Tuesday, July 30, 2013

Liminaalitilan litkut

Tämä loma on ollut mielenkiintoinen: rentoilua ei ole juurikaan tapahtunut, sillä olemme kiitäneet paikasta toiseen aikamoista tahtia. Reitiltä löytyy ainakin Helsinki, Tampere, Akaa, Kuusamo, Posio, Naantali, Turku, maaseutu Porin lähellä, Sastamala ja Vesilahti. Sauna kai lienee ollut ainoa paikka, jossa on oikeasti ehtinyt huoahtaa silloin tällöin. Toisaalta arjesta irtautuminen on ollut täydellistä - kuinka ihmeessä Australia ja kymmenen vuoden arki siellä voikin yhtäkkiä haihtua täysin jonnekin tietoisuuden rajamaille? Ei niin, että tuntisin oloni kotoisaksi Suomessa, usein päinvastoin, mutta jostakin syystä aussiarki on kadonnut loman aikana ajatuksista kokonaan ensimmäisestä valoisan kesäyön kukkaistuoksun nuuhkaisusta lähtien! Missä liekään liminaalitilassa siis olen leijunut koko kuukauden, jalat ja pää ilmassa, luonnon kauneuden huumassa, ystävien ja suvun kanssa, usein alati täyttyvän teekannun ääressä pulisten ja kuunnellen?

Nyt on paluu todellisuuteen kuitenkin edessä: pakaaseja laitettava kasaan, viimeisiä hyvästitreffejä suunniteltava, ja on mietittävä sitä arkea, johon palataan ilman hengähdystaukoa ensi viikolla. Olo on unenomainen, epätodellinen. Haaveissa on nyt oma kesäpaikka Suomessa. Tiedän, että meille osui äärettömän ihana heinäkