Sunday, November 11, 2012

Miten täällä ollaan?

Olipa Kerran Pariisin Riina oli kopsannut hauskan idean Norjasta. Samalla häpeämättömyydellä laitan samankaltaisen postauksen tällekin tontille. Toivottavasti muutkin ulkosuomalaiset innostuvat miettimään ja postaamaan.  Mistä tietää, että on ollut jossakin tarpeeksi kauan?  Niin kuin Riina ehtikin jo kommenteissaan sanoa, nämä vastaukset kertovat yhtä paljon lähtijästä ja lähtökulttuurista, kuin kohteestakin. Minun oli aluksi aika vaikeaa keksiä mitään. Kaikki tuntuu nyt niin mukavalta ja normaalilta. Täytyi palata vuoden-parin vuoden Australiassa asumisen jälkeiseen aikaan, jolloin kulttuurishokki ja kriiseily oli ehkä pahimmillaan: kun osasi tehdä informoituja ja syvällisempiä vertailuja, ja jaksoi vieläpä ärsyyntyä ja vaahdota niistä.

Allaolevat ovat siis kieli poskessa laadittuja juttuja, joten  herneitä ei kannata vedellä nenään. Olen jopa siivoillut kaikkein ronskeimmat ajatukset pois, jottei kukaan pahoittaisi mieltään ja jotten menettäisi kansalaisuuttani ;-)

Olet ollut Australiassa liian kauan, kun...

 • 300 km tuntuu pikkumatkalta naapuriin. 
 • Laitat aamulla paahtoleivälle innoissasi Vegemitea. 
 • Puheessasi vilahtelevat muiden muassa: bloke, I reckon, mate, no worries, barbie, rocky road, brekky, outback, overseas, sickie, bloody, bludger, sunnies, thongs, footy, ute, digger,  righto, far out, VB ja servo
 • Suurimmalla osalla ystävistäsi on rimmaavat tai sähäkät lempinimet eikä oikeita nimiä käytetä juuri koskaan. (Minun ystäväpiiriini kuuluvat Shazza, Lozza, Chonnie, Charmz, Kenz, Wally, Macca, Fee, T-Dogg, Ash, AJ, PJ ja AM) 
 • Chip-sandwich on mielestäsi normiruokaa ja jouluna on tietenkin aina katkarapusalaattia ja jälkkäriksi pavlova. 
 • Yksityiskoulujen järkyttävän rumat ja vanhanaikaiset koulupuvut ja hatut eivät enää pistä silmään.
 • Käveleminen tai pyöräileminen paikasta toiseen tuntuu hiukan radikaalilta ja hyvin vaihtoehtoiselta. 
 • Hampurilaiseen ja lounasvoileipään kuuluu tietenkin säilötty punajuuri! 
 • Alle 30 asteen lämpötila on ‘raikas’ ja alle 20 asteessa on jo ‘freezing’   
 •  Myrkkykäärmeet, krokotiilit, hait, hämähäkit, torakat, myrkylliset meduusat, liskot ja ihosyöpä eivät saa enää aikaan kauhunväristyksiä. 
 • Joka paikassa vilisevät kielioppivirheet eivät enää häiritse. Sinne päin on tarpeeksi hyvä. 
 • Et ymmärrä miksi muita kieliä pitäisi opiskella.  
 • Mielestäsi alle 100 000 asukkaan kaupungeissa on luonnollista sanoa kaikille vastaantulijoille hymyillen päivää.  
 • Koet epäkohteliaaksi sen, jos kaupan kassa ei kysy kuinka päiväsi on mennyt ja mitä olet tehnyt.  
 • Viikonloppuisin voit ihan hyvin kuluttaa päivän megaostoskeskuksissa shoppaillen. 
 • Totta kai urheiluun on satsattava rahaa 100 kertaa enemmän kuin kulttuuriin!  
 • On itsestäänselvää, että haluat ostaa omakotitalon ja pihaakin pitää olla. Ja tietenkin se shed, joka on sukua shackille.  
 • Ulos lähtiessäsi voit pukeutua aivan miten haluat eikä kukaan nosta kulmiaan (olen monesti nähnyt ihmisiä hiippailemassa kaupoissa aamuisin pyjamissa ja aamutohveleissa, ja muutaman kerran heti Australiaan muutettuani erehdyin luulemaan joitakin kadulla kulkijoita naamiaisvieraiksi…) 
 • Mielestäsi olet ansainnut kaikin puolin mukavan ja lokoisan elämän ja nostat äläkän, jos tunnet elämäntyylisi uhatuksi. 
 • Mielestäsi ‘family reasons’ ajaa oikeutetusti kaiken muun yli.   
 •  Katsot telkkarista sellaisa sarjoja, kuin Home and Away ja Neighbours. 
 • Häpeilet tunnustaa, että sinulla on korkeakoulututkinto tai pari. Niitä on myös vähäteltävä.
 • Tiedät automaattisesti keitä ovat/olivat Don Bradman, Shane Warne, Ian Thorpe,  Lleyton Hewitt, John Howard, Pauline Hanson ja Steve Irwin.
Kesän ekat mangot, nam!

