Monday, May 7, 2012

Hyvän maailman kuvia


Perthistä kotoisin oleva Shaun Tan kirjoittaa ja kuvittaa monitasoisia kuvakirjoja, jotka ovat sopivia sekä lapsille että aikuisille. Teksti on usein minimaalista ja joissakin kirjoissa sitä ei ole lainkaan. Tarinat kulkevat kuvien johdattamina ja ovat usein syvällisiä sekä perustaltaan ihmisen ja elämän hyvyyteen luottavaisia. Maailman melskeessä ja vääryyksissä palataan perustarpeiden lähteille.

Omat suosikkini ovat:

 The Red Tree, jonka päähenkilö on vaikeiden kysymysten äärellä ja mieli matalana, mutta onnistuu lopussa löytämään maailman kauneuden. The Red Tree on kirja, jonka olen usein antanut lahjaksi siipi maassa oleville tai muuten vain elinvoimaa tarvitseville.

"sometimes the day begins with nothing to look forward to"


Tan, S. The Red Tree. Lothian, Port Melbourne, 2001.


The Rabbits on John Marsdenin kirjoittama ja Tanin kuvittama tarina kolonialisaatiosta, jossa ensikohtaamisen uteliaisuuden ja erilaisuuden ihmettelyn jälkeen tunnelma kiristyy, kun käy ilmi, että vieraat ovat tulleet jäädäkseen ja alkavat tekemään muutoksia uudessa ympäristössä vanhojen asukkaiden mielipiteistä ja arvoista välittämättä.

The Arrival kulkee pelkän mustavalkoisen kuvituksen voimalla ja kertoo hätkähdyttävän todentuntuisesti ja empaattisesti siirtolaisten ja pakolaisten elämästä sekä vaikeuksista löytää paikkansa ja toimeentulonsa uuden kulttuurin keskellä.

Kun ensimmäisen kerran luin The Red Treen, hämmennyin: kuvituksen keskeltä löytyi selvää suomea! Sain vuosia myöhemmin selville syynkin: Shaun Tan on naimisissa suomalaissyntyisen graafisen suunnittelijan, Inari Kiurun, kanssa.

Lisää tietoa ja kuvia löytyy Tanin hienoilta web-sivuilta.

2 comments:

  1. Suomi-naiset ovat aivan loistava vientituote. Olemme soluttautuneet ihan kaikkialle... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juurikin näin! Maailmalla on hieno tulevaisuus ;-)

      Delete

Suuri kiitos kommentistasi!