Monday, January 14, 2013

Kehuja ja kysymyksiä


Heliltä saapui mukava I love your blog -tunnustus hiukan aikaa sitten. Oikein kaunis kiitos siitä!Tunnustuksen säännöt ovat seuraavat:

1. Kiitä linkin kera bloggaajaa, joka antoi sinulle hienon tunnustuksen.
2. Anna tunnustus eteenpäin viidelle lempiblogille ja kerro heille siitä kommenteilla.
3. Kopioi post it - lapun kuva ja liitä se blogiisi.
4. Ole iloinen saamastasi tunnustuksesta, vaikka se onkin kerrottu vain Post it -lapulla ja toivo, että lempiblogisi jakaa sen eteenpäin.

Mineltä taas tuli hauska 11 kysymystä –haaste, jossa on vastattava haastajan 11 kysymykseen ja sitten keksittävä itse 11 kysymystä, joihin haastaa vastaamaan 11 bloggaria.

Yhdistän nyt nuo kaksi haastetta, eli pläjäytän I love your blog –lappusen myös kaikille, jotka haastan vastaamaan  11 kysymykseen. Valkkasin tällä kertaa blogit meidän pikkuisempien keskuudesta. Rakastan myös tietenkin kaikkia muitakin blogeja, joiden kommenttikentissä käyn säännöllisesti pätemässä ;-)

Ok, ensin vastaukset Minen kysymyksiin outojen kuvavalintojen kera:

1. Jos sinun olisi mahdollista yhdistää asuinmaasi ja Suomen parhaat puolet, mihin ne liittyisivät (vuodenaikoihin, ruokaan, asumiseen, kulttuuriin, ihmiisin tms.)?

Luulen, että saisin Suomen ja Australian hyvät puolet yhdistämällä aikaan todellisen unelmien asuinpaikan! Suomesta tulisivat mukaan vuodenajat (paitsi talven lyhentäisin muutamalla kuukaudella vastaamaan Australian talven kestoa) sekä puhdasvetiset joet ja  järvet. Koivu- ja kuusimetsät olisivat myös kivat ja tietenkin ihanat sienet ja marjat. Suomesta ottaisin myös koulutuksen arvostuksen ja ilmaiset opinnot ruokailuineen (maksaisin mielelläni siitä lisää veroja), tehokkaan kierrärysjärjestelmän, hyvän muotoilun arjessa ja saunakulttuurin. Australiasta ottaisin ilmapiiriin sellaiset asiat kuten: innostuksen, avuliaisuuden, yhteisöllisyyden, can-do –asenteen, reiluuden, rohkeuden, ystävällisyyden, leikkisyyden, yksilöllisyyden arvostuksen ja huumorintajun. Australian luonnosta kelpaisivat valtameret, hiekkarannat ja sademetsät. Valko- ja tiikerihait ja suolaisen veden krokotiilit poistaisin :-) Myös Australian eläkesäästösysteemi ja pankkien korot ovat loistavat! 
   
Vesimelonimyymälä.

2. Jos pystyisit ratkaisemaan yhden asuinmaasi ongelmakohdan, minkä valitsisit ja miksi?

Aboriginaaliryhmät saisivat maaoikeudet perinteisille asuinmailleen yksinkertaisesti osoittamalla historiallisen linkin alueeseen ja sukututkimuksen tulokset. Nykyinen systeemi on byrokraattinen häpeäpilkku, jossa maaoikeuksia on haettu jatkuvaa tutkimusta ja lisätutkimusta tehden monien ryhmien puolesta ainakin kymmenen vuotta. Osavaltioiden haluttomuus myöntää maaoikeuksia ei istu päähäni: toteutuneena oikeudet ovat niin marginaaliset ja miltei kaikki muut oikeudet menevät niiden ohi, että käytännön vaikutukset kenenkään muun elämään olisivat huomaamattomat. Aboriginaalirymille oikeudet merkitsisivät askelta eteenpäin, taloudellisia ja kulttuurisia mahdollisuuksia, ja ainakin pieneltä osalta menneisyyden haavojen paikkaamista.    
 