Aussivekaran kirjoitusharjoitukset.

30 comments:

 1. :-D Olivatpa hauskoja! Erityisesti naurattivat nuo pyjamissa kuljeskelevat ihmiset, kun täälläkin näkee joskus naisia kuljeskelemassa yöpuvuissaan (nighties), jotka ovat sellaisia pitkiä kaapumaisia, melkein maahan ulottuvia, asuja. Minä en ole vissiin ollut täällä vielä tarpeeksi kauan, kun meinaan aina pudottaa silmäni, kun näen jonkun haahuilevan yöpuvussa. :-D

  Australialaistuminen ei kyllä kuulosta yhtään hullummalta. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-) Tuo 'pukeutumisvapaus' on kyllä tosi mukava, eikä haittaa minua yhtään. Värejä ja kaikenlaista persoonallista uskalletaan käyttää eikä se ole big deal. Muistan euroopan mustavoittoisista tyylipiireistä tänne saapuessani kyllä ihmetelleeni kirjavuutta ja 'sääntöjenvastaista' yhdistelyä. Nyt kaikki menee :)

   Joo, monet noista kohdista on minusta tosi hyviä ja vain muutama ei!

   Delete
 2. Hauska! :D Minunkin piti noita vähän omaa listaani laatiessani alkuun etsiä, mutta kun hana kerran aukesi, niin alkaahan niitä löytyä. :D Ja minäkin hieman sensuroin listaani, kun ajatus tosikkoanonyymien kanssa vänkäämisestä tuntui liian rasittavalta. Tuosta pyjamapukeutumisesta tuli mieleen nettisivusto peopleofwalmart.com. Ranskalaisia en kyllä voisi kuvitella pyjama päällä yleiselle paikalle. :D

  Tuohon sanalistaan tarvitsisin kyllä käännökset. Barbie? Brekky? :D Onko sulla ollut koskaan vaikeuksia ymmärtää paikallista aksenttia/sanastoa? Onko leveä aussi tarttunut sinullekin?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Auts, tuo Walmart-lista...

   Taidan laittaa slangistakin joskus postauksen, siitä kun riittää jutun juurta. (barbie=bbq=barbeque, brekky=breakfast).

   Minulla oli mahdollisuus treenata aussislangia maan ulkopuolella 5 vuotta ennen tänne muuttoa, joten siinä mielessä asettuminen oli kivuttomampaa. Muistan toki, kun ensi kerran keskustelin tulevan mieheni kanssa ja jouduin pyytämään häntä toistamaan joka toisen lauseen ainakin kolme kertaa, ja kun en silloinkaan tajunnut mistä oli kyse, päätin vain hymyillä ja nyökkäillä. Eikä hänellä edes ole voimakasta aussiaksenttia, vaan kyse oli vain noista slangisanoista ja oudoista ilmaisuista.

   Silloin tällöin tulee vielä eteen sen verran voimakasta Aussie drawlia, että pitää hetki miettiä mistä on kyse. Näin erityisesti vanhempien ihmisten kanssa ja syrjäseuduilla. Nykyään pystyn onneksi heittämään jopa heidän kanssaan läppää, kun ennen olo oli kuin marsilaisella.

   Minä yritän pitää kiinni tunnistamattomasta aksentistani, joka on sekoitus brittiä, irlantia ja australiaa. Brittikaverit kuulemma tunnistavat minut nykyään aussiksi, vaikka 'drawlaan' vain huvikseni tai tarvitessani katu-uskottavuutta :-)

   Delete
 3. Ihan mainioita! Nuo lempinimet esim. kuulostaa niin hauskalta. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, täällä nimestäni on tietenkin tullut sannabanana.

