Thursday, February 14, 2013

Taistelutantereita

Virussota jatkuu: kotona en pystynyt lataamaan online-apuohjelmaa koneelleni. Epäilen, että virus - tai mikä liekään onkaan kyseessä - estää sen. Toivottavasti saan apua sähköpostin kautta.

Toisenlaistakin taistelua on ilmassa. Rakastan Australiaa kaikessa epätäydellisyydessäkin. Mutta yhtä asiaa en voi sietää, ja se on rasismi. Rasismi ei mielestäni kuvaa australialaisia tai yleistä ilmapiiriä. Meitä on täällä niin monennäköisiä ja moninaisilla taustoilla ja sekoituksilla varustettuna. Katsottaessa muutama sukupolvi taaksepäin, aboriginaaleja lukuunottamatta olemme kaikki maahanmuuttajia. Rasismia on kuitenkin olemassa, ja vaikka kyseessä on pieni vähemmistö, ovat sen vaikutukset kuvottavia. Jeremy Fernandez on journalisti ja uutistenlukija kansallisessa ABC-televisiossa. Hän kirjoittaa hienosti järkyttävästä rasistisesta kohtaamisestaan täällä.

11 comments:

 1. Voi harmi, toivottavasti ratkaisu löytyisi. Tuo Bitdefenderin online-skanner ei mielestäni muuten edellytä minkään lataamista koneelle. Eli se toimisi kokonaan netin yli ilman koneelle lataamista. Olet varmaan myös jo googlannut malware ja sen ohjelman, jonka feikkiversion kanssa virus tms. luultavasti tuli?

  Muistathan sitten saatuasi koneen puhtaaksi vaihtaa kaikki salasanat (erityisesti ne joita olet käyttänyt sen jälkeen kuin virus tuli), sillä usein haittaohjelmat keräävät koneelta tunnuksia ja salasanoja. Se toimii siten, että ohjelma rekisteröi kaikki näppäimistön painallukset ja tunnistaa niistä käyttäjätunnus/salasana-pareja (ja lähettää ne sitten eteenpäin). Eli on tosi tärkeetä vaihtaa salasanat sitten, kun saat koneen puhtaaksi. Ja tärkeimmät oikeastaan jo nyt joltain toiselta koneelta.

  Inhoan niin paljon noita haittaohjelmia ja olen puolihysteerinen niistä. Iso syy sille, että olen jo vuosia käyttänyt maceja, on se, että niissä on vähemmän haittaohjelmia. Silti pyöritän tässäkin virustorjuntaohjelmaa, mitä monet macien käyttäjät eivät käytä lainkaan.

  Tuosta toisesta asiasta. Lisääntyvä rasismi tuntuu valitettavasti olevan vahva trendi tällä hetkellä ympäri maailmaa ja iso syy sille on varmaan viime aikojen maailmanlaajuinen heikko taloustilanne. Heikko taloustilanne aina nostattaa kilpailua työpaikoista ja silloin yhä useammille tulee mieleen "helppo" ratkaisu lähettää ulkomaalaiset takaisin kotimaahansa. Eikä nähdä sitä kaikkea hyvää, mitä ulkomaalaiset ovat mukanaan tuoneet (kuten vaikka osaamista ja ihan työpaikkojakin). Tuota olen täällä Amerikassakin usein miettinyt, että melkein kaikkihan täällä oikeasti on maahanmuuttajien jälkeläisiä vain muutaman sukupolven takaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, olen nyt tunnistanut virus-tyypin, mutta ohjeet sen poistamiseksi menevät minulla yli hilseen, ja ne, jotka ymmärsin, eivät poistaneet ongelmaa. Onneksi yksi tietokonetaituri töistä lupasi katsoa konetta huomenna, eli toivoa on.

   Karmeaa tuo salasanajuttu ja kamala hankaluus, mutta kai se on tehtävä. Tänään olen tallentanut kaikki kuvat ja word-dokumentit muualle, siltä varalta että kone täytyy 'tyhjentää'.