3. Teitkö lupauksia vuodelle 2013?

En, lukuunottamatta sellaisia laajoja tavoitteita, että aion lukea enemmän australialaista kaunokirjallisuutta ja ehkä juoda vähemmän kokista, niin että sisäänrakennettu pelastusrenkaani katoaisi :-)

Linnunpönttö :-)

4. Mikä on bravuurisi keittiössä?

Hmm, monet italialaiset reseptit tulevat melkein luonnostaan. Pidän kovasti laittamastani munakoiso-pinaatti-lasagnesta ja tomaattikastikkeesta pastalle, johon laitan punasipulia, kalamata-oliiveja, herkkusieniä, valkosipulia, basilikaa, oreganoa ja soijarouhetta. Pasta täytyy tehdä itse kotona! Pitsaa laitan usein pitsauunissa ja suosikkiini tulee fetaa, roasted (?) kurpitsaa, pinjansiemeniä ja punasipulia, tai sitten homejuustoa, oliiveja, ananasta, punasipulia  ja ehkä lohta, jos on vankemman ruoan tarve. Molemmissa päälle mozzarellaa ja rucolaa. Sushia olen myös kova rullaamaan!

Oikea bravuurini ovat kuitenkin kaikki makeat jälkuruoat, joihin minulla on hyvä näppituntuma ja joiden syömisestä on reippaasti kokemusta :-) Erikoisosaamiseni kohteena ovat usein  erilaiset marenkikakut, sacher-kakku, porkkanakakku, sitruunatorttu, taatelikakku, keksit, pannukakut, letut ja pullat.


Australian Footy League - West Coast Eagles -keksipurkkeja :-)

5. Miten rentoudut?

Yksin ja hiljaisuudessa. Luonnon äänet eivät häiritse, mutta mieluiten rentoudun ilman mitään ihmisistä tai heidän keksinnöistään lähteviä ääniä. Istun vain ja ihmettelen, ehkä lojun kuumassa kylvyssä, luen kirjaa, juon teetä, käyn kävelyllä, nuuskin raitista ilmaa, nautin tuulesta iholla. Yksinkertaista ja kaunista.

Mielipuuhissa miettimässä maailman menoa rannalla.


6. Mikä on sinusta mukavin asu?

Riippuu siitä missä olen. Nyt on mukavin asu ohkaiset pellavasortsit ja löysä pellavapaita. Talvella tykkään kääriytyä villaan (myös täällä!).

Alkukesän aurinkorasvainventaario.

7. Mikä kirja jäi mieleesi viime vuodelta?

En pysty valitsemaan vain yhtä. Nyt ovat vielä päällimmäisenä mielessä Eeva Kilven Kuolinsiivous, John Greenin The Fault in Our Stars, Salman Rushdien Joseph Anton ja Julie Otsukan The Buddha in the Attic. 

Kirkasta ja kaunista.


8. Onko sinulla kesälomasuunnitelmia ensi kesälle? Jos on, minne aiot matkustaa?

Joo, toivon kovasti pääseväni Suomeen ensi (Suomen) kesänä. Siellä ohjelmassa ovat etelästä pohjoiseen ainakin Helsinki, Tampere, Naantali ja Oulu tai Kuusamo.

9. Mikä on ollut elämäsi suurin saavutus?

Suurinpiirtein järjissäni pysyminen ;-) En osaa ajatella mitään yksittäisiä tapahtumia tuolta kannalta. Se, että olen tässä tilanteessa nyt, ja toivottavasti saavutuksia tavoittelemassa tulevaisuudessakin.  Kaikista 'saavutuksistani' kuuluu kiitos paremminkin niille ihmisille, jotka ovat minua opastaneet, valaneet minuun uskoa ja antaneet mahdollisuuksia kokeilla kykyjäni ja kehittyä. En ole yksin oikeastaan saavuttanut yhtään mitään. Kaikesta elämässäni tapahtuneesta olen kiitollinen.

10. Entä pettymys?

Tähän vastaus olisi liian henkilökohtainen blogiin laitettavaksi. Pienemmän skaalan pettymyksistä tulee mieleen se, kun en joskus opiskeluaikana saanut unelmieni kesätyötä Kanadasta. Satojen hakemusten joukosta olin toinen kahdesta, joiden väliltä tehtiin valinta - voi sitä tuskaa!

11. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Varsin tylsä ja rutiininomainen tällä hetkellä, mutta monen vuoden tukka putkella kiitämisen jälkeen olen tähän muutaman vuoden lepotaukoon varsin tyytyväinen. Aamulla luen netistä uutiset, sähköpostit ja blogit, laitan koulueväät valmiiksi, sitten joko koulukeikka autolla tai fillarilla töihin, töissä viihtymistä hienojen, inspiroivien ihmisten kanssa (on meillä paljon kiirettä, vaikeuksia ja stressiäkin, mutta siksi ehkä tiimistä onkin jalostunut oikea timantti!), lounastusta joko koneen tai valtameren ääressä, työajatusten purkua fillarilla tai kävellen, sitten hengailua mini-me:n kanssa, kokkailua, lueskelua, leikki- tai skeittipuistossa urheilua, kylvetystä, iltasatuja ja nukuttamista, ja ilalla omaa aikaa kirjan, blogin, leffan tai myöhäisen juoksulenkin muodossa, jos aivot tarvitsevat vielä tilaa ja ilmaa. Noissa välikohdissa tietenkin pyykätään ja tiskataan ja laitetaan leluja ja kirjoja sun muuta roinaa sinne, minne ne kuuluvat. Joskus sitten valvon vielä yötkin, usein pyrkien ratkaisemaan maailman suuria ongelmia, tai oman elämäni pienempiä sellaisia.

Kuumaa ja kuivaa.

Omat haastekysymykseni ovat seuraavat:

1.  Kenen julkisuuden henkilön kanssa haluaisit illallistaa ja miksi?
2. Mikä kirja on jäänyt mieleesi voimakkaimmin lapsuudestasi? 
3. Mikä on elämässäsi parasta juuri nyt? 
4.  Mitä musiikkia kuuntelit viimeksi?
5. Jos sinulla ei olisi mitään velvollisuuksia kuukauteen, kuinka viettäisit sen?
6. Mitä kaipaat menneisyydestä?
7. Mitä tavoittelet?
8. Missä itsellesi uudessa maassa haluaisit käydä?
9. Mitä turistikohdetta suosittelet kotikaupungissasi?
10. Mikä on maailman paras tuoksu?
11. Entä kamalin tuoksu?

Allaolevista huippublogeista ne saavat vastata, joita huvittaa ja jotka jaksavat:

Mary von Törne Normandiani-blogista

31 comments:

 1. Kiitos noista kysymyksistä - vastailen niihin kunhan palaan ktiin Norjaan ja ehdin :).

  Koska olen vaihteeksi täällä sivistyksen (?) parissa, niin piti tietenkin mennä Akateemiseen kirjakauppaan vaeltelemaan ja haistelemaan uusien kirjojen tuoksua... Eteeni tuli tuo Eeva Kilven "Kuolinsiivous" ja ostin sen omakseni. Se on tosi vaikuttava ja koskettava, etenkin kun oma äitini on lähes samanikäinen Eeva Kilven kanssa ja kipuilee noiden aivan samojen asioiden kanssa. Tunnen syvää myötätuntoa äitiäni kohtaan ja elämäniloisen ja turhamaisen äidin vanhenemista on jotenkin järkyttävää seurata...

  Näin sen hienon Helsinki-opuksenkin, mutta en raaskinut sitä ostaa, enkä edes jaksaisi sitä kantaa Norjaan asti. Olen aina ollut melkoinen kirja-friikki ja halunnut yleensä ostaa kirjat itselleni. Kirjat ovat ihania, mutta pirullisia muutettavia, joten luovuin melkoisesta määrästä kirjojani muuttaessani tuonne ulkomaille. No, nyt se kirjasto karttuu taas kovaa vauhtia...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ole hyvä, ei stressiä!

   Kuolinsiivous on kyllä upea kirja. Ymmärrän hyvin kokemuksesi äitisi kanssa.

