Monday, December 31, 2012

Mennyttä ja tulevaa


Nyt ovat asiat siinä pisteessä, että kuumavesihanaa ei enää tarvita. Riittää, kun vääntää kylmän päälle, niin lämmintä/kuumaa  vettä pukkaa. Vesijohdot ovat aika lähellä tulikuumaa maanpintaa, joten saa odottaa aika pitkään, tai ehkä ikuisesti, ennen kuin viileää vettä saa hanasta tai suihkusta.  Tälle viikolle on ennustettu muutama armeliaampi päivä, toivottavasti lupaukset täyttyvät ja saamme tauon käristyksestä. Pyörremyrksy on mennyt merellä menojaan, mutta meillä on yhä ukkosmyrskyvaroitukset melkein joka päivä. Tippaakaan ei ole tosin satanut tai edes jyrähdellyt, mutta myrskyä edeltävä kuumankostea painostus on ollut jatkuva. Saimme kunnian olla tänään uutisissa osavaltion kuumin paikka 44 asteen lämpötilallamme.

Vuoden 2012 viimeinen postaus laaditaan siis hikisissä ja hiukan tuskallisissa tunnelmissa. Käännetään siis katse kuluneeseen vuoteen ja sen päätapahtumiin blogin ja pikkuisen oman elämän tiimoilta.

Menneisyys 2012

 • Kokonaista blogivuotta ei ole vielä tullut täyteen. Pinon päällimmäinen tuli ulos kaapista 17 maaliskuuta 2012.
 • Blogin tavoitteita oli kolme: 1) laajentaa lukemistani sellaisiin suuntiin, joihin en ollut aikaisemmin tuntenut suoranaista vetoa, 2) verrytellä ruostunutta suomenkieltäni ja 3) levittää hyvän teen ilosanomaa. Kaikissa olen mielestäni onnistunut aika hienosti, vaikka on myönnettävä, että ‘riskikirjoja’ olisin voinut lukea hiukan enemmän. Manga, fantasia, dekkarit, nuortenkirjallisuus ja chick-lit olivat uusia kokeiluja. Valtavasta mangaviidakosta onnistuin löytämään Natsume’s Book of Friends –sarjan, johon ihastuin. Dekkareista Arnaldur Indriðasonin Voices sai minut ymmärtämään dekkareiden vetovoiman, mutta vasta Camilla Läckbergin Majakanvartija vei minut kunnolla mennessään. Fantastisesta menosta nautin Ben Aaronovitchin PC Grantin seurassa Lontoossa .Chick-litin kanssa en ole ollut yhtä onnekas ja on myönnettävä, että koko ajatuksen suhteen olen ollut hiukan skeptisempi, ja jopa pelokas! Kokeilin kepillä jäätä Marika Cobboldin Aphrodite’s Workshop for Reluctant Loversin  kautta, mutta yritys tykästyä genreen epäonnistui tämän kirjan kohdalla. Kokeilen siis uudestaan myöhemmin.  Hauskaa muuten, että  postaus on ollut todella suosittu, vaikka en kirjaa osannut suositella! Young Adult –kategoriasta John Greenin The Fault in Our Stars ja Salman Rushdien Luka and the Fire of Life tekivät syvän vaikutuksen ja molemmat voidaan sijoittaa sulavasti myös aikuisten hyllyyn.
 • Muita mukavia blogissa mainittuja tapahtumia olivat upean keittokirjailijan Tessa Kiroksen blogihaastattelu sekä reissut Kalbarriin ja Townsvilleen (Townsville jatkoa.) Omassa elämässä hankalaksi heittäytynyt kirjaprojekti saatiin myös päätökseen ja painosta ulos, vaikka julkaisua saadaankin vielä odottaa helmikuulle. Vuoden kuluessa päätin myös palata entiseen, ihanaan työpaikkaani uuteen roolin ja myöhemmin tein hieman lisäopintoja etäopiskelijana Kanadaan.
 • On ollut todella antoisaa olla osana hienoa kirja- ja ulkosuomalaisblogiyhteisöä. Blogien kautta olen saanut mahdollisuuden tutustua upeisiin kirjoihin ja erilaisten ihmisten arkeen ympäri maailman. Blogin vuoksi olen myös huomannut keskittyväni muutenkin omassa elämässäni niihin pieniin arkisiin asioihin, kuten hyvään teehen, kauniisiin astioihin, rantamaisemiin, ihaniin ystäviin ja loistaviin kirjoihin, jotka tekevät iloiseksi ja hyvälle tuulelle, olipa laajemmassa kuvassa vaikka mitä epämukavaa ja ikävääkin. Noista pienistä jutuista olen nauttinut tietenkin ennen blogiakin, mutta nyt niistä tulee jotenkin konkreettisempia, kun ne päätyvät postauksiin muidenkin luettavaksi ja osaan iloita niistä ehkä vielä astetta tietoisemmin.
 • Kaunis kiitos kaikille blogin lukijoille ja erityisesti postauksiin kommentoiville: kommentit tekevät blogista elävämmän ja mielenkiintoisemman kuin bloggarin yksinäiset jorinat :-)

