Mukavaa kiekumista ja kuopsuttelua kukon kanssa :D

   Delete
 4. Tämä on kyllä aika paha, kun ei alueen kirjallisuudesta ole oikein mitään käsitystä.
  Pidän silmät auki ja ainakin jos löytyy jotain jota voi kombottaa omaan haasteeseeni niin napppaan luettavaksi...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä yritän googlata jotain vinkkejä. Olemassa niitä kirjoja on, sillä silloin tällöin törmäsin niihin viime vuonna kirjastossa :) Mutta minullekin tuntemattomampaa kirjaseutua, siksi haaste! Kombottele, minäkin aion!

   Delete
  2. Haa, ainakin yksi kirja löytyi Indonesiasta, ja oli tutustumisen arvoinen. https://hdcanis.blogspot.fi/2017/03/hella-haasse-black-lake.html

   Delete
 5. Kiinnostaa! Ei oo kyllä ennestään mitään hajua tuon alueen kirjallisuudesta, niin on sopivasti haastetta. Tosin epäilen, että ei tule kovin montaa luettua, mutta osallistun silti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kivaa, että osallistut. Toivotaan, että näitä löytyy. Ei minullakaan ole kovin paljon kokemusta tästä seudusta, siksi haaste :D

   Delete
 6. Kiva haaste! En lupaa osallistua mutta seuraan; blogissani on hitaasti etenevä haaste lukea kirja jokaisesta maailman maasta niin tästä saan varmasti monta hyvää lukuvinkkiä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tervetuloa seuraamaan ja lukuvinkkejä saat tosiaan toivottavasti roppakaupalla :)

   Delete
 7. Kiinnostaa kyllä, katsotaan, jos ehtii näitä lukea =D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä, tule vaan mukaan. Yritän kaivella lukuvinkkejä, jotka postaan 28. päivä :)

   Delete
 8. Minäkin yritän kukkoilla! Katsotaan mitä löytyy ja kiitos jo etukäteen lukuvinkeistä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tervetuloa kukkoilemaan! Etsinnät on täällä käynnissä :)

   Delete
  2. Moi! Kukkoilin tähän nyt valitettavasti vain kaksi teosta, mutta hienoja olivat molemmat joten olen tyytyväinen että haasteesi sai minut tarttumaan nimenomaan kyseisiin kirjoihin :)

   Voit käydä vilkaisemassa koontia sivupalkistani jos haluat: https://kirjahyllyssablogi.blogspot.fi/p/kukko-kainalossa.html

   Delete
  3. Kiitos kiitos!
   Ihanaa, että löysit mielenkiintoista luettavaa :)
   Toivon että pystyisin vielä lukemaan pinossa olevat, vaikka en haasteeseen ehtinyt lukemaan tarpeeksi millään mittapuulla...
   Mielenkiintoinen ja kirjallisuuden maailmankartalla hiljaisen alue.

   Delete
 9. Mukana ollaan! Taitaakin ainakin yksi passeli kirja odotella lukupinossa. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Loistavaa, että lähdet mukaan! Odottelen innolla postausta :)

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!