Thursday, September 20, 2012

Korkean taivaan alla

Pakko kirjoittaa pikaisesti tämän vuoden Big Sky Readers and Writers Festivalista ennen kuin kaikki hämärtyy muistista. Länsi-Australian Geraldtonissa järjestettävä vuosittainen festivaali ei mennyt omalta kohdaltani aivan putkeen, sillä sessioihin mentiin erään 5-vuotiaan ehdoilla ja monesti nuo ehdot olivat valitettavasti sellaiset, että salista oli poistuttava ensimmäisen 15 minuutin jälkeen. Sen vuoksi en saanut ohjelmasta irti niin paljon kuin olisi ollut mahdollista. 

Yhdessä sessiossa olimme kyllä aivan alusta loppuun saakka, nimittäin Better Beginnings -ohjelman järjestämässä kirjamajassa, jossa lapset saivat tehdä oman 8-sivuisen kollaasikirjansa. Kirjoista otettiin kopiot, jotka jatkavat matkaa kirjamajan mukana muihin maisemiin toisten lasten luettaviksi. Kirjailijat saavat itse pitää alkuperäisen teoksen.


Valmiita teoksia majan seinällä.

Aikuisten ohjelmasta kuulin osittaisesti Breathing life into history ja Truth and lies: life stories real and imagined, jotka molemmat olisivat kokonaisina olleet varmasti antoisat, mutta joista en uskalla nyt sanoa mitään, koska jouduin poistumaan muurahaishousuisen lapsen kanssa kesken kaiken. Yleensä ongelmani on kirjafestivaaleilla pakko valita samaan aikaan pidettävien sessioiden välillä, mutta tällä kertaa kyseistä vaikeutta ei syntynyt. Sitäkin harmillisempaa siis, etten voinut kuunnella niitä muutamia mielenkiintoisen kuuloisia keskusteluja. No, elämä on joskus tällaista!

Illalla osallistuin Poetry by the Sea -tapahtumaan Geraldton Yacht Clubilla. Aikaisemmin tapahtuma on kulkenut nimellä Poetry in the Pub, mutta tänä vuonna nimi oltiin mukaeltu paikkaan sopivammaksi. Osallistujat kokoontuvat nauttimaan illallista ja kuuntelemaan runonlausuntaa, johon voivat myös itse osallistua. Iltaan kuuluu myös hauskoja visailuja, elävää musiikkia ja leikkejä. Tineke van der Eeckenin monikielisissä runoissa käytettiin upeasti hyväksi eri kielten tunnelmia ja soundia.

Teemaan sopivasti sapeleitaan kalisuttava merirosvolauma kaappasi yleisön illan puolivälissä. Merirosvojen valvovan silmän alla osa illasta vietettiin ulkona valtavan viikunapuun alla kuunnellen hienoja runoja aaltojen pauhussa. Paikka oli merkityksellinen myös sen vuoksi, että kyseisen viikunapuun varjossa on myös pieni restauroitu karuselli, josta australialaiskirjailija Randolph Stown teos The Merry-Go-Round in the Sea on saanut nimensä.

Merirosvojen johdattamana.

Karuselli, viikunapuu ja open mic.

Seuraavana aamuna, halleluja, pääsin itsekseni liikkeelle ja onnistuin kuuntelemaan Sunday Q and A: You Are What You Read - session. Paneelissa olivat Niall LucyBruce VernablesSusan DuncanRosemary Sayer ja Tom Percy. Valitettavasti odotukseni eivät täyttyneet ja arvelinkin sen johtuvan siitä, että tänä vuonna festivaalin kirjailijalista, ja varsinkin kyseinen paneeli, koostui valitettavan samanikäisistä ja aika homogeenisen taustan omaavista henkilöistä. Keskustelu kääntyi luonnollisesti siihen, kuinka nykyaikana kirjoittaminen ja lukeminen on niin erilaista johtuen uusista teknologioista ja kommunikaatiotavoista. Lukevatko nuoret nykyään kirjojen sijaan mediaa, tietokonepelejä ja elokuvia? Onko tekstaaminen kirjoittamista? Kuinka saada uusi sukupolvi kiinnostumaan kirjallisuudesta? Paneeli oli (lähes) samaa mieltä siitä, että oma lukeminen vaikuttaa omaan kirjoittamiseen, ja että kirjailijoiden suosikkiteosten joukossa näyttäisi olevan usein Hamlet :) Loppukaneetti kuului: lukekaa mitä luette, kunhan luette.


2 comments:

 1. En löytänyt mitään kampaajajuttua...Olen juuri lähdössä ja päivän ensimmäinen sokki on koettu: Blogger on hävittänyt mun vanhan, rakkaan blogipohjan, enkä taida enää oppia tätä rumaa uutta, jossa muttereita etc.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No hitsi, olenkin nopeampi kuin osasin kuvitellakaan! Edellisestä postauksesta löytyy kampaamodraamaa.
   Voi kamaluus, saatko blogipohjaa enää takaisin? Kuinka tuollainen on mahdollista?

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!