Wednesday, May 15, 2013

Ubud - arki narikassa

Sanurista ajelimme keskemmäksi Balia, kukkulaiseen ja viidakkoiseen Ubudiin. Olimme vuokranneet ystäväperheen kanssa varsinaisen luksuspiilopaikan Villa di Abingin, jossa loppuloma olisi voinut sujua kuin pienessä taivaallisessa kuplassa. Silloin tällöin maltoimme sentään kivuta rappuset ylös ulkomaailmaan. Reissu oli ystäväperheen viides Balin-matka, eli olimme hyvässä seurassa senkin takia. Villan henkilökunta oli äärimmäisen ystävällistä ja avuliasta. Aamuisin pöytään saattoi tilata herkulliset aamiaiset puolen tunnin varoitusajalla. All time favourite taisi olla ananasletut ja tuore hedelmämehu.


sannabanana
Näkymä saapuessamme <3

sannabanana
Näkymä alas day bed - terassilta.

sannabanana
Altaalla.


Suomessa talot on rakennettu tiiviiksi kylmän talven vuoksi ja Australiassakin tulee, ainakin kesäisin, vietettyä liikaa aikaa sisällä ilmastointilaitteiden luomassa siedettävässä lämpötilassa. Balin lämpötila on taas elämälle ihanteellinen ja taitaa pyöriä siinä 20-30 asteen välillä vuoden ja vuorokauden ympäri. Modernimmat talot ovat avaria, ja ulko- ja sisätilan erot ovat sen vuoksi häilyviä. Minulle jäi kova ikävä ihania kylppäreitä, joissa sai samalla ilmakylvyn puhdistautumisen lisäksi. Samoin makuuhuoneiden suuret ikkunat ja ovet häivyttivät rakennuksen rajat. Hyönteis- ja liskokammoisille en asumismuotoa tosin suosittele: söpöjä geckoja juoksenteli siellä täällä ja aamuhämärässä lepakot kiitivät olohuoneen läpi. Sammakot ja etanat pysyivät sentään ulkopuolella (en tiedä miksi), ja sisältä löytyi vajaan kahden viikon aikana ainoastaan yksi iso hämis.sannabanana
Yksi makuuhuoneista, Princess Room.

sannabanana
Princess Roomin kylppäriä.

sannabanana
Master bedroom.

sannabanana
Coconut Roomin suihku.

sannabanana
Master bedroomin suihku.
sannabanana
Master bedroomin kylpyammenäkymät.

Balilaiseen hinduperinteeseen kuuluu olennaisena osana kukot ja kukkotappelut. Vaikka Indonesian hallitus kielsi kukkotappelut (ja muun vedonlyönnin) 80-luvulla, Balin rituaaliset kukkotappelut ovat yhä sallittuja uskonnollisten juhlien yhteydessä. Siksipä kukkoja onkin kaikkialla, joko lemmikkeinä tai tappelukukkoina. Niistä pidetään hyvää huolta ja niillä ylpeillään. Kukkojen määrä tarkoittaa myös aikaisia ja meluisia herätyksiä, joihin mekin totuimme. Villamme ympäristössä taisi asustella ainakin 50 kukkoa, jotka kiekuivat reippaasti joka käänteessä. Yllättävää kyllä, jatkuvaan kiekumiseenkin tottuu, joten meluhaitta jäi lopulta pieneksi. Koska Balilla on hurjasti myös metelöiviä liskoja, sammakoita ja hyönteisiä, erehtyvät kukot usein vuorokaudenajasta. Kiekumista kuulee siis oikeastaan koko ajan :-) Meidän 'kotikadun' temppelissä, tai oikeastaan sen edessä kadulla, juhlittiin yhtä monista hindufestivaaleista monen päivän ajan. Sivukujalla järkätiiin myös kukkotappelu, mutta pysyin syrjemmällä, sillä tapahtuma näytti varsin miesvoittoiselta.

Iltaisin taas saatoimme kuunnella hentoista lätsähtelyä: lukuisten kukkivien puiden kukat tipahtelivat illan hiukan viiletessä rappusille ja kuistille. Aaahhh, paratiisi!


sannabanana
Juhlajärjestelyt kadulla.

sannabanana
Viereisen temppelin tuimailmeinen Ganesha.

sannabanana
Juhlaeväitä kannetaan paikalle.


sannabanana
Nämä kauniit 'roskat' lakaistiin pois joka aamu.

