Sunday, March 10, 2013

Upea maailma

Myöhään eilen iltapäivällä se vihdoin tuli: sade. Kauankaivatut, ihanat pisarat ovat puhdistaneet puut, pensaat, kadut, talot - koko maailman. Kaikki on kirkkaampaa ja tuntuu, että koko maisema ihmisineen on huokaissut helpotuksesta. Kesäkuumuuden selkä on taittunut: on aika virkistyä, kasvaa ja vihertyä jälleen!


Innokkaita sateenodottajia. Sieltä se on tulossa!

Kun New Jerseystä saapunut harjoittelija ihasteli päivittäistä auringonpaistetta, naureskelimme duunissa sitä, kuinka nykyään ainakin meikäläinen lähtee kameran kanssa ulos aina kun sataa. Niin harvinaisia ovat nuo kultaakin kalliimmat pisarat! Tytön koulussa oli viime viikolla teemana vesi. Oppivat, että "water is precious, never waste it." Suomessa kasvaneena olen täällä joutunut tarkistamaan suhdettani veteen aika paljon. Australiassa vaihtelevat kuivuus ja tulvat. Makean veden saatavuus tai riittäminen ei ole kaikkialla itsestäänselvyys. Kuivana aikana asetetaan usein vedenkäyttörajoitteita tai -suosituksia: kuinka usein/paljon voi kastella puutarhaa, kuinka kauan kannattaa aamuisin suihkutella ja millä metodilla autoja kannattaa pestä. Valvonta on tosin jokaisella itsellään. Huolestuneina seurataan vesivarojen laskemista padoissa kuivina aikoina. Ja toisaalla tai toisina vuosina padot eivät voi pitää kaikkea sadevettä sisällään ja tulvivat aiheuttaen tuhoa reitillään.


Tätä on kaivattu pitkään.

Viime yön nukuin kuin tukki, aina välillä heräillen sateen lempeään ääneen. Ropina on jatkunut koko päivän ja tuonut viileää ilmaa tullessaan. Mitään hakkaavaa kaatosadetta emme ole saaneet, vaan sellaista kaunista ja tasaista unelmasadetta, joka vain kastelee hellästi eikä runtele yrttejä ja kukkasia. Matalapaine on aiheuttanut meissä kaikissa unisuutta. Olemme lorvailleet, lueskelleet, juoneet paljon teetä, herkutelleet, pelailleet Hello Kitty -monopolia :-) Ihana sunnuntai! Ainoa stressinaihe on ollut passien uusiminen. Matkalle on lähtö kuuden viikon kuluttua, mutta vasta tänään tajusin, että kaksi passeistamme ovat juuri vanhentuneet. Olen siis rustaillut hakemuksia ja haalinut dokumentteja yhteen. Hiukan hirvittää: toivottavasti saamme uudet ajoissa!


Tietenkin piti lähteä heti kävelylle!

Sade taukosi vasta 24 tunnin ripsimisen jälkeen. Toivon, että yöllä tai huomenna saamme vielä lisää vettä. Liian monta kertaa olemme kateellisina katselleet, kun sadepilvet ovat purjehtineet ylitsemme jonnekin sisämaahan. Ohjelmassa on ollut myös mukavaa 3D-viihdettä  Oz: the Great and Powerful hyvässä seurassa, vilttien ja villapaitojen lämpimässä pehmeydessä, herkkujen kera. (Vau, mikä matka!)

10 comments:

 1. Antaisin toisen munuaisen, jos pääsisin just nyt ensimmäisen kuvan kyytiin :D Ihana ranta ja upea pilvivyöry!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, oli mahtavaa katsella sitä sateen tuloa, kun sen jo haistoi ilmassakin!

   Delete
 2. Suhde veteen tosiaan vaihtelee sen mukaan, mistä on kotoisin. Minä täällä Norjassa valitan kesällä sateesta, jota mies ei tunnu edes huomaavan. Mies taas valuttaa joskus vettä hanasta siihen malliin, että minua hirvittää. Eihän siitä Suomessakaan ole pulaa, mutta siellä pitää maksaa vesilasku, täällä ei.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä harvemmin kovasti lootrataan vettä, ja Suomessa monesti tosiaan ottaa oikein sydämestä, kun joku valuttaa vettä tiskatessa ja pestessä hampaita jne. Sitten pitää muistuttaa itseä, ettei se ole loppumassa... Tulee monesti mieleen se, miltä tuntuu Suomessa sellaisesta, joka on oikeasti kärsinyt janoa ja joka ikinen pisara on ollut todella arvokas?

   Delete
 3. Voi kuinka nautinnollista sadetta tuo mahtaakaan olla :) Tänään täälläkin pitäisi sataa, mutta en ole kovin innoissani, sillä ratsastaminen sateessa ei ole kivaa! Toivotaan lisää sadehetkiä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana, ihana sade! Ilmakin on nyt niin raikas ja puhdas hengittaa! En muuten voi sille mitaan, etta nykyaan kirjoittaessani 'pisara' tulet aina sina mieleen!

   Delete
 4. Joo minä myös mielelläni hyppäisin tuonne, ihanaa että saitte sadetta :) oikein mukavaa sunnuntaita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tunnelma oli autuas ja juhlallinen, kun sade tuli ja jai! Nyt ulkoilutan puistossa tyttoa, joka juoksee MARALLA nurmella ympyraa niin kuin vapaaksi paastetty vinttikoira :) cabin fever...

   Delete
 5. Onnittelut sateesta! Jossakin kärvistellään kesän kuumuudessa ja samaan aikaan toisaalla pakkasissa :) Vaikka meillä on vettä riittänyt, olen silti hyvin kiitollinen joka kerta kun voin kastella kasvimaatani ja puutarhaani miten haluan. Puhdas vesi ei tosiaankaan ole itsestäänselvyys.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, nautimme siitä täysin siemauksin!

   Tuli kommentistasi mieleen Massive Attackin Hymn of the Big Wheel ja kuinka maailmaan tosiaan mahtuu kaikenlaista ilmastoa ja olosuhteita.

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!