   Minä olen myöskin tuskaillut kirjamuuttojen parissa useamman kerran. Huomaan myös, että kirjasto kyllä syntyy kotiin joka paikassa ilman erillistä päätöstä :-)

   Delete
 2. Näitä on aina hauska lukea! Ja kiitos haasteesta, vastaan tässä lähiaikoina :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ole hyvä! Ja kiitos, odottelen innolla vastauksiasi! Toivottavasti teillä on jo helle helpottanut :-)

   Delete
 3. Tämä lähtis nyt teille syömään. :-D Ei vaan, mukavia vastauksia. :-)

  Nuo australialaiset ominaisuudet kuulostavat kivoilta. Suomalaiset ovat usein vähän semmoisia totisia mörököllejä, että tuossa suhteessa (ainakin) olisi oppimista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tulepas vaan herkuttelemaan!

   Toiset tykkää toisenlaisesta menosta, toiset toisenlaisesta, sanon diplomaattisesti. Hyvä, että mörökölleillekin löytyy oma paikka :-)

   Delete
 4. Kuvailemasi Suomi-Australia -combo kuulostaa kyllä melko ihanteelliselta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, ihanteelliselta - ja utopistiselta!

   Delete
 5. Olipa kiva lukea näitä! Tuo Suomi-Australia-yhdistelmä kuulostaa tosiaan hyvältä - ja utopistiselta etenkin siksi, että näillä vuodenajoilla ei tunnu syntyvän iloisen optimistista kansaa. :) Mutta ehkä se talven lyhentäminen auttaisi!

  Reseptisi kuulostavat herkullisilta! Minä en oikein ole jälkkäri-ihmisiä, mutta pizza, pasta ja sushi kyllä maistuvat. :)

  Olet ehkä kirjoittanutkin jotakin australialaisesta kaunokirjallisuudesta, mutta olen seurannut blogiasi vasta vähän aikaa, joten kysyn voisitko listata joitakin suosikkejasi? Voit tietty laittaa linkinkin, jos sulla on sellainen postaus olemassa. Minä olen lukenut aika vähän sikäläistä kirjallisuutta, mutta Kate Morton on minusta omassa genressään taitava. Ja eikös P.L. Travers ollut aussi? Heistäkään kumpikaan ei kyllä ole sijoittanut teoksiaan Australiaan (paitsi no yksi Mortonin romaaneista tapahtuu osittain siellä). Nyt kyllä muistan, että luin joskus viime vuonna (?) yhtä australialaista romaania työn puolesta, mutta se jäi kesken, vaikka oli osittain ihan kiehtova. Siinä oltiin myös Etelänavalla, mutta en muista nyt kirjailijan tai kirjan nimeä.

  Arkesikin kuulostaa tosi mukavalta ja tietysti täältä talven keskeltä kadehdin vähän lämpöä.. Vaikka sitä kai ainakin osassa Australiaa nyt riittää vähän liiankin kanssa.

  Hyvää alkanutta viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mua alkoi melkein punastuttaa: kirjoitetaanko pizza vai pitsa, vai käykö kumpi tahansa?

   En ole kirjoittanut aussikirjallisuudesta juurikaan, ja häpeällisen vähän olen lukenutkin, mutta helmikuussa alkavan Kengurun kyydissä -haasteen myötä alan tehdä kirja- ja kirjailijapostauksia.

   Joitakin kirjailijavinkkejä ja oma lukulistani löytyy tämän postauksen lopusta: http://sannascupoftea.blogspot.com.au/2012/12/mennytta-ja-tulevaa.html

   Tule mukaan haasteeseen!

   Travers on kuin onkin aussi, mutta monien muiden kirjailijoiden tavoin lähti sitten 'kypsyttyään' englantiin kirjoittamaan :-/

   Mukavaa viikkoa sinne myös. Meidän ohi kulkeva pyörremyrsky on nyt lässähtämässä merellä, eli kuumankosteissa painostus-oloissa ollaan täällä taas. Mielelläni menisin vaikka hankeen hetkeksi pyörimään...