   Delete
 4. Ajatella että ihmiset pukeutuvat niin rennosti, täällä jos menet pyjamassa kauppaan voisi jopa olla että ambulanssi tulisi paikan päälle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei tuo pyjamassa shoppailu ole (onneksi) kamalan yleistä tai jokapäiväistä, en esimerkiksi itse ole koskaan kokeillut, mutta ei tosiaan myöskään kutsuta valkotakkisia paikalle. Yleisimmin tuollaista tapahtuu pienemmissä lähikaupoissa aamuisin, kun saman kadun asukkaat käyvät ostamassa esim aamukahvimaitoa tai päivän lehden. Huomattava on myös tuo rupattelukulttuuri, eli myyjät todennäköisesti tuntevat pyjama- ja aamutossuhaahuilijat jo ennestään. Ikäluokka näyttäisi olevat sellaista 50+ jotka tuota harrastavat.

   Delete
 5. Punajuurta hampurilaisessa? Siis kaikki muu vielä menee, mutta että punajuurta?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tottahan toki, se on oikea klassikko! Myös kalahampurilaisissa.

   Delete
  2. Kyllä! Ja ihan toimiva sellainen!

   Delete
 6. Asuin 14 vuotta Sydneyssä 70-80 luvuilla. Aussidrawl ei koskaan juurikaan tarttunut. Minua arvuuteltiin usein skotiksi, ehkä r:n ansiosta. Vegemite on hurjaa mönjää, jota en toastille levitellyt, toisin kuin nyt aussisuomalainen lapsenlapseni 1 v, joka hihkuu sitä.

  Olet saanut hyvin koottua listasi, tunnistan siitä kaiken. Vaan jää korvan taakse kysymys, mitä ne pois jättämäsi arkaluontoisemmat asiat ovat. Itse ajattelisin rasismin ilmentymiä.
  Saanen napata listasi omaan blogiini?

  Kävin pitkästä aikaa Australiassa vuosi sitten. Niin sitten lensin "eurooppalaiseen" Melbourneen. Omista kokemuksestani olen kirjoitellut blogiini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että sinulla on noin hyvä ja suloinen syy tulla takaisin vierailuille :-)

   Meilläkin on aina vegemitea kaapissa, mutta minä käytän sitä vain kasvissosekeittojen maustamiseen...

   Arvasit oikein. Jätin pois aboriginaaleihin kohdistuvia asenteita ja pakolaisten detention centre -politiikan, jotka molemmat saavat minut aina raivoihini.

   Melbourneen on minulla ikävä silloin tällöin, mutta talvia siellä en ikävöi!

   Totta kai saat napata listan, kunhan vain linkkaat tänne.

   Käyn kurkkimassa blogiasi paremmalla ajalla!

   Delete
  2. Seija, kävin vierailuilla blogeissasi - tulipas hyvä mieli, niissä on mukava tunnelma!

   Delete
 7. Olipa hyväntuulinen postaus ja ihana tuulahdus tänne sateisen mustaan marras-Suomeen. Kiitos! Kokeilen ehdottomasti punajuurta hampurilaiseen ja voileivälle! Miksipä ei, sillä käytetäänhän leivällä etikkakurkkuakin :-)!

  Blogissani on sinulle tunnustus. Käythän hakemassa? :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Se punajuuri sopii minusta yllättävän hyvin ja juuri tuolla etikkakurkkuperiaatteella.

   Jännää, käyn nyt tsekkaamassa tunnustuksen. Kiitos etukäteen jo!

   Delete
 8. Sulla on kiva blogi! Ihastuttava lista, taytyy kai itse tarttua samaan haasteeseen. Lapseni muuten aloittivat taalla australialaisessa koulussa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti! Joo, tätä oli tosi hauska tehdä, joten keksi ihmeessä teillekin sopivat jutut!
   Sullakin on sitten pikkuausseja :-) Tarttuukohan aksentti?

   Delete
 9. Nää on kyllä mahtavia, niin sulla kuin Riinallakin :D Oikeastaan jopa punajuuri hampurilaisessa kelpaisi, tosin varmaan mieluummin ilman etikkaa. Pitäisiköhän miettiä itsekin, vaikka Riina jo melko monta asiaa sanoikin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos!

   Sellaista raakaakin punajuurta käytetään joskus, raastettuna. Ei kun kokeilemaan!