   Meillä on myös macit kotona, mutta ostin tämän PCn reilu vuosi sitten sen vuoksi, että onnistuu helpommin kirjoitushommat, kun kaikki yhteistyökumppanit käyttävät windowsia pc:llä. Macin kanssa oli aina conversion-ongelmia ja kaikki näytti erilaiselta. Macit meillä on kotona olleet jo ainakin kymmenen vuotta eikä sinä aikana yhtäkään virus-ongelmaa. Ja tällä pc:llä jo kaksi alle kahdessa vuodessa!

   Täällä ei ole taloudellisella kriisillä ollut niin suurta vaikutusta kuin Euroopassa ja Amerikassa. Toisaalta (Länsi-Australian ja Queenslandin) kaivosteollisuus on ollut se, joka on pitänyt maan plussan puolella, kun taas muilla aloilla on irtisanottu. Ne irtisanomiset ovat olleet usein asukasluvuiltaan suurimmissa osavaltioissa, eli Victoriassa ja New South Walesissa, ja sieltä noita räikeitä rasismitapauksia onkin esiintynyt viimeaikoina. Liekö siinä yhteys? Täällä rasistisia aaltoja aiheuttavat myös venepakolaiset Indonesiasta ja Australian käsittämättömän kallis ja tehoton turvapaikanhakijoiden käsittelyprosessi. Kirjoitin siitä jonkin verran täällä: http://sannascupoftea.blogspot.com.au/2012/08/vaarallisilla-vesilla.html

   Delete
  2. Hienoa, toivotaan, että tietokonevelho saa koneen kuntoon! Itselläni on macissa ilmainen OpenOffice-ohjelmisto, jolla saa tiedostot tallennettua word-muotoon. Se on itsestäni ollut ihan ok, mutta eihän se tietty ihan oikeaa wordia korvaa. Havahduin tuossa ehkä vuosi sitten salasanajuttuihin ja vaihdoin kaikki ikivanhat salasanani. Kehitin silloin systeemit, joiden perusteella loin salasanat (muutama eri systeemi eri tärkeysasteen paikoille). Se systeemi auttaa muistamaan salasanat. En sattuneesta syystä viitsi omaa systeemiäni enempää avata netissä, mutta jos joutuu vaihtamaan kaikki salasanat, niin se on hyvä hetki miettiä jotain tällaista. Netistä löytyy myös sellaisia nettipalveluita, joissa yhden (tosivahvan) salasanan takana on muut salasanat. Tämä nettipalvelu muistaa kaikki salasanat, sinä muistat vain yhden. Tiedän monien nörttikavereitteni käyttävän sellaisia ja olen itsekin ajatellut sellaista. Mutta toistaiseksi en vielä ole jaksanut perehtyä, mikä niistä olisi hyvä. Ja en ole ihan varma luotanko siihen enempää kuin siihen kotonani olevaan käytettyyn kirjekuoreen, johon olen systeemini raapustanut...

   Nuo irtisanomiset kuulostaisivat mielestäni siltä, että saattaisivat juuri edesauttaa rasistisia asenteita. Ihmisillä monesti on tapana etsiä syitä huonovointisuudelleen itsensä ulkopuolelta, ja moni sitten etsii "helppoja" kohteita, kun itsellä menee huonosti :(.

   Delete
 2. Minusta on pitkään tuntunut, että Suomi on tullut hulluksi, mutta ilmeisesti se koskee koko maailmaa. Kun Suomessa perussuomalaisten äärisiipi päästettiin "irti" ja mukaan valtakunnanpolitiikkaan, tuntuu kuin paha pullonhenki olisi päästetty irti. Nykyään tuntuu, että on lupa sanoa mitä vain ja kenestä vain - paitsi näistä tietyistä "Halla-aholaisista". Kun toimittaja valtakunnallisella radiokanavalla ilmoittaa kiivaasti, että on "rasistista" arvostella natseja, niin mitä siihen voi sanoa? Eli jos ihmistä ei saa haukkua ihonvärin tai rodun perusteella, niin sitten ei saa haukkua natsejakaan? Vetää hiljaiseksi.

