Friday, September 21, 2012

Mitä meistä jää jäljelle?

Big Skysta toiseen: olin samalla kirjafestarilla vieraana myös viime vuonna. Silloin tapahtui sattumalta jotain samalla hienoa, samalla surullista. Festarihumusta päädyin jotenkin sivummalla olevaan pikkuhuoneeseen, jonka seinät ja pöydät olivat täynnä kirjoja. Kyseessä oli erään hiljattain kuolleen henkilön kirjasto. Kirjoja sai ostaa 'kultakolikkolahjoituksella' eli kaikki maksoi vain vaivaiset $1 tai $2. Kun kiertelin hyllyjen välissä tunsin löytäneeni sieluntoverin. Kaikki kirjat olivat juuri sellaisia, joista minäkin nauttisin ja jotka kiinnostivat minua. Joukossa oli sekä fiktiota että ammattikirjallisuutta - ja paljon hienoja klassikoita. Kirjoja oli tuhansia, ja olisin valehtelematta antanut uuden, rakastavan kodin niistä joka ikiselle, jos se vain logistisesti ja spatiaalisesti olisi ollut mahdollista. Jouduin siis valikoimaan, ja vietin tässä aarrekammiossa tunnin jos toisenkin ihastellen, miettien ja välillä nipistellen itseäni - voiko tällainen onnenpotku olla totta ollenkaan? En voinut olla kuvittelematta poismenneen henkilön elämää, sitä innostusta, jolla kaikki nämä kirjat oltiin kerätty ja millä niitä oltiin tutkittu. Oli selvää, että henkilö oli työskennellyt samalla alalla, tai ainakin ollut siitä hyvin kiinnostunut. Minua kiehtoivat samat kulttuurit, samat maanosat, samat myytit ja tarinat, samat kielet, kaikki samat asiat. Kirjojen hankkiminen näytti tyrehtyneen 80-luvulla. Ehkä hän tuli liian vanhaksi lukeakseen? Ehkä hän sairastui? Ehkä hän muutti vanhainkotiin ja kirjat jäivät ullakolle pölyyntymään?

Kokemus sai minut miettimään mitä meistä jää jäljelle? Mitä tapahtuu vaivalla ja rakkaudella keräämillemme kirjoille, kun emme ole enää niitä lukemassa? Mitä kirjahyllymme kertovat meistä ja elämästämme?

Kirjamyynnin tuotto lahjoitettiin hyvään tarkoitukseen. Minä vaapuin huoneesta kahteen otteeseen ulos neljän kassillisen kanssa. En voinut maksaa aarteista mitään pientä kolikkolahjoitusta, vaan halusin antaa niistä teosten arvon mukaisen korvauksen. Kotona googlasin kuolleen henkilön nimen lisätiedon toivossa, mutta ilman tulosta. Sieluntoverini oli elänyt aikana, jolloin ei ollut internetiä ja sosiaalista mediaa.


(PS. Arvonta puolivuotiaan kunniaksi on vielä meneillään, joten osallistuhan, jos et vielä ole ehtinyt.)


4 comments:

 1. Hieno kirjoitus. Itse mietin otsikoksi kysymystä kerran divarissa, kun sen pitäjä kertoi, että on painajainen, kun joku tulee kuolinpesän kirjakasan kanssa vaihtoa tekemään. Rahaa pitäisi jäämistöstä saada, mutta divari tietää, ettei pysty maksamaan. Kohtaamasi perintö on selvästi ollut sieltä laadukkaimmasta päästä. Mitä tehdään ns. roskakirjallisuudelle lukijan kuoltua? En halua ajatella sitä surullista kohtaloa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voin hyvin kuvitella tuon divaridilemman - ja roskakirjallisuuden julman kohtalon. Vaikka olen viime aikoina nähnyt kyllä upeaa kirjoista tehtyä taidettakin ;)

   Oma kokemukseni oli jonkin verran aavemainen juuri sen vuoksi, että tuntui kuin joku olisi elänyt (kirjojen perusteella) niin 'samanlaista kirjallista elämää' kuin minä itse. Jotenkin se kosketti syvemmin. Koin sellaisia uskomattomia ahaa-elämyksiä käydessäni niitä kirjoja läpi ja varsinkin se, että tunsin niin laajasta kokoelmasta varmaan 90% kirjoista tuntui ällistyttävältä yhteensattumalta. Sitten tietenkin mietin sitä, että minulta jää ehkä samantapainen kokoelma joskus hamassa tulevaisuudessa jäljelle ja että toivottavasti joku kyseisiä kirjoja arvostava saa ne käsiinsä eivätkä ne päädy vaikka kaatopaikalle tai sytykkeeksi. Vaikka enpähän siinä vaiheessa varmaan enää moisista asioista välitä :)

   Delete
 2. Olisi kiva kuulla jotain esimerkkejä, mitä kirjailijoita/teoksia siellä oli :). Aika harvinaislaatuinen löytö, kohdata "kirjakaksosensa" jälkeenjäänyt kokoelma!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä vain, erittäin hämmentävä kokemus! Kirjailijoista löytyi muun muassa Jean-Paul Sartre, Michel Foucault, Claude Levi-Strauss, Bronislaw Malinowski, Margaret Mead, Mary Douglas, A-R Radcliffe-Brown ja Leo Tolstoi. Yleensä hyllyiltä löytyi, jos ei koko tuotanto, niin ainakin merkittävimmät teokset jokaiselta. Lisäksi paljon kirjoja Tyynenmeren saarilta, Japanista, Intiasta Uudesta-Seelannista ja Australiasta, keskittyen kulttuuriin, kieleen tai mytologiaan.

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!