   Varmasti keksit näitä juttuja vielä lisää. Huomasin, että alkukankeuden jälkeen niitä alkoi oikein pulppuamaan ;-)

   Delete
 10. Tosi hauskoja! Aivan uuden otteen sain Australiasta, joka on valitettavasti ihan vieras maa muuten. Tuo välimatkajuttu menee Sveitsissä juuri päinvastoin: yhtäkkiä esimerkiksi kolmen tunnin junamatka alkaa tuntua niiiin pitkältä, vaikka Suomessa se oli täysin normaali matka esimerkiksi viikonlopuksi vanhempien luo.

  Olen muuten kerran (Suomessa) käynyt pyjamassa kaupassa! Hakemassa juurikin kahvimaitoa tms. Minussa on ehkä siis sisäinen aussi ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, noiden välimatka-asioiden suhteellisuus on kyllä jännä juttu.

   No niin, nyt vain sitten ruokkimaan pientä sisäistä aussiasi noiden muiden 'ohjeiden' mukaan, mate! Voin lähettää vaikka purkin Vegemitea ;-)

   Delete
 11. Aitiäni vähän nauratti eilen kun juteltiin Skypessa ja katsoin aamulla että minkälainen sää on tulossa.. sanoin että onpa tulossa kylmä päivä. Äiti sitä ihmetteli ja kysyi että montaako astetta on luvattu. Sanoin että +19C. Hih. :) Mutta niin se vaan Melbournessakin tuntuu viileältä tähän aikaan vuodesta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pipo päähän ja villasukat jalkaan! Minäkin oon sen verran australialaistunut, että tollainen 19 on jo tosi kylmä!

   Me täällä just tuttavan kans kadulla päiviteltiin, että tämän kesän alku on kyllä pahasti myöhässä, kun saa värjötellä vieläkin alle 35 asteessa. Mutta nyt koputan puuta...

   Delete
 12. Olipa hytkyttävän hauskaa lukea näitä! Mielenkiintoinen blogi sinulla muutenkin :)

  Tuo pyjamassa kauppaan näyttää olevan joissakin maissa yleistä. Täälläkin näkee niitä, tosin pistäytyvät aamutakissa ja tohveleissa kiskalle :D Itse en sellaista harrasta, mutta noin muuten on ihanaa, kun ei oikeasti tarvitse välittää, mitä laittaa päälleen - ketään ei kiinnosta :D

  Olen käynyt Ausseissa pari kertaa ja taatusti aion vielä joskus uudelleen. Road trip olisi mahtava tehdä - tällä kertaa eri suuntaan kuin viimeksi. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehee, tervetuloa mukaan!

   Joo, mukavan vapauttavaa tuollainen pukeutumisvapaus kyllä on. Yksi ongelma vähemmän aamuisin, kun saa panostaa ja ei-panostaa ulkonäköönsä mielialan mukaan, eikä tarvitse miettiä, että mitähän ne muut sanoo.

   Minne suuntaan road-trippasitte viimeksi?

   Delete
  2. Lennettiin tuolloin Sydneyyn ja sieltä lähdimme ajelemaan rannikkoa alaspäin eli itärannikolla ja vähän siinä sisämaassa ajeltiin akseilla Sydney-Melbourne-Adelaide. Ne pienet rannikkokaupungit (Merimbula, Kiama, Eden jne.) olivat ihastuttavia! Käytiin myös apostoleja katsomassa. Siis aivan mahtava reissu ja rakastuin korviani myöten Ausseihin tuolloin :))

   Jos/KUN seuraava reissu tulee, niin voinkin kysellä lisävinkkejä sinulta ;)

   Delete
  3. Kuulostaapas kivalta reissulta ja rakkautta en yhtään ihmettele :) Ja mielelläni annan vinkkejä - jos kestätte kuumuutta, niin seuraavalla kerralla menkää vaikka Sydneystä ylöspäin sademetsiin saakka!

   Delete
 13. Ihana idea! Saatanpa lainata omaankin blogiini tata :) Ja voi mulla on kauheat vieroitusoireet, kun Neighbours on joulutauolla! Katson nimittain aina aamuisin jakson kyseista sarjaa ja onhan se vaan niin hyva, vaikken Ausseissa enaa olekaan :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, ehdottamasti lainaa ideaa, näitä on tosi mielenkiintoista lukea!

   Ooh, onneksi olen välttänyt Neighbours-koukun kokonaan (en ole siis tosiaussi!) :-)

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!