Ystävämme tuttava sattui olemaan ruokatoimittaja, ja lähetteli meille hyviä ravintolavinkkejä päivittäin. Me olimme tietenkin enemmän kuin halukkaita testailemaan. Harmikseni monet ehdotetuista ravintoloista oltiin selvästi suunnattu turisteille ja jotenkin tuntui omituiselta illallistaa paikassa, jossa ei näy paikallisia laisinkaan. Hinnatkin olivat näissä hienosti designatuissa paikoissa luonnollisesti normaalitasoon nähden aika korkeat ja tunnelma sellainen, että olisin oikeastaan voinut istua minkä tahansa maan suuremmassa kaupungissa. Ei siis sellainen kokemus, jota reissatessani janoan. Mainittakoon näistä länsimatkaajien suosimista, kokeilemistamme paikoista: Bali Buddha, Nomad, Casa Luna ja Clear Cafe. Ruoissa ei kuitenkaan ollut mitään valittamista, oikein hyvää oli, mutta toisaalta ei parempaa kuin 'normaaliravintoloissa'. Länsimaisia ruokalajivaihtoehtoja on näissä ravintoloissa luonnollisesti enemmän. Esteettisenä elämyksenä nuo illallispaikat olivat hyvin ravitsevia myös :-)

Ubud on nykyään tunnettu joogakouluistaan, ateljeistaan ja ekoajattelustaan. Siispä monilla Ubudin pääkaduilla ei ole pulaa tredikkäistä kahviloista, putiikeista ja joogakouluista, sekä saman arvomaailman jakavasta käyttäjäkunnasta. Sivuun tarvitsee tosin astua vain askel tai kaksi, ja löytääkin itsensä jo vanhemmasta ja - uskallanko sanoa - aidommasta Ubudista.


sannabanana
Putiikki, jossa kaikki on tehty vanhoista autonrenkaista.

sannabanana
Bali Buddhan sisustusta.
sannabanana
Informatiivinen indonesialaisten herkkujen maistelutarjotin.

sannabanana
Virkistävä inkivääri-minttu-sitruunaruohojuoma palmusokerisiirapin kera.

sannabanana
Erikoisuusmaisteluja - riisipallerot ja 'vihreät' satay-kastikkeessa.

sannabanana
Tuoretta chaita ja pannaria.

sannabanana
Vaikuttava liikenneympyrä. Myyttisiä monumentteja löytyi hiukan kaikkialta.

sannabanana
Katuruokaa.

Aikaisin aamulla seikkailunhaluiset voivat nauttia turistittomasta ja tiiviistä markkinahumusta kolmessa kerroksessa. Ubud Marketsista haetaan ruokaa, mausteita, kukkasia, koristeita ja vaatteita. Turisteille suunnatut kojut avaavat ovensa vasta hiukan myöhemmin. 

Ihan meistä kulman takana sijaitsi myös uskomattoman herkullista ruokaa valmistava pikkuravintola, jonne oikeastaan osuimme sattumalta. Myöhäisestä aamusta iltaan saakka avoinna oleva Puteri Minang Padang Food tarjoileee superedullista ja superherkullista oikeaa indonesialaista ruokaa. Yksi puoli buffetista on täynnä kasvisruokia, toinen liharuokia. Tuota pikkupaikkaa on oikeasti jo ikävä, ja onkohan kummallista tunnustaa, että pelkästään sen vuoksi voisin matkustaa takaisin Balille? Yllätykseksemme huomasimme reissun jälkeen, että vaatimattoman oloinen ja konstailematon ruokala oli pari vuotta sitten The Guardianin Ubudin kymmenen parhaan ravintolan listalla!


sannabanana
Terälehtiä, sipulia, chiliä...

sannabanana
Illalliseksi kana tai kaksi.

sannabanana
Kukkasia ja valmiiksipakattuja uhrilahjoja.

sannabanana
Vihannestori.

sannabanana
Kalatiski.

sannabanana
Perinteisesti valmistettu possu merenelävien kanssa.


sannabanana
Vaatimattoman näköisen Puteri Minang Padangin edusta illalla.

sannabanana
Lounas ennen...
sannabanana
... ja jälkeen :-)

Joka puolella bongailin kaikenlaista kaunista ja mielenkiintoista. Ihastuin ikihyviksi balilaiseen arkkitehtuuriin, sisustukseen, puutarhoihin ja erityisesti upeisiin koristeellisiin kaiverruksiin ovissa, taloissa, temppeleissä ja sisäänkäynneissä.


sannabanana
Hei, ihan tavallinen ovi vain...

sannabanana
Ovi ja pelottava leijona, vai onko tuo lohikäärme?

sannabanana
Vaatimaton kotikadun räätäli ja kaunis sisäänkäynti.

sannabanana
Ubidin katunäkymää ja tietty skootterit kulkuneuvona.