Tulevaisuus 2103
 • Tammikuusta tuleekin suomalaisen kirjallisuuden kuukausi. Muun muassa synttärit, joulu ja ystävällinen norjalaistunut mesenaatti ovat mahdollistaneet suomenkielisen kirjapinon rakentumisen, jota lähden uuden vuoden kunniaksi purkamaan.
 • Toiveissa on myös jatkaa löytöretkiä tuntemattomiin genreihin tänäkin vuonna, samoin kuin makustella uusia teelaatuja aina kun mahdollista.
 • Mietin, uskaltaisinko vaihtaa bannerin kuvaa, mutta jostain syystä olen tykästynyt tuohon nykyiseen. Kaikki siinä esilläolevat purnukat kantavat tarinan mukanaan, samoin monet taustan kirjoista. Ehkä uskallan uudistautua 1-vuotissynttäreiden aikaan?
 • Aion järjestellä alkuvuoden aikana labeleita niin, että teet ja kirjat voi löytää helpommin erikseen.
 • Haluan lukea enemmän australialaista kirjallisuutta ja haastaa muitakin mukaan tähän projektiin, joka alkaa 1 helmikuuta, suomalaisen kirjallisuuden kuukauden jälkeen, ja kestää seuraavan vuoden helmikuuhun saakka. Kuka uskaltaa lähteä mukaan ja tutustua tämän kaukaisen pikkumantereen kirjallisiin tuotoksiin? Heti ei tarvitse päättää, mukaan voi hypätä kesken vuottakin.

Alle olen listannut omalla lukulistallani olevat kymmenen australialaista kirjaa ja pari inspiraatiolähdettä:

Sally Morgan: My Place
David Brooks: The Fern Tattoo
Randoph Stow: The Merry-Go-Round in the Sea
Tim Winton: Cloudstreet
Craig Silvey: Jasper Jones
George Johnston: My Brother Jack
Christina Stead: The Man Who Loved Children
Jessica Anderson: Tirra Lirra by the River
Kate Grenville: The Secret River
Steve Toltz: A Fraction of the Whole

Inspiraatiota ja vinkkejä löytyy esimerkiksi täältä:

The Project Gutenberg Library of Australiana

Goodreadsin aussikirjailijalista."Something will turn up" -Benjamin Disraeli.


Kaunis vuoden loppu.


Muuten minulla on sellainen hytinä, että tästä vuodesta 2013 on tulossa ikimuistoinen ja loistava. Oikein mukavaa uuden vuoden alkua kaikille!

