Friday, June 14, 2013

Kirjahyllyn syyssiivous (ja mistä niitä tulee?)

Ihana, pitkä loma odottaa ja on sellainen tunne, että kotipesä on saatava jonkinlaiseen järjestykseen ennen lähtöä. Hyllyt notkuvat siihen malliin, että on aika suorittaa karsintaa. Divarin tai kirppiksen sijaan ajattelin järkätä blogissa syysarvonnan. Osallistua voi kommentoimalla. Kaikki saavat osallistua. Voittajia on kolme, ja jokainen voi valita allaolevalta listalta kaksi mieluista juttua. Se, jonka nimi arvotaan ykköseksi, saa tehdä valinnan ensimmäisenä, sen jälkeen kakkonen ja kolmonen. Jos voittaja ei tykkää jäljellejääneistä palkinnoista, ilmoittakoon, ja siirrymme random orgin arpomalla listalla seuraavaan henkilöön. Kirjalista löytyy postauksen lopusta (yksi palkinnoista on kyllä DVD...). Aikaa osallistua on lauantaihin 22. kesäkuuta saakka.


Kuva Colo's Bookshelf -kirjakaupan fb-sivulta.


Mutta mistä niitä kirjoja sitten tulee? Kiivaassa kirjablogikeskustelussa arvailtiin muiden asioiden lisäksi, kuinka suuri merkitys blogimainonnalla ja markkinoinnilla on ostospäätöksiin. Siitä lähtien olen yrittänyt miettiä omaa ostos- ja lukukäyttäytymistäni. Miksi ja mistä ostan kirjani?

1. Haahuilu
Ylivoimaisesti kotiin on viime vuosina tullut hankittua kirjoja työpaikkaa vastapäätä sijaitsevasta divarista. Homma menee jotakuinkin näin: aamun pakerruksen jälkeen on tauon paikka. Ei tee mieli ruokaa tai juomaa, mutta ylös ja ulos on päästävä jaloittelemaan ja haukkaamaan happea. Suunta siis divariin. Aina ajatuksena on 'vain katsella', 'ei ole pakko ostaa mitään', tai 'en takuulla sitten osta mitään'. Ja 95% tapauksista palaan takaisin työpöydän ääreen kirjaa tai pinoa rikkaampana. En etsi tiettyä kirjaa, mutta tutkiskelen hyllyjä ja lueskelen takakansia. Kirjan nimi, kannen kuvat ja fontti, värit - niihin kiinnitän ensimmäisenä huomiota. Bongailen myös tuttuja kirjailijoita, mutta se on vasta kakkosharrastus tuon kansi- ja nimihifistelyn jälkeen.

2. Nettikirjakaupoissa surffailu
Seuraavaksi eniten kirjoja on tullut nettikirjakaupoista. Syy siihen on surullinen: kaupungin ainoa fyysinen kirjakauppa on masentava paikka enkä ole käynytkään siellä yli kahteen vuoteen! Syyt masentavuuteen ovat lukuisat, mainittakoon esimerkkeinä huonot valikoimat (kohdeyleisö taitaa olla ainoastaan vauvat ja 50+ naishenkilöt) sekä epäkohtelias asiakaspalvelu, josta olen kuullut harmittelua joka suunnalta. Kai monopoliasema riittää pitämään kaupan pystyssä?

Siirryin siis suosiolla nettiin. Jos asioin kirjakaupassa (netissä ja muualla livenä) minulla on hiukan suunnitelmallisempi taktiikka. Etsin tiettyä kirjaa tai tietyn kirjailijan kirjoja. Vilkaisen myös uutuushyllyt. Kirja-aleissa saatan yltyä heräteostoksille. Kirjoja etsin ystävien suositusten ja (hiukan harvemmin) kirjablogisuositusten innoittamana. Olen kirjablogimaailmassa toistaiseksi vielä niin vihreä, etten ole vielä varma siitä, kenen kanssa makuni sattuisi parhaiten yhteen. Lisäksi niissä kirjablogeissa, joita luen, suurin osa kirjoista taitaa olla suomalaisia, joten niitä on turha etsiä täältä.

3. Kirjasto
 Kolmantena kirjoja saapuu huusholliin kirjastosta. Nämä ovat onneksi muuttolintuja; eivät tee pesää hyllyyn. Lainaamiseni on huomattavasti vähentynyt siitä, kun olin reilun vuoden kirjastossa töissä. Kirjastotyöläisyyden parhaat asiat olivat ehdottomasti se, että oli melkein mahdotonta myöhästyttää lainansa (useampi henkilö oli muistuttamassa, jos kortti alkoi näyttää punaista), lounas- ja kahvitauot täyttyivät inspiroivista kirjakeskusteluista, sekä tietenkin se, että uutuuksiin pääsi käsiksi jo ennen kuin ne ehtivät hyllyille.