Iltapalaa jumalille ostos- ja ravintolakompleksin keskellä.


Syömisen, juttelun, lukemisen, bananagramsin pelaamisen, uimisen ja haahuilun lisäksi kävimme myös muutaman kerran ihanissa hieronnoissa. Paikoista ei taida olla pulaa missään Balilla. Lapsoset laitoimme pariin otteeseen lasten joogaan apinoimaan, sitä ennen he olivat käyneet katselemassa oikeita apinoita Ubudin Sacred Monkey Forestissa. Sieltä tultiin takaisin hauskojen tarinoiden kanssa: kuinka apina oli yrittänyt napata iskän iPadin ja kuinka toinen yritti nyppiä kirppuja tytön hellemekon rimpsuista.

Nämä Bali-postaukset taitavat sittenikin laajentua. Laitan vielä hiukan lisää juttua Ubudin keskustan ulkopuolelta, fillarireissulta kylämaisemmista maisemista, ja sitten vasta siirrytään Bali-turismiin ja mielenkiintoisiin kulttuurijuttuihin.

Niin kuin ennen reissua mainostin, töissä on kovaa kiirettä ja ohjelmassa intensiivistä tutkimus- ja kirjoitushommia. Sen seurauksena tuntuu, ettei suomen kieli oikein luista, kun on koko päivän mielessä (ja takaraivossa koko hereilläolon ajan) tekstiä ja ajatuksia enkuksi. Eli pahoittelut kökkösuomesta... Ongelma saattaa kestää heinäkuulle saakka :-(
 

12 comments:

 1. Ihanat nuo huoneet ja etenkin ilmaisat suihku- ja kylpyhuoneet! Mikään ei ole ihanampaa kuin puhdistautua ulkoilman lempeässä tuulahduksessa.

  Näyttäviä ovat myös ganeshat ja muut patsaat. Bali vaikuttaa nyt kyllä sellaiselta paikalta, että olisi vähän niin kuin pakko päästä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi niin olivat. Olisi mahtavaa tottua tuollaiseen elämään. Luksusta :-)

   Minua harmittaa, että olemme aikaisemmin oikein aktiivisesti vältelleet Balille menemistä. Kerron lisää, kun kirjoittelen Bali-turismista.

   Delete
 2. Ai niin, tuo yksi kuva on "venähtänyt", koska se on väärinpäin. Klikkaapa kuva isommaksi, niin havaitset asian :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hitsi, luulen, että ongelma on mun koneella. Kun klikkaan kuvan isommaksi, näen saman kuvan ihan oikeinpäin ja tarkkana kuin porkkana... Tutkin asiaa, kun pääsen toiselle koneelle.

   Delete
 3. Aasialainen ruoka on herkkua, mutta indonesialaiseen en ole vielä päässyt ottamaan makutuntumaa. Kuvat toivat kuitenkin veden kielelle :P

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin tykkään aasialaisesta, mutta indonesialaisiin ravintoloihin olen törmännyt aniharvoin. Mistähän johtuu? Mausta ei ainakaan!

   Delete
 4. Hih, juuri kun kerkesin miettimään tuossa ulko-ja sisätilojen rajojen häilymisessä ötököitä, kirjoititkin, että et suosittele hyönteis- ja liskokammoisille. :-) Muuten kyllä aivan ihanan näköinen paikka.

  Mitenköhän tuo Ganesha onkin noin tuimailmeinen? Yleensähän Ganesha esitetään kovin lempeän näköisenä.

  Minä lähtisin ruoan takia mihin vain. ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minua jäi kiehtomaan balilaisen ja intialaisen hindulaisuuden erot. Hindulaisuus kun tuli Balille joskus todella kauan sitten ja on sitten kai kehittynyt siellä hiukan erilaiseksi. Ainakin muistan yhden antropologian luennon jostakin muinaishistoriastani, jolla näytettiin mielenkiintoinen kuva, jossa demonstroitiin kuinka eri uskonnot ovat saapuneet eri aikoihin Indonesian saarille ja jättäneet jälkensä sinne tänne.

   Aaahh, tuo ruoka, kunpa osaisin itse tehdä!

   Delete
 5. Replies
  1. Mausteita, puuta, kukkia, kahvia ja suitsukkeita. Balin tuoksu :-)

   Ja tuon pikkuruokalan annokset - heaven!

   Delete
 6. Vau mitä kuvia! Pikkuisen kasvattaa matkakuumetta täällä sateisessa Norjassa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo loma oli kylla aivan ihana. Meillakin muuten sataa juuri - ja olen siita innoissani!

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!