   Delete
  2. Ai niin, suosikkini unohtuivat. Minulla on tähän mennessä vain kaksi supersuosikkia, jotka molemmat yhdistävät uskomattoman kauniisiin tarinoihin kuvituksen: Shaun Tan ja Michael Leunig. Kumpikaan ei tosin ole novelisti. Googlaa heidän kotisivunsa ja ihastu! Tanin kirjat ovat suunnattu lapsille ja aikuisille, Leunigin aikuisille. Nerokkuutta, hauskuutta, myötätuntoa, toivoa, visioita, yhteiskuntakritiikkiä, taidokkuutta ja syvällisyyttä samassa paketissa.

   Postaan heistä ensi kuussa lisää.

   Delete
 6. Mielenkiintoisia juttuja kerroit. Olisi kiva päästä joskus käymään Australiassa, se on ollut suosikkilistallani pitkään. Mukavaa viikkoa sinulle sinne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos samoin sinulle!
   Australiassa riittää kyllä nähtävää ja tehtävää. Mainioita lomapaikkoja on luonnossa ja kaupungissa ja siltä väliltä. Suosittelen. Ainoat miinukset ovat pitkät matkat (myös maan sisällä) ja niiden hinnat (Euroopasta tänne ja takaisin).

   Delete
 7. Minustakin kuulostaa aika loistavalta tuo Suomi-Australia-kombo. Tänne kyllä kaivattaisiin tuollaista australialaista ilmapiiriä. Optimistina minulla on tunne, että esim. yhteisöllisyys on nostamassa Suomessakin päätään (suomalaisten innostus aikapankkeiluun jne.). Toivotaan. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eikö vain? Onneksi asiat muuttuvat, ja joskus myös parempaan suuntaan :-)Juuri esim aikapankkeilut ja ravintolapäivät kuulostavat kyllä kivoilta.

   Delete
 8. Suomi-Aussi -kombo ei olisi kyllään yhtään huonompi asuinmaana.
  P.S. Sulla taisi mennä bloggailevat Annikat sekaisin ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, kuinka noloa. Tällaisia juttuja ei pitäisi tehdä myöhään illalla väsyneenä... Mutta ei hätää: nyt ovat molemmat Annikat mukana :-) Täytyykin käydä katsomassa, että ilmoitinko toiselle Annikalle lainkaan...

   Delete
 9. Kiitos kovasti, mielelläni otan haasteen vastaan! No ei ihmekään, jos menee Annikat sekaisin, kun molemmat opiskeltiin Skotlannissa ja Kanadassa ja asutaan ulkomailla edelleen :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja vielä kommentoitte toistenne blogeissa! Ei vaan, olen yleensä hiukan tarkempi tuollaisten juttujen suhteen. Nyt on vain pari päivää mennyt univajeisena ja aivot luukuttavat tyhjää :-)

   Odottelen innolla vastauksiasi!

   Delete
 10. Eiiih, tuokin vielä (vastauksesi no 2), ettei maittenpalautus sitten käytännössä toimikaan... :-I Pahentaa eurooppalaisten pahoista teoista kokemaani häpeää. Minä varmaan ajattelisin koko ajan ja ihan liikaa Australian (aboriginaalien kannalta) kauheaa historiaa jos siellä asuisin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä! Northern Territory on ainoana ollut eri lainsäädännön alla, kun maaoikeuksista alettiin puhua ja siellä on kiitettävästi 'palautettu' maita. Muualla ollaan siellä täällä onnistuttu, mutta sääntöjä ja vaatimuksia kiristetään jatkuvasti ja prosessi kestää useita vuosia ellei vuosikymmeniä. Ne oikeudet ovat käytännössä ennemminkin sellainen tunnustus, että nämä alueet kuuluivat esi-isillenne.
   Se historia on kyllä kamala, mutta ei tarvitse mennä niinkään kauas löytääkseen epäkohtia ja mietittävää. Häpeää ei tosin kannata tuntea, mutta myötätunto, turhautuneisuus ja suru ovat tulleet tutuiksi. Elän kuitenkin toivossa, että asiat muuttuvat ja jotain sentään on saavutettu.