Kirjastossa harrastan divarityyppistä haahuilua ja tartun mukavannäköisiin ja -kuuloisiin kirjoihin. Kirjaston kirjojen suhteen uskallan olla kokeellisempi kirjailijoiden suhteen, vaikka liian usein kuitenkin viihdyn samoilla osastoilla, eli seikkailla pitäisi rohkeammin ja useammin. 

Kirjastolainaamiseni on vähentynyt siksi, että minusta ei ole mukavaa lukea, jos lainan deadline kolkuttelee ovella, varsinkin silloin, kun tiedän, ettei lainaa voi uusia. Lisäksi jotkut kirjaston kirjat ovat nuhjuisia ja sen verran (jonkun muun kuin minun) elämää nähneitä, etten halua koskea niihin! Mikään ei ole ällömpää, kuin epämääräiset läikät sivuilla, tai sivujen välistä solahtavat muruset tai kuollut ötökkä.

4. Sekalainen seurakunta
Viimeiseen kategoriaan kuuluvat esimerkiksi kirjakerhoa varten hankitut kirjat (thumbs up tai thumbs down), perheeltä tai ystäviltä lahjaksi saadut kirjat (ihania tai vähemmän ihania), arvostelukappaleet (itse valkatut, ja siksi suurin osa onnistuneita), ystävien hehkuttamat ja lainaan annetut kirjat (yleensä hyviä) sekä kirjatapahtumissa hankitut kirjat (messut, kirjailijahaastattelut, festivaalit jne). Osa näistä lähtee kiertoon, osa jää elämäntovereiksi.
 

Mistä sitten vinkit? Lehtien kirja-arvosteluita en juurikaan lue, lähinnä siksi, etten nykyään juurikaan ehdi lehtiä tai edes sanomalehtiä lueskella (koskee sekä nettiä, että paperiversioita). Tuo seikka toisaalta on kovin riippuvaista elämäntilanteesta, eli lomalla lehtiarvostelut kyllä kiinnostavat. Ehdottomasti suurimman osan lukuideoistani saan haahuilemalla ja kirjamakuni tuntevia ystäviä kuuntelemalla. Näiden kannoilla seuraavat blogiarviot ja kirjakauppojen sekä kustantamoiden elektroniset uutiskirjeet.

Siinäpä se. Lukemiseni pähkinänkuoressa. En uskalla edes ajatella, kuinka monta kirjaa tulee vuosittain ostettua, joten palataan siivoukseen ja arvontaan. Tarjolla on:


Ito, J. Uzumaki vols 1 ja 2 (nämä lasketaan kahdeksi kirjaksi, niin kuin ovatkin. Haluaisin niille uuden kodin yhdessä. Pehmeäkantiset, vain kerran luettu)

Lahiri, J. The Namesake (kovakantinen, hyväkuntoinen, kirjaston poistomyynnistä)

Plutser-Sarno, A. Notes from Russia (kovakantinen, vain kerran luettu)

Shaffner, M.A. & Barrows, A. The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (pehmeäkantinen, hyväkuntoinen)

The Jane Austen Book Club (DVD - kerran katsottu, romanttista hömppää)Kaikista kirjoista olen blogannut aikaisemmin. Valitettavasti en nyt ehdi linkittää postauksiin, mutta kirjailijat-valikosta ne löytyvät varmasti helpoimmin kirjailijan nimellä.

Onnea arvontaan!


28 comments:

 1. Heh minulla kirjoja hyllyyn tulee ehdottomasti eniten kirppareilta ja alennusmyynneistä. Nytkin Kirjatorin loppuunmyynneistä tuli ostettua 4 kirjaa, vaikka mitään ei pitänyt. Eihän niillä hintaa ollut juuri nimeksikään, mutta kyllä ne tilaa silti hyllystä vie :D

  Minä olen mukana arvonnassa! Itselleni en juuri nyt kaipaa lisää luettavaa, mutta The Guernsey Literaty... olisi nappi osuma siskolleni, joka lukee englanniksi ja jolle juuri kirjaa suosittelin! Toivotaan parasta ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lopettaako Kirjatori kokonaan?
   Sama vika täällä. Noita aleostoksia tein aikaisemmin hyvin heppoisin perustein vieläpä, varsinkin asiakirjallisuuden kohdalla, eli 'tämä voisi olla joskus hyödyllinen ja vaikuttaa mielenkiintoiselta'...

