Friday, July 20, 2012

Tuoretta ja hyvää

Viikonloppuina yritän laittaa vähän työteliäämpää ruokaa, tai ainakin usein haaveilen siitä keittokirjojen äärellä. Australialaiseen keittiöön kuuluu kaksi grand old ladyä: Margaret Fulton ja Stephanie Alexander.

Margaret Fulton julkaisi klassikkonsa, The Margaret Fulton Cookbookinsa, 1968. Elämäntyönsä vuoksi Fulton on ehdolla Australian Living National Treasureksi ja Fultonin kirjojen on sanottu muuttaneen australialaista ruokakulttuuria terveellisempään ja monipuolisempaan suuntaan vuosikymmenten ajan. 88-vuotias Fulton on yhä yksi suosikeista  ja hänen kokkausvinkkejään näkee lehdissä silloin tällöin.

Oma suosikkini on kuitenkin Stephanie Alexander, joka avasi ensimmäisen ravintolansa 1964. Ravintolauran jälkeen Alexander alkoi kirjoittaa ruoasta ja varsinkin The Cook’s Companion (1996) on yksi tunnetuimmista ja suosituimmista australialaisista keittokirjoista. Se, miksi Alexanderista on tullut suosikkini, on hänen Kitchen Garden Foundationinsa.  Alexander aloitti projektinsa 90-luvun alussa Melbournessa, jossa  Collingwoodin peruskoulun yhteyteen rakennettiin kasvimaa. Lapset oppivat istuttamaan, kitkemään, huolehtimaan ja korjaamaan satoa. Omasta sadosta valmistetaan sitten omin käsin terveellistä ruokaa. Alexanderin Kitchen Garden –projekti on nyt levinnyt ympäri maata. Alexander kannustaa omien yrttejen ja vihannesten kasvattamiseen ja kasvukausien mukaan syömistä. Tuoreet raaka-aineet, yksinkertaiset reseptit ja taivaallinen herkullisuus ovat Alexanderin tuotemerkki. Alexander on myös Australian Gourmet Travellerin säännöllinen kolumnisti.

Meillä on kovassa käytössä ollut Kitchen Garden Cooking with Kids. Kirjassa käydään läpi ‘keittiökasvimaan’ vaiheita ja muutamia perusreseptejä, joita voidaan soveltaa läpi vuoden. Pääosa resepteistä on kuitenkin jaettu vuodenaikojen ja sen mukaisen sadon mukaan. Jokaiseen reseptiin kuuluu lista tarvittavista välineistä, ainesosista ja step-by-step ohjeet ruoan valmistamiseen.  Kaikkia reseptejä ei olla kuvitettu. Reseptit ovat monipuolisia ja tarkoitus on, että jokainen veitseä käsittelemään oppinut lukutaitoinen lapsi voi ne valmistaa aikuisen valvonnan alla. Reseptit eivät missään nimessä ole mitenkään ‘lapsellisia’, vaan itse käytän kirjaa melkein viikoittain. Omiksi suosikeiksi ovat ‘juuttuneet’  Red Lentil Dahl, Cauliflower with Cheese Sauce and Crusty Topping ja Zucchini Slice.

Viikonlopun ruokahaaveilusetti aamiaispöydässä. Alexander, S. Kitchen Garden Cooking with Kids. Lantern, 2006.

Ricotta-pannareita...

Toinen suosikkini on aikuisille suunnattu Kitchen Garden Companion, jonka motto on: “Dig, plant, grow, water, harvest, chop, cook.”  Kirja on jaoteltu ainesosien mukaan ja mukana ovat kasvikset, hedelmät ja yrtit. Kirja ei sisällä ainoastaan reseptejä, vaan myös jokaisen ainesosan tarkahkot kasvatusohjeet ja –vinkit, sekä ideoita, kuinka lapset voivat auttaa sekä kasvimaan hoidossa että kokkaamisessa. Kasvimaan hoitoon löytyy myös hyviä ohjeita. Kirja on todella käytännöllinen, jos kaapista löytyy jotakin, mikä on pakko käyttää pian tai Farmers Marketilta sai kahdella dollarilla kolme kesäkurpitsaa/munakoisoa/pussillista tomaatteja ja tarvitsee ideoita. Joka ainesosalle on 3+ reseptiä, joten valinnanvaraakin on.  Tästä kirjasta meillä valmistetaan aina Baba Ganoush, Preserved Lemons ja Chickpea and Tomato Curry. Lisäksi oman kasvimaan hoitoon haetaan kirjasta säännöllisesti apua.

Alexander, S. Kitchen Garden Companion. Quadrille Publishing, UK, 2010.2 comments:

  1. Ihanasti olet yhdistänyt kokkailun kirjapostaukseen. Minä ajattelen ruokaa ja sen valmsitamista 24/7 ja nyt on tulossa ruokabloggaajaystävä kylään, joten jaamme 'ruokailua' kaiken aikaa...Kun saamme syötyä, kerromme tarinoita, mutta vähän ajan kuluttua, mietimme taas syömistä ja sen mahdollista toteutusta...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hauskan kuuloista. Olen vähän samanlainen tuo ruoan ajattelun suhteen. Monesti luen keittokirjoja ihan vain kauniiden kuvien ja mielenkiintoisten tarinoiden vuoksi. Nämä Alexanderin ja Tessa Kirosin kirjat ovat sellaiseen hyviä.

      Delete

Suuri kiitos kommentistasi!