  Tekisi mieli sanoa, että täällä Norjassa asiat on paremmin, mutta toisaalta juuri pari vuotta sitten täällä ammuttiin lähes sata vasemmistonuorta, koska heistä oli kasvamassa maahanmuuttomyönteisiä poliitikkoja. Periaatteessa yhden hullun teko, mutta ei ihan kuitenkaan. Toisaalta ehkä täällä kuitenkin on vähän paremmin asiat. Ainakaan ystävieni Zimbabvesta kotoisin olevan "kasvattipoika" ei ole joutunut kokemaan täällä maalla rasismia, vaan hänet on hyväksytty ihan täysin norjalaiseen kaveripiiriin. Se ilahduttaa!

  Miksi se on joillekin niin hirveän vaikeaa nähdä se ihan samanlainen ihminen kaiken ulkoisen alla? En tiedä tekeekö rasismi minut äärettömän vihaiseksi vai äärettömän surulliseksi? Ehkä surullisuus olisi parempi tunne, koska vihaa tuntuu olevan maailmassa jo ihan tarpeeksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suomen uutisia lukiessa minua pelottaa jo niin paljon, että olen miettinyt jopa vierailujen poisjättämistä! Ehkä lööpeistä ja keskustelupalstoilta saa tosin kovin äärimmäisen ja kiivaan kuvan.

   Täällä oli Australiaan saapuessani 2001 hujakoilla edellinen 'muukalaiskriisi' ja silloin nousi politiikkaan Pauline Hanson puolueineen. Pauline joutui sitten myöhemmin vankilaan ja puoluekin painui unholaan. Nyt ollaan kuulemma järjestelemässä jotain samankaltaista taas, muiden toimesta. Onneksi kyseessä on niin pieni vähemmistö, ettei ole oikeasti mitään mahdollisuuksia hallitukseen tai edes minnekään sen lähelle. Mutta heilläkin on kannattajansa joillakin kulmilla.

   Rasismi surettaa minuakin - ja ahdistaa. Jos senkin rasismi-energian laittaisivat oman elämänsä kuntoon saamiseen, niin ei olisi enää tekosyitä vihata toisia.

   Delete
  2. Lööpeistä ja keskustelupalstoilta saa kyllä ihan eri kuvan kuin mitä todellisuudesta. Mietin todella usein, keitä nämä keskustelupalstoilla kirjoittelijat oikein ovat, kun en oikeassa elämässä tunne yhtäkään noin ajattelevaa? Maltillisemmin ajattelevat eivät vaan taida jaksaa meuhkata netissä, mikä on nyt Hesarin uuden keskustelupalstan myötä tullut selväksi, kun ne harvat maltilliset kommentit saavat aina monenmonta "samaa mieltä"-klikkausta. Hiljainen enemistökin jaksaa klikkailla. :)

   Delete
  3. Varmasti totta. Se kuva mika tuolta keskusteluista ja kommenteista valittyy on aika kamala. Tutkimuksen paikka, etta ketka sinne kirjoittelee, olisi kiinnostavaa tietaa. Luotettava on siihen hiljaisempaan, taysjarkiseen enemmistoon siis!

   Delete
 3. Toivottavasti virustaistosi on ohi pian! Meitä vastaan tulee pari kertaa viikossa nainen, joka katsoo tummaa lastamme aina hyvin vihaisesti. Haluttaisi kysyä, mikä hänen ongelmansa on, mutta en haluaisi altistaa lapsia kuulemaan hänen mietteitään.. Jos tuo nainenkin keskittyisi omaan elämäänsä, hän voisi olla paljon onnellisempi. Hän vaikuttaa todella onnettomalta ihmiseltä.

  Hieman masentavasta kommentistani huolimatta hyvää ystävänpäivää! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos samoin, vaikkakin hiukan myöhässä!

