Monday, March 26, 2012

Lukemisen vuosi


2012 on Australiassa The National Year of Reading (NYOR). Idea on saanut alkunsa järkyttävien tilastojen vuoksi: 

Nearly half the population struggles without the literacy skills to meet the most basic demands of everyday life and work. There are 46% of Australians who can't read newspapers; follow a recipe; make sense of timetables, or understand the instructions on a medicine bottle.”

Olin todella yllättynyt, kun jostain luin australialaisten huonon lukutaidon vaikutuksista työelämään, siis työnantajan näkökulmasta. Työntekijöiden heikko lukutaito vaikutti tuottavuuteen ja työturvallisuuteen.  Siksi varmaan monet työnantajatkin ovat sponsoroineet vuotta.

Vuoden aikana järjestettävien tapahtumien on tarkoitus innostaa lapsia ja perheitä lukemaan ja lukutaitoisia löytämään uutta inspiraatiota. Oma lukuhaasteeni onkin syntynyt osittain NYOR:n ansiosta. Mukana vuoden promootiossa ja sponsoreina ovat hallintoelimet, media, kirjailijat, koulut, kustantajat, kirjakaupat, työnantajat, lastentarhat, kirjastot jne.

Australiansuomalaiset, oletteko huomanneet NYOR-mainoksia missään? Isoissa kaupungeissa näyttäisi olevan luonnollisesti enemmän tapahtumia. Pahoin pelkään, että pienet jäävät paitsi, vaikka tarvetta olisi. Itse en ole löytänyt viitteitä muualta kuin nettisivuilta, mutta onneksi vuosi on vielä aika nuori.

http://www.love2read.org.au

No comments:

Post a Comment

Suuri kiitos kommentistasi!