   Delete
 11. Sacher-kakun resepti kiinnostaisi... ;)

  Onkohan mun asetuksissa muuten jotain häikkää, kun jotkut sun kirjaimista näkyy joskus symboleina? Yleensä hymiöt vain, mutta esim. tässä postauksessa koko tuon keltaisen teekannun kuvateksti on yhtä symbolilitaniaa. Jos kopioin ja liitän sen tekstin muualle (esim. selaimen osoiteriville) niin näen kirjoittamasi tekstin oikein. T: nimim. Tämmöisen jännittävän yksityiskohdan tässä huomasin... ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voihan harmi ja ärsytys!

   Epäilen, että kyse voi olla jostain blogger-jutusta. Onko muilla ilmennyt sama ongelma?

   Huomasin, että jostakin syystä tuon linnunpöntön kyvateksti on pienempi kuin muiden kuvien (ja tuossa postauksessa fontin koko muutenkin vaihtelee) vaikka olen kaiken kirjoittanut samaan aikaan ja järjestyksessä. En näköjään pysty edes muuttamaan kokoa, sillä bloggerin mukaan kaikki on kirjoitettu samalla koolla...

   En oikein tiedä mitä voisin tehdä asian korjaamiseksi :-(

   Delete
 12. Rattoisaa iltalukemista tällainen :) Kahlailen tässä listani blogeja läpi, kun en vajaaseen kuukauteen ole lukenut pihaustakaan suunnasta jos toisestakaan. Jotenkin rentouttava tunnelma tuli tästä postauksesta. Sellainen lomankaipuu...ehkä noiden aurinkorasvojen takia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva! Sun NY lomapostauksesi oli kyllä mahtava, vaikkei siellä varmaan aurinkorasvaa juuri tarvittu.

   Delete
 13. Meinasin unohtaa kommentoida: kiitos huomionosoituksesta! Mielenkiintoisia kysymyksiä, toivottavasti saan vastattua jossain vaiheessa (olen ollut vähän huono näiden haasteiden kanssa). :)

  Löysin blogisi vasta ihan hiljattain, mutta kiva kun löysin, on hauskaa lukea juttuja sieltä pallon toiselta puolelta. Ajatus australialaisesta skeittipuistosta lämmittää vanhan skeittarin mieltä – käytköhän siellä vain katsomassa vai rullailetko itsekin? ;)

  P.S. Tänne kelpaisi teikäläisten kehnompikin kesäsää, 20 pakkasasteen raja taisi juuri paukahtaa rikki...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olepa hyvä, eikä stressiä, jos et ehdi vastata!

   Skeittipuistossa käydään tosiaan melkein päivittäin kun se on tuon lähipuiston kyljessä. Joskus uskaltaudun rullailemaan, tai paremminkin pelleilemään, mutta eniten meillä rullaillee tyttö, joka sai ekan skeitin synttärilahjaksi viime vuonna ja hurahti!

   Joo, ei tuo päivälämpötila mikään paha ole, vaikka kylmältä tuntuukin neljänkympin jälkeen. 28 oli eilen päivällä ja tuuli vähän viilentää.

   Delete
  2. Kuulostaapa kivalta teidän rullailut! Meidän lapset eivät vielä ole suuremmin innostuneet, vaikka kahtena kesänä on käyty jo vähän kokeilemassa. Poika on tällä hetkellä niin jalkapallon lumoissa, että päähän ei paljon muuta mahdu. :)

   Täällä taitaa nyt olla pakkasta se 28, mukavaa symmetriaa...

   Delete
  3. Haa, tsemppiä pakkaseen, huh huh! Meillä skeitti-innostukseen taitaa vaikuttaa paljon laudan pohjassa oleva tiikeri ja varsinkin sen vaaleanpunainen nenä :-D

   Jalis on kyllä kiva laji, ajattelin laittaa tytön kokeilemaan kun koulu taas alkaa. Hyvää 'tiimityötreenausta'.

   Delete
  4. Kiitti, ei tässä hätää, kun työmatkakin on niin lyhyt. Onpahan ainakin hyvä lukusää. :)

   Hih, vaaleanpunainen tiikerinnenä on hauska houkutin.

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!