26 comments:

 1. Toivottavasti helle hellittää! Huh, tuo mainitsemasi lämpötila sai hetimmiten niskan hikiseksi :D

  Mainiolta kuulostaa tuo australialaisten kirjalijoiden vuosi. Uskaltaisikohan tarttua maanosavalloitukseen... silloin riittäisi hieman vähempikin määrä ja tulisi surffattua mantereelta toiselle. Jään pohtimaan tätä. Myös australialaiset lasten- ja nuortenkirjailijat kiinnostaisivat!

  Ihanaa, kirjaisaa, valoisaa ja ennen kaikkea onnellista tulevaa vuotta sinne halki merten ja mannerten!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samat toiveet täällä, kokovartalohiessä :-)

   Jee, tule mukaan vain! Ei tässä ole mitään muita sääntöjä, kuin että jotakin lukee täältä ja ehkä etsisi hieman. Hienoja lastenkirjailijoita on paljon!

   Kiitos toivotuksista ja samoin sinne teille! Meillä vuosi vaihtuukin jo ihan kohta!

   Delete
 2. Ihanaa uutta vuotta sinne hikihelteeseen! Toivottavasti pian vähän viilenee.

  On ollut kivaa tutustua blogiisi, ja odotan innolla ensi vuoden kirja-, tee- ja ulkosuomalaisjuttuja! Aussikirjallisuusteema kuulostaa mielenkiintoiselta...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos paljon, Luru! Saa nähdä saako tässä hikimajassa nukuttua lainkaan, ehkä näkeekin saunaunia :-)
   Oikein ihanaa uutta vuotta teillekin sinne ja täällä myös luetaan blogiasi innoissaan!

   Delete
  2. Niin, ja mukaan vain aussihaasteeseen asiaankuuluvalla 'no worries' -asenteella!

   Delete
 3. Kirjallisuuden puolesta Australia on minulle "terra australis incognita". Enpä taida osata edes nimetä yhtään kirjailijaa. Sen puolesta voisi siis olla mielenkiintoista ottaa osaa tähän projektiin lukemalla edes jotain. Onko olemassa "tyypillistä australialaista" kirjallisuutta tai teemoja? Tai jotakin yksittäistä kirjailijaa tai kirjaa, jota voi suositella aloittelijalle? Tyylilajien suhteen olen melko ennakkoluuloton :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuules, juuri sen vuoksi tämän haasteen laitoinkin, koska itsekin olen lukenut niin minimaalisesti australialaista kirjallisuutta. Olisi tosi kiva, jos osallistut! Laitan haasteelle sivunkin, ja ehkä ehdin ennen helmikuuta kokoamaan lisää vinkkejä.

   Mielikuvieni perusteella ne tyypilliset aussikirjat kuvaavat tavallista australialaista arkea joko kaupungissa tai sitten outbackissä, monesti kasvutarinoita, tai sea change -tarinoita. Tietenkin löytyy paljon kaikenlaista muutakin: rikosta, fantasiaa ja historiallista ynnä muuta!

   Minä en uskalla suositella ketään, sillä olen niin kokematon vielä :-) Kurkkaa noita linkkejä vaikka jos löytäisit jotain mielenkiintoista. Sellaiset nimet, jotka täällä pyörivät aina esillä ovat: Bryce Courtenay, Melina Marchetta, John Marsden, Isobelle Carmody, Markus Zusak (The Book Thief on ollut tosi suosittu), Tim Winton (Cloudstreet on moderni aussiklassikko ja minunkin lukulistallani), Kate Grenville, David Malouf, Geraldine Brooks, Miles Franklin (jonka nimeä kantaa Australian arvostetuin kirjallisuuspalkinto), Germaine Greer ja Matthew Reilly.

