Thursday, May 17, 2012

Sannabananan ostosvinkit


Elli toivoi arvonnassa postausta siitä, mistä ostan teeni. Arkiteet ostan joskus aasialaisista supermarketeista (japanilainen sencha ja kiinalainen jasmiinitee). Kotikaupunkini valikoima on teen (ja muunkin) suhteen valitettavan suppea, joten yleensä yhdistän teehankinnat matkoihin, tai sitten tilaan netistä.


Heti alkuun pieni selvennys niille, jotka eivät tiedä seuraavaa asiaa Australiasta: ‘tea’ ei välttämättä tarkoita kupillista kuumaa, vaan ‘tea’ on myös illallinen. Jos sinulle ehdotetaan ‘You’re welcome to have tea with us’ ja ajankohta vaikuttaa aika myöhäiseltä, on kyseessä illalliskutsu. Monesti myös kaupassa mietitään ‘What should we have for tea?’  (Jälkiruoka on sitten monesti ‘pudding’ vaikka kyse ei olisikaan minkäänlaisesta vanukkaasta tms ruokalajikkeesta.)


Jos aikomus on oikeasti juoda teetä, tulee avuksi esimerkiksi ‘a cup of’ tai ‘cuppa’. ‘Come over for a cuppa’ tai ‘let’s have a cup of tea’.  


Työpaikoilla on yleensä ‘morning tea’ ja ‘afternoon tea’, jolloin kahvitellaan, juodaan teetä ja napostellaan keksejä sun muuta. Olen jopa ollut sellaisessa paikassa töissä, jossa vielä oli ‘tea lady’ kärryineen. Morning ja afternoon tean aikaan hän kolisteli huoneesta toiseen ja kaatoi kupin kuumaa voileivän tai kakun kera. Ennenvanhaan kuulemma kaikissa isommissa työpaikoissa oli tea lady. Kyseinen tea lady jäi eläkkeelle viime vuonna ja kuulin, että uusi henkilö palkattiin samaan tehtävään. Hurraa traditio!


Arvatkaa kenellä oli kavereita tänään morning tean aikaan?


Mutta asiaan. Mistä saa parasta teetä Australiassa? Nämä ovat paikkoja, joihin olen mieltynyt ensisilmäyksellä, tai ensikulauksella ;-) Jos ette jaksa kaikkia käydä läpi, niin luvatkaa, että klikkaatte Melbournen Oriental  Teahousen ja Perthin Green Tea Housen linkkejä. Ne ovat niin kauniit web-sivut ja kuvastavat hyvin teehen sopivaa arvokkuuden, rauhan ja balanssin tunnelmaa. Tätä postausta tehdessä tuli muuten lievä matkakuume. Allaoleva lista sisältää siis vinkkejä ja potentiaalisen matkaohjelman!


Melbourne

Lupicia Melbournen QV Complexissa (keskustan Artemis Lane) on ihana, kaunis ja rauhaisa pikkuinen liike, jota ainakin viimeksi siellä käydessäni piti vanha ystävällinen kiinalainen tai japanilainen pariskunta (muisti reistaa…). Teevalikoima on kattava ja rasiat kauniita. Hyvä lahjaidea.

The Coffee Companystä kerroin jo aiemmin. Balaclavan juna-aseman lähellä Carlisle Streetillä sijaitseva putiikki myy teetä, kahvia ja eurooppalaisia erikoisuuksia. Viimeksi siellä käydessä kaupan takaosaan oltiin avattu myös pieni kahvila. Carlisle Street on siksikin tärkeä, että sen varrella sijaitsevasta venäläisomisteisesta (?) Golden Rye Bakerystä saa ehkä Australian parasta ruisleipää. Limppuja on kolmea-neljää erilaista, eli kyllästymäänkään ei pääse.

Hip, hip, cool, cool. Melbourne ja Sydney kisaavat jatkuvasti Australian parhaista ruokapaikoista, mikä on hienoa, sillä kova kilpailu tarkoittaa korkeaa tasoa. Oriental Teahouse tarjoaa teen lisäksi herkullisen yum chan. OT löytyy Chapel Streetiltä (South Yarra), keskustan Little Collins Streetiltä ja Chadstone Shopping Centrestä. Katsokaa nyt tuota web-sivua – se on niin Melbourne!


Adelaide

Adelaiden T bar muistuttaa minua aina todella mukavasta vaiheesta elämässäni. Älkää siis odottako minkäänlaista kriittistä asennetta. T bar löytyy Central Marketista ja Rundle Mallin Central Plazasta. Ihania teitä, syntisen ihania kakkuja, kauniita teenvalmistusvälineitä. Siinäpä se pähkinänkuoressa.

Brisbane

Queen Street Mallin Brisbane Arcadelta löytyy The Tea Centre laajoine valikoimineen. Liikkeitä on myös muualla Australiassa, esim Sydneyssä. The Tea Centre järjestää myös luentoja ja teematkoja Intian Darjeeling ja Assam viljelmille.

Grey Streetin (South Bank) Tlicious myy kauniita teevälineitä ja herkullisia teitä. Liikkeessä voi myös istahtaa alas ja nauttia kupillisen kuumaa.

Perth

Kauniilla liikkeellä on rakastamani web-sivu. Japanilaisen hienolaatuisen teen ja tavaroiden jälleenmyyjä löytyy Subiaco Mews Shopping Complexista. Olen aika varma, että ainakin aikaisemmin Green Tea House järjesti myös teeseremonioita, mutta tällä kertaa en huomannut niitä mainostettavan sivuilla. Pieni pala Japania Perthissä.

Paljon hyviä paikkoja puuttuu varmasti ja olisi mukava kuulla muidenkin lempipaikoista. Esimerkiksi Sydneyssä on takuulla hyvä teeapajat. Vinkkejä otetaan kiitollisena vastaan! 


2 comments:

 1. Oh, mitä herkkuja... Macarontaiteilija Pierre Hermén mukaan laatumacaronien kanssa kuuluu muuten ehdottomasti juoda joko vettä tai sencha-teetä. Ei siis missään tapauksessa esim. kahvia, auts. ;)

  Olipa muuten mielenkiintoinen tuo illalliskutsukäytäntö. Onko Australia ihan täysin tee-maa, vai juodaanko siellä myös kahvia? Sekoitetaanko siellä muuten teehen yleisesti maitoa (yök), vai juodaanko sellaisenaan?

  (Sori, mulla kyselyikä...)

  ReplyDelete
 2. Hehee, olen samaa mieltä Hermen kanssa. Kahvin voisi jättää kokonaan pois ;-). No ei vaiskaan!

  Juu, tuota sanaa 'tea' illallisen suhteen ei yhdistetä ajatuksissa ollenkaan teehen, vaan siis tarkoittaa ihan kunnollista ruokailua ilman teetä. Sana vain on sama, ja muistan ihmetelleeni käytäntöä kun tänne muutin. 'Tea' on myös Uusi-Seelannissa (Uudessa-Seelannissa?) usein käytössä dinnerin sijaan.

  Kahvia juodaan varmasti enemmän kuin teetä, mutta koska iso osa väestöstä on aasialaista (ja tietty myös brittiläistä) perua, on teekulttuuri myös kehittynyt mukavasti.

  Mustaan teehen näyttäisi suurin osa sekoittavan maitoa (yök myös täällä päässä).

  ReplyDelete

Suuri kiitos kommentistasi!