   Joo, tuollaisia ihmisiä valitettavasti löytyy. Surkeaa kaikille osapuolille tuollainen vihankanto a) tuntemattomia ihmisiä ja b) erityisesti lapsia kohtaan.

   Toivon tosiaan, että kone saadaan tänään puhtaaksi ja toimimaan taas normaalisti, muuten tästä ei tule mitään!

   Delete
 4. Löysin ausseissa asuessani jostakin tarran, jossa oli Australian karttakuva ja päällä luki: Fuck off, we are full! Mä nauroin sitä ihan katketakseni. Mieti nyt: Euroopan kokoinen maa ja vaivaiset 22 milj. asukasta. Sinnehän voisi vaikka joka suvulle piirtää oman valtion - melkein. Vai että täynnä! Toki ymmärsin tarran järkyttävän sanoman ja ahdistuneen ajattelutavan, mutta halusin ottaa koko jutun vitsinä. (Helppo se olikin ottaa vitsinä, kun itse olin valkoisena oikean värinen, puhuin kieltä sujuvasti ja tulin vielä hyvästä maasta - ei mulle kukaan tullut huutelemaan tai komentamaan maasta pois.)

  On se kyllä aina järkyttävää, kun joku päättää, että tämä on minun maani ja minulla on oikeus kertoa, kuka täällä saa asua ja kuka ei. Kyllä on ihmisillä tosi paha olo itsellä, jos Fernandezin kokemusten mukaisesti käyttäytyy. Tai kuten ne käsittämättömät junttihuutelijat, jotka täällä Suomessakin nyt sananvapauden nimissä ajatuksiaan auliisti jakavat.

  Mua jäi kyllä ahdistamaan se muiden bussissa olevien käytös. Kyllä siinä olisi saanut metelin nostaa muutkin ja oikein kuorossa osoittaa rasistille paikkansa. Tuo konfliktin pelko sallii liian usein huonoa käytöstä. Kunpa itse muistaisi/uskaltaisi/viitsisi/ehtisi? nousta tuollaisessa tilanteessa tukemaan sitä, jota kohtaan käyttäydytään epäoikeudenmukaisesti.

  Ilona

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuules, niita tarroja loytyy vielakin ja niiden rinnalla "This is Australia. We drink beer. We eat meat. We speak English." ja peraan jotain, etta jos ei kelpaa, niin pysykaa poissa. Meinasin itse asiassa mainita juuri tuon 'full' jutun postauksessakin, mutta jatin pois :-)

   Joo, tunnen tuon 'oikeanlaisen maahanmuuttajan' ahdistuksen myos. Minulle on pari kertaa tullut jotkut rasistit molyamaan siina mielessa, etta heidan mielestaan olen juuri sellainen aussi, joka ajattelee samalla tavalla, siis ihan vain sen vuoksi, etta olen sinisilmainen blondi. Teki mieli vastata huonolla englannilla, etten puhu englantia, mutta sitten janistin, kun olivat niin aggressiivisen oloisia ja joissakin huumehoyryissa myos. Luulen, etta samasta syysta eivat siina Jeremyn bussissakaan sanoneet mitaan. Aina sita kuvittelee, etta joukossa olisi voimaa, mutta jotenkin kaikki ovat yksin tuollaisissa tilanteissa, tai silta ainakin vaikuttaisi. Pelottaa, etta ne aggrotyypit kayvat itseen kasiksi, eika kukaan tule apuun. Mietin itse kovasti jutun luettuani, etta on uskallettava tuollaisessa tilanteessa ja ryhdistaydyttava. Ehka hankittava lisaa lihaksiakin :-) Mutta oikeasti toivon, etta tuollaisia tilanteita ei tulisi enaa kenellekaan eteen.

   Onneksi sattui aika vaikutusvaltainen kohde talle raavasuiselle naikkoselle: ABC:n juttu on tehnyt aaltoja lapi Australian.

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!