   Löysin tällaisen lukijoiden vuonna 2010 äänestämän listan 50 aussikirjasta, jotka pitäisi lukea. Listassa on lyhyt kuvaus kirjoista, ehkä joku niistä nappaisi?
   http://blog.booktopia.com.au/2011/01/11/50-must-read-australian-novels-as-voted-by-you-in-2010/

   Delete
 4. Kiitos sinulle ihanasta ja inspiroivasta blogistasi! Sinun ansiostasi tartuin pitkästä aikaa KIRJAAN - luen normaalisti kaunokirjallisuutta tosi vähän ja kausittaisesti, ja nyt on taas mennyt varmaan pari vuotta, etten ole lukenut kaunokirjallisuutta yhtään. Mutta nyt olen siis päässyt taas lukemisen makuun, ja se on ihan tämän blogin ansiota. :-)

  Ihanaa ja ikimuistoista uutta vuotta sinullekin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oih, superkiitos aivan mahtavasta kommentista! Teit minut tosi iloiseksi, ja loistavaa, että olet päässyt taas kirjojen makuun!

   Delete
 5. Hei, löysin blogiisi Lurun lukujen kautta ja ilostuttaa nyt kovasti. Olen teen ja Australian ystävä. :) Minulla on joka tapauksessa TBR-pinossa Peter Careyn "True History of the Kelly Gang", jota eräs australialainen ystävä suositteli. Tämä haaste on muutenkin kuin tehty mulle, koska pohdiskelin viime vuonna, että laajentaisin lukujani Australiaan enemmänkin. Mahtavaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jee, loistavaa, ja terveluloa mukaan lukijaksi sekä haasteeseen! Se Kelly Gang -kirja on varmasti mielenkiintoinen ja jännittävä, minuakin se on kutkutellut jonkin aikaa, mutta luettavien pino on niin valtava, että yritän saada siihen ensin jotain tolkkua ennen kuin lisään muuta.

   Delete
 6. Olen huomannut ihan saman, että bloggaamisen myötä on alkanut entistä enemmän nauttia elämän pienenpienistä iloista, kun niihin blogin kautta tulee keskityttyä entistä enemmän.

  Tuli muuten mieleen tuosta, kun mainitsit suomen kielen kohentamisesta kirjoittamisen avulla, että kuinka moni lukemistasi kirjoista on suomenkielisiä? Niitä ei tietysti ole välttämättä ihan helppo saada käsiinsä kaikkialla...

  Tsemppiä helteisiin ja mahtavaa alkavaa vuotta! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eikös olekin jännä tuo bloggaamisen lieveilmiö? Pidän siitä kovasti: kaikkea katsoo hiukan toisin silmin nykyään.

   Kovin paljoa suomalaista kirjallisuutta en ole tosiaan lukenut vuosiin juuri tuon saatavuusongelman vuoksi, mutta nyt tosiaan on kertynyt läjä uusia kirjoja, joten pääsen niistä nauttimaan. Suomen lukemisen kanssa ei ole yleensä ongelmia, mutta kirjoittaminen oli blogin alussa tosi hankalaa, ja esimerkiksi sen tosi lyhyen eka postauksen kirjoittamiseenkin meni tuhottomasti aikaa :-) Nyt ovat sanat alkaneet taas muistua mieleen helpommin eikä tarvitse kaikkea yhtä kauaa pähkäillä!

   Upeaa vuotta sinulle myös!

   Delete
 7. Hui, miten kuumaa teillä on: Minä kuolisin,sillä Lumi tykkää viileästä.

  Ihanaa, että sinulla on kiramesenaatti, jolla saat suomalaistakin kirjallisuutta sinne kauas.

  Meillä on sama hytinä: Vuodesta 2013 on tulossa jotain erityistä.

  Minulla ei ole yleensä aikaa lukuhaasteisiin, sillä buukkaan itseni ihan kiinni jo joulukuulla vuodeksi eteenpäin. Mitä mahtuu väliin on joku vanha, rakas kirja, jonka haluan tuoda blogiini tai todella kova kirjablogisuositus. Kaiken päälle liian iso talo, liian iso puutarha, josta tosin olen innostunut ja pitäisi järjestää tänä vuonna myös blogini ruokareseptit, sillä ne pylrivät missä sattuu. Ja remottiakin on taas luvassa...

