Saturday, October 27, 2012

Taas se aika vuodesta

"The race that stops the nation" eli toiselta nimeltään Melbourne Cup käydään joka marraskuun ensimmäisenä tiistaina Flemingtonin laukkaradalla Melbournessa. Laukkakisat on järjestetty vuodesta 1861 saakka ja epäilen, että Australiasta löytyy henkilöä, joka ei tietäisi mistä on kyse. Melbourne Cupiin kuuluvat suuret rahapalkinnot, vedonlyönti, shampanja ja tietenkin muoti. Muotiasiaan on myös liittynyt kärhämää: parhaat pukeutujat palkitaan hyvin ja kategorioita on kaksi: tavalliset tallaajat ja ammattilaiset. Kaikki eivät kuitenkaan pelaa puhtain kortein, mikä on suututtanut sekä tavikset sekä muotigurut.

Koska Melbourne Cup pysäyttää koko kansakunnan, ei tarvitse olla Melbournessa pukeutuakseen kauniisti ja kohottaakseen lasin kuohuvaa. Kisan aikana miltei joka ikisellä työpaikalla tai ystäväpiirissä järjestetään oma vedonlyönti, kilistellään skumppalaseja, jännitetään laukan aikana ja laitetaan ykköset päälle - hattu kuuluu tietenkin asiaan. Ympäri maata ravintoloissa ja klubeissa järjestetään Melbourne Cup -tilaisuuksia ja muotinäytöksiä sekä -kilpailuja. En usko, että tiistaina, 6 marraskuuta, on montaakaan televisiota, josta ei näkyisi Emiraattien sponsoroima Cup race. 


Good luck charm?

Itse en ole koskaan ollut paikan päällä laukkaradan vieressä. Yleensä tuo tiistai on kulunut hienoissa hepeneissä ja mukavissa merkeissä, mutta töissä. Melbournen vuosilta muistan kaikki upeat ja fiinit naiset ja miehet aamulla juna-asemilla matkalla Cupiin. Töistä palatessa laukkakisaväen koreus on harmittavasti päivän mittaan karissut ja suuri osa kotimatkalaisista näyttää jotakuinkin tällaisilta.

Melbourne Cup on pääkisa, mutta sitä ennen ja sen jälkeen laukataan myös muita kisoja, jotka yhdessä muodostavat Melbourne Cup Carnevalin. Karnevaalin kolmas laukkakisapäivä, Crown Oaks Day, tunnetaan myös nimellä Ladies' Day, jolloin muodilla on erityisosa ja Myer Fashions on the Field -voittaja julistetaan.


Innostuimmeko kenties tämän postauksen kuvituksen kanssa liikaa?

Varoituksena lapsellisille: alle olkapään korkuisia ei kannata ottaa mukaan ihmismassassa eksymisvaaran ja holtittomien juhlijoiden vuoksi.

2 comments:

 1. Haha, aivan huippu tuo kuvitus! :D Tosi mielenkiintoinen postaus muutenkin, kiitos! Erityisen kiinnostava oli tuo ördäävät laukkakatsojat -linkki, olin jotenkin yhdistänyt laukkakisat johonkin fiiniin ja yläluokkaiseen, mutta siellähän on pahempi meno kuin suomalaisissa kyläjuhlissa. ;) Miten tuollaiseen julkiseen kännäilyyn muuten suhtaudutaan Australiassa, se ei taida olla ihan hirveä paheksuttua?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehee, fiineimmät juhlivat erossa ördäpopulasta :-) vaikka uskon, että myös privassa ördätään iloisesti, ainakin kun kyseessä on Melbourne Cup! Sehän ei siis ole ihan mikä tahansa laukkakilpailu, vaan voidaan puhua jo jonkinasteisesta kansallisesta instituutiosta. Ehkä siksi monet jutut menevät osallistujilta överiksi...

   Täällä avoin juopottelu ja tuon kuvalinkin kaltainen kaatokännäily on mutu-tuntumalla harvinaisempaa kuin Suomessa ja muutenkin juopottelu on enemmän happy-drunk -tunnelmalla varustettua. Esim aika harvoin näkee tapajuoppoja keskellä päivää puistonpenkeillä ja juna-asemilla, toisin kuin Suomessa. Mutta kyllä täällä aika paljon juodaan, viiniä ja olutta enimmäkseen, ja ei-humalahakuisesti.

   Alkoholilainsäädäntö vaihtelee lisäksi osavaltioittain, joten juopottelumahdollisuudet vaihtelevat. Esim Länsi-Australiassa on aika tiukat lait ja julkinen alkoholin nauttiminen kadulla, puistoissa tai rannoilla on kielletty. Koska tilaa riittää, löytyy tietenkin aina rantoja ja puistoja, joissa voi rauhassa juhlia, enkä ole kuullut että kukaan olisi saanut sakkoja puisto-BBQ:lla nautitusta oluesta. Enemmänkin kyse on sellaisesta humalahakuisesta juopottelusta ja häiriköinnistä. Ei tule edes mieleen, milloin viimeksi olen sellaista kohdannut täällä. Viime Suomen-reissulta jäikin yhtenä varsin negatiivisena seikkana mieleen lauantai- ja sunnuntaiaamujen nurtsille nukahtaneet juopot samoin kuin puiston penkeillä örveltävät huutelijat :(

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!