Wednesday, March 21, 2012

Epätoivoisia tekoja

Jouduin parin viikon takaisella lomalla sateen ja tulvan saartamaksi, enkä voinut mennä minnekään. Oli hyvä juttu, että mukana oli vino pino kirjoja, joiden loppuessa appi vielä suositteli  hyllystä löytyvää Shamini Flintiä.

Shamini Flint oli kutsuvieraana viime vuoden Big Sky Readers and Writers Festivalissa Geraldtonissa. Olin todella vaikuttunut hänen partaveitsenterävästä älystään ja hillittömästä huumorintajustaan puhujana. Hän kirjoittaa lastenkirjoja, asiakirjallisuutta (non-fiction?) ja dekkareita. Koska viime vuonna olin vielä niin nirso lukemisen suhteen, ei minulla ollut kiinnostusta edes yrittää Flintin Inspector Singh Investigates- sarjaa. Niin paljon kuitenkin vaikutuin Flintin puheenvuoroista, että ostin sarjan kaksi ensimmäistä osaa apille joululahjaksi.

Kun nyt olin päättänyt ylittää itseni genrerajojen suhteen,  löysin itseni  Inspector Singh Investigates:  A Most Peculiar Malaysian Murder suositusten kera kädessäni, samalla kun rankkasade pyyhki kattoa.

Flint, S. Inspector Singh Investigates: A Most Peculiar Malaysian Murder. Minotaur Books, New York, 2010.


Olisihan jo pitänyt arvata: nautin tästäkin (vai johtuikohan se vain sateesta?). On tunnustettava, että minulla on kyltymätön jano Aasian kulttuureita kohtaan, mikä monesti heijastuu lukemiseen. Inspector Singh –sarjan jokainen osa sijoittuu eri Etelä- ja Kaakkois-Aasian maahan (siis ainakin tähän asti on sijoittunut). Inspector Singh on ylipainoinen etsivä, jonka toimintametodit eivät aina miellytä hänen kollegojaan Singaporessa.  Hänellä on kuitenkin ilmiömäinen kyky ratkaista hankalia murhamysteereitä, mikä pitää hänet palkkalistoilla. Kirjat liikkuvat kevyessä painoluokassa teeman ja luettavuuden suhteen, eli miellyttävää loma- tai matkalukemista. 

Mikä teki sarjasta minulle mielenkiintoisen, oli se taidokkaasti sisäänkirjoitettu maiden ja kulttuurien tanssi kommunikaatiossa ja asenteissa henkilöiden välillä. Virkistävää oli eritysesti se, että kyseessä ei ole länsimaiden ja aasialaisen kulttuurin välinen asettelu, vaan Aasian sisäiset stereotypiat ja maiden historiat. Myös länsimainen ex-pat –kulttuurin kuvaus on kuulemma hyvin osuva, kertovat entiset Malesian ja Singaporen ex-patit, joita löytyy tuttavapiiristä.
  
Sarjassa ovat ilmestyneet seuraavat osat, joista viimeinen on tulossa uunista ulos huhtikuussa:

Inspector Singh Investigates: A Most Peculiar Malaysian Murder
Inspector Singh Investigates: A Bali Conspiracy Most Foul
Inspector Singh Investigates: The Singapore School of Villainy
Inspector Singh Investigates: A Deadly Cambodian Crime Spree
Inspector Singh Investigates: A Curious Indian Cadaver (julkaistaan ensi kuussa!)

1 comment:

  1. Tsekkasin pikaisesti Suomen kirjastotarjonnan, ja ainakin pari näistä sarjan kirjoista on saatavilla englanniksi. Sarjan ensimmäistä en tosin löytänyt mistään... Sarjaa käännetään parhaillaan saksaksi.

    ReplyDelete

Suuri kiitos kommentistasi!