  Juuri join tavallista Earl Grey -teetä Muumimukista Iltapurjehdus. Nautin toisen mukillisen vielä illalla myöhemmin. Jotkut juovat kahvia illalla...uskomatonta;-)

  Oikein antoisaa vuotta 2013 ja kiitos mukavatunnelmaisesta blogisttasi♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hikoilukuolema kävi kyllä mielessä tuossa 44 asteessa! Nyt on jo onneksi laskenut ja 33 tuntuu ihan viileältä :-)

   Olen todella kiitollinen mesenaatista ja muista kirjakuriireista, jotka muistavat kirjanjanoista täällä kaukana :-D

   Minä olen nyt lupautunut kahteen haasteeseen täksi uudeksi vuodeksi. Saa nähdä kuinka käy! Ymmärrän kiireesi, onneksi ehdit kuitenkin haasteen sijaan kirjoittaa ja kuvata kaunista puutarhaasi.

   Kiitos toivotuksisat ja ystävällisistä sanoistasi blogia kohtaan <3 Hienoa, erityistä vuotta 2013 sinullekin!

   Tuo Iltapurjehdus-muki on sellainen, jonka toivon joskus löytäväni. Earl Grey ei muuten minusta ole ollenkaan tavallinen, vaan tuo heti mieleeni Brittien siirtomaa-ajan, yläluokan teekutsut, teeviljelmät, eksotiikan, mausteet ja pitkät, vaaralliset laivamatkat Aasiaan 1800-luvulla ;-) Iltapurjehdus sopii siis Earl Greyhin loistavasti!

   Delete
 8. Ilmoittaudun mukaan aussikirjallisuus-haasteeseen! Täältä Geneven seudulta ainakin saa hyvin myös englanninkielistä kirjallisuutta, joten ei muuta kuin metsästämään. Esitän myös kainon toiveen nähdä esittelyjä australialaisista kirjailijoista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hieno juttu, laitan tänään haasteelle sivunkin! Niin kuin sanottu, on aussikirjallisuuden tuntemukseni aika hataraa, mutta muutama suosikki on olemassa, eli esittelyjä tulossa. Toiveesi onkin hyvä potku peffaan alkaa oikeasti tutustumaan tämä maan kynäniekkoihin, eli kiitos siitä!

   Delete
 9. Oi, miten ihana haaste, oikeastaan nappasit tämän idean ennen kuin ehdin itse asiaan paneutua, sillä mielessä oli vähän Amerikan valloituksen tapaista haastetta Australian mantereella. :) Australia on yksi kiinnostavimpia maanosia minulla ja tämä täytyy ehdottomasti pistää mietinnän alle ja muistiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No sattuivatpas ajatukset samoille raiteille. Olen jo jonkin aikaa potenut oikein syyllisyyttä siitä, etten ole paremmin tutustunut australialaiseen kaunokirjallisuuteen. Lastenkirjoja tulee luettua kyllä paljon.
   Tule vain mukaan haasteeseen, saanko laittaa sinut osallistujien listaan?

   Delete
 10. Joo, minä lupaan lukea vuonna 2013 ainakin muutaman aussi-kirjan. Juuri nyt ei vaan tule mieleen yhtään ainoaa australialaista kirjailijaa! :-D Nuo luettelemasikin olivat aivan tuntemattomia!

  Loppukuusta laitan tulemaan runokirjoja! ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jee, kivaa, että osallistut ja ooh- runokirjoja, rakastan!

   Lupaan laittaa aussikirjailijapostauksia heti tämän Suomi-kuun jälkeen ja muutenkin promota kengurumaan kirjallisuutta tämän haasteen kylkiäisenä.

   Delete
 11. Täällä olisi yksi Australiaan sijoittuva nuortenkirja luettuna.

  ReplyDelete
 12. Täällä vielä kooste haasteesseen lukemistani kirjoista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Olen nyt päivittänyt suorituksesi, hitsi kun oletkin ollut ahkera... Nyt äkkiä omat aussikirjat esiin!

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!