   Delete
 2. Kirjastotyö! Se on ihanaa. Voisipa taas olla kirjastossa töissä.

  Mua häiritsee kirjaston kirjoissa lähinnä potentiaalinen paha haju. Pari sellaista yksilöä on tullut vastaan, joita ei voi sängyssä lukea.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Riippuu kyllä kirjastosta, meillä oli rautarouva puikoissa ;-) Kyllä silti jäi mukavia muistoja ja oli muuten vain ihanaa olla kirjojen ympäröimänä työpäivät - ja uusia tuli sisään tasaisena virtana.

   Tuo hajuhan multa unohtui! Kirjastotyöstä tuli mieleen yksi heppu, joka palautti aina kirjansa jonkinlaisella moottoriöljyllä päällystettynä. Oli korjaamossa töissä ja lueskeli tauoilla. Kun tätä oli jatkunut kuukausikaupalla, piti huomauttaa, että kannattaa pestä kädet aina ennen kirjastokirjaan tarttumista.

   Delete
 3. Hassua, kun puhut syysarvonnasta, vaikka meillä täällä ei vielä ole edes keskikesä :) Netti on hauska paikka, kun täällä on eri ihmisten myötä kaikki vuodenajatkin samaan aikaan :)

  Itse palasin eilen Suomeen ja mitä tein ensimmäiseksi: menin kirjakauppaan ja ostin kolme pokkaria Suomalaisen kesäalesta. Tänään kävin kirjastossa ja lainasin repullisen kirjoja. Kysymys kuuluu, missä välissä luen kaikki :)

  Oikein hauskaa lomaa, kun sen aika koittaa!

  Yritän arvonnassa tuota "Notes from Russia"-kirjaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin onkin!

   Oikein hyvä kick-start sun Suomi-elämälle :-D

   Arvasin, että sua saattais kiinnostaa. Kielitaitoinen saa tuosta kirjasta varmasti enemmän irti, kun voi lukea kaiken sen kuvissa olevan tekstinkin.

   Delete
 4. Meinasin sanoa vuodenajoista samaa kuin Jaana tuossa yllä :)

  Minä olen kovasti yrittänyt vähentää kirjojen hankkimista, mutta jotenkin ne vain lisääntyvät. Jos onnistunkin olemaan vaikka kuukauden ostamatta mitään, niin seuraavassa kuussa karkaa homma käsistä tyystin.

  Voi, Peruna-kirja olisi ihana omistaa tilanpuutteesta huolimatta. Ja tuo Uzumaki kiinnostaa, koska tahtoisin tietää onko se sama/samanlainen kuin saman niminen elokuva. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulla on tosiaan sama ongelma, eli oikeasti auttaisi vain tuo haahuilun lopettaminen tykkänään. Mutta eihän sellaista voi tehdä!

   Nuo vuodenaikajutut voi sekoittaa pään :-) Sain juuri viestin Kuusamosta ja siellä oli vain +9! Eli nyt en ole varma pakkaanko Suomen kesään meidän talvivaatteita vai meidän kesävaatteita vai molempia?

   Delete
 5. Melkein kaikki suomenkieliset kirjani päätyvät lopulta Tel Avivin suomalaiseen kirjastoon,joka on auki jokaisen kuukauden ensimmäisenä maanantaina.Niin muutkin täkäläiset suomalaiset pääsevät niitä lukemaan (ja minä muiden tuomia kirjoja;D)
  Tuo the Namesake olisi kiva......

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meidän asuinkaupungissa ei ole suomalaista kirjastoa, joten siksi joudun lähettämään ne muualle. Samasta syystä kuitenkin lahjoitan Suomi-kirjastolle: tiedän, kuinka hankalaa voi olla saada suomenkielistä lukemista täällä.

   Delete
  2. Olen niin onnellinen, että Jaelilla on likellä suomenkielinen kirjasto! Minäkin saan olla hiukan siinä osallisena, sillä en voi mitenkään pitää kaikkia kirjoja, joita saan arvostelukappaleina. Mutta meillä on sääntö: Niitä ei saa antaa pois,jotka olen omistanut Jaelille;)

   Minulla on nytkin täällä kaksi englanninkielistä kirjaa odottamassa, mutta vaikka minua vuonna kirves ja kivi luultiinkin Irlannissa britiksi, en lue enkkua kauhean sujuvasti. Asiaa pahentaa se, että yritän kaiken kiireen (lue: turhan touhotuksen) keskellä koko ajan kerrata saksaani.

   Delete
  3. Suomikirjastot ja kirjastot yleensäkin ovat kyllä niin mahtavia! Ja tosiaan ulkomailla noita Suomi-kirjastoja arvostaa. Hyvä, että kirjat kiertävät ja löytävät uusia omistajia.

   Minäkään en lahjoittele omistuiskirjoituksellisia. Jotenkin tuntuu surulliselta, jos sellainen tulee eteen esim. divarissa. Väkisinkin miettii, mikä meni vikaan - tuliko ero, kuoliko omistaja, eikö vain pitänyt jne...

   Minä aion elvytellä ruotsia pitkästä aikaa ja olen keräillyt ruotsinkielisiä jo pienen pinon, eli svensson-kuukausi on edessä joskus tänä vuonna vielä :-) Saksa olisi sitten seuraavana, se on kyllä kamalan heikoilla nykyään.

   Turhaa touhotusta täälläkin, ihan liikaa!

   Delete
 6. Mukava postaus. :-)

  Minä en kyllä varmaan osaisi ostaa romaaneja netistä, kun niihin liittyy minulla niin olennaisena osana se hypistely. Kirjaa pitää saada tutkia ja pyöritellä kädessään ennen ostamista. Tosin jos kirjakauppatilanne olisi noin huono, niin ehkä sitten ei olisi paljon vaihtoehtoja?

  Suomessa suunnistan aina melkein ensimmäiseksi kirjastoon. Kirjat ovat siellä useimmiten hyväkuntoisia, ja jatkoaikaakin saa lainaamiseen, ellei kyseessä ole ihan joku uutuus tai muuten erityisen suosittu kirja. Mutta tupakanhajuisista kirjoista en tykkää, yök!

  Suomessa voisin lisätä listaan vielä kierrätyskeskuksen, josta saa kirjoja jopa ilmaiseksi! Viimeksikin otin mukaan kuusi ilmaiskirjaa. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti! Mäkin rakastan hypistelyä, eli nettiostokset tapahtuvat nyt lähinnä pakon edessä tuon kirjakauppaongelman vuoksi. Tietty aina kun pääsen kunnolliseen kirjakauppaan, niin hypistelen ja haahuilen siellä sydämen kyllyydestä :-)

   Muakin oikein himottaa päästä suomalaiseen kirjastoon. Täälläkin tosin ihan hyvä kirjasto, mutta tuntuu, että täällä ei kirjoja kotona noin yleisesti ottaen kohdella yhtä huolella kuin Suomessa (kts. vastaus Liinan kommenttiin).

   Meillä on siellä kirjastossa se book exchange, joka on sellainen kirjojenkierrätyskeskus, eli kaikki kirjat ovat ilmaisia. Niissä on tosin tarra, eli toive olisi, että ne palaisivat sitten joskus takaisin muiden luettavaksi. Sitä ei valvota yhtään eikä siitä oteta stressiä. Kirjat eivät sieltä ole loppuneet koskaan, vaikka monia ei palautettaisikaan. Aina tulee uutta.

   Delete
 7. Ihan ensin ilmoitan, että mukana arvonnassa! Jumppa Lahirin kirja kiinnostaa kovasti :))

  Sitten tuohon sinun kirjahankitalistaasi: sehän voisi olla kuin minun kynästä kirjoitettu! Minäkin ostan ehdottomasti eniten kirjoja ns. haahuilutyylillä eli tutkin ja lääpin. Käyn tosi usein kirjakaupoissa ja charity shopeissa ihan "vain katselemassa" tarkoituksenani olla ostamatta mitään, mutta mutta... :D

  Nettikaupoista tilaan yleensä sellaisia kirjoja, joita on muuten vaikea saada tai en ole löytänyt niitä muualta. Eli yleensä jos tilaan kirjan, tiedän mitä haluan enkä pahemmin tee heräteostoksia.

  Ja kirjastosta mukaan lähtee tosiaan ihan ihme kamaakin, kun uskaltaa revitellä enempi (kun se ei maksa ja kirjasta pääsee eroon) :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onnea matkaan arvontaan!

   Joo, haahuilu on tosi hedelmällistä, siksi yritän suurimmaksi osaksi ostaa 2nd hand -kirjoja ;-) Vaikka kirjakaupoissa haahuilua rakastankin, hintojen vuoksi yleensä ei mopo lähde samalla tavalla käsistä kuin vaikka divareissa. Paino sanalla yleensä. Tämän kaupungin kirjakauppatilanne on kyllä niin uskomattoman masentava, mutta toisaalta sitten olen varmasti sen vuoksi säästänyt aimo pennin rahaa.

   Mäkin lainailen kaikenlaista kirjastosta, mutta nyt viime vuodesta lähtien olen päättänyt ahkerammin käydä läpi niitä oman hyllyn lukemattomia. Yksi sellainen lähtee Suomeen matkalukemiseksi ja olen siitä tosi innoissani: Professor Munakata's British Museum Adventure. Mangaa tapahtumapaikkana Lontoo!

   Delete
 8. Hei, arvonnassa ollaan! Ito ja Plutzer-Sarno kiinnostavat, ne ovat vieraat.

  Koen vastenmielisyyttä kirjaston kirjojen hajuja kohtaan minäkin. Mutta on aivan ihanaa, että kirjastoon tulee pikavauhtia valtavasti uutuuksia koko ajan ja jos on tosi skarppina, sekä seuraa tarkkaan mitä kirjamaailmassa tapahtuu, voi onnekkaana saada ihan ensimmäisenä tuon kirjan kirjastosta käsiinsä. Se tarkoittaa ihanaa uuden kirjan tuoksua ja upeaa mahdollisuutta lukea uutuuskirja euron varaushinnalla. Mahtavaa! Varsinkin kun Suomessa kovakantisen uuutuuskirjan hinta on usein sellaiset kolkyt euroa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olet mukana!

   En tiennytkään, että Suomessa on varausmaksu kirjoista! Onko tuo aivan yleistä vai vain joissakin kirjastoissa?

   Delete
  2. Tietääkseni euron varausmaksu on käytössä ainakin suurimmissa kaupungeissa. Sitä ei tarvitse kuitenkaan maksaa niistä kirjoista, jotka ovat jo valmiina hyllyssä, esim. toisessa kirjastossa. Vain niistä maksetaan, joita odotellaan - eli ollaan varausjonossa.

   Vielä piti sanoa sitä, että itse valitsen kirjat usein niin, että kun kierrän kirjakaupoissa tai luen lehtiä, napsin kännykällä kuvia mielenkiintoisista kirjoista tai arvioinneista. Sitten kotona tarkastan löytyykö niitä kirjastosta tai edullisesti Amazonista.

   Delete
  3. Kiitti infosta!

   Hitsi, sähän olet ottanut puhelimen oikeaan hyötykäyttöön! Miten en ole tuollaistakaan mahdollisuutta tajunnut aiemmin - nyt aion matkia tuon suhteen, nerokasta!

   Delete
 9. Mukana arvonnassa. The Namesake on lukulistallani joten se olisi erityisen kiva. :)

  ReplyDelete
 10. Minulla on tällä hetkellä niin vähän kirjoja täällä, että kirjahyllyyn mahtuu helposti lisää. Tosin heinäkuussa tulee muuttokuorma Suomesta, mikä vähän luo helpotusta... eli mukana arvonnassa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti onnistaa, tilanne kuulostaa pahalta ;-)

   Delete
 11. Kirjahylly on täynnä, mutta pakko sitä on juhannuksena osallisuta syysarvontaan (jos vielä ehtii mukaan...?).

  Minulle tulee kirjoja nykyään aika vähän paperimuodossa - lähinnä lahjoina ja satunnaisina heikkoudenhetkinä kirjakaupoissa. Sähkökirjoja ilmestyy sitten sitäkin tiiviimpää tahtia, mutta ne eivät onneksi täytä kirjahyllyä (siinä on yksi sähkökirjojen paras piirre !!!!)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tervetuloa mukaan ja hyvin vielä ehtii!

   Hittolainen, noista sähkökirjoista en ole vieläkään oppinut nauttimaan, vaikka käytännöllisiä olisivat kyllä tuosta mainitsemastasi syystä :-)

   Delete
 12. Opiskeluaikoina varsinkin minulla oli tapana käydä kirjakaupoissa ja divareissa 'ihan vaan hypistelemässä', ja huomattava osa kirjoistani on peräisin sen aikaisilta hypistelyreissuilta. Se olisi edelleenkin mieluisinta, mutta asuinmaasta johtuen en ole oikein vielä päässyt täällä muuta kuin todellakin vain hypistelemään. Äsken Suomessa käydessä hätäpäissäni kahmaisin Suomalaisen pokkarialesta suomenkielistä kesälukemista mukaan.

  Arvontaankin osallistun, mutten ehtinyt perehtyä vielä palkintoihin, paitsi että se dvd löytyy täältäkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukana olet!

   Iso osa minunkin kirjahankinnoistani taitaa olla peräisin opiskeuajoilta, varsinkin niiltä vuosilta, kun asuin Englannissa. Edullisia, loistavia kirjoja ja viihtyisiä kirjakauppoja, kuka voisi vastustaa? Myös kirjakaupassa työskentely oli liian kätevää, malliin tili tuli, tili meni :-)

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!