Wednesday, March 28, 2012

Helmi

Luin Sarah Hallin novellikokoelman The Beautiful Indifferencen muutama kuukausi sitten. Siitä lähtien tarinoiden tapahtumat ja tunnelmat ovat kummitelleet mielessä enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Sarah Hall oli minulle uusi tuttavuus, vaikka mitenkään näkymättömissä hän ei ole ollut, kun katsoo palkinto- ja ehdokkuuslistaa. Ennen kokoelmaa on ilmestynyt Haweswater, Electric Michelangelo, The Carhullan Army ja How to Paint a Dead Man. Suomeksi teoksia ei ole toistaiseksi käännetty, mutta ovat saatavilla englanniksi ainakin Akateemisesta. 

The Beautiful Indifference on Hallin ensimmäinen novellikokoelma ja koostuu seitsemästä tarinasta. Huomioni kiinnittyi kirjaan viimeisen tarinan nimen vuoksi: Vuotjärvi. Mökki-Suomeen sijoittuva kertomus on voimakas, kuten muutkin kokoelman osat. Hallin tarinoissa luonto, fyysisyys, vaistot ja perimmäiset ‘alkutunteet’ ovat keskiössä henkilöiden välisissä suhteissa sekä sisäisessä maailmassa. Tarinat sijoittuvat useisiin paikkoihin: Englanti, Afrikka, Suomi ja Amerikka (ehkä). Myös aikakaudet vaihtelevat, kuten myös päähenkilöiden iät ja sosiaaliset asemat. Kaikki kuitenkin hehkuvat  synkkyyttä, voimaa, irtiottoja ja liikahtamattomia luonnonlakeja, jotka vaikuttavat henkilöiden ratkaisuihin, sosiaaliseen elämään ja yleiseen järjestykseen.

Hall, S. The Beautiful Indifference. Faber, London, 2011.


On harvinaista törmätä kirjaan, jossa joka ikinen lause ja sana kuulostaa täydelliseltä, ja jossa ei ole mitään liikaa tai liian vähän. Tämä kirja oli yksi tällainen kaunis ja vaikuttava harvinaisuus.

Onko Sarah Hall teille jo tuttu?

Sarah Hall puhuu kirjoistaan täällä.

No comments:

Post a Comment

Suuri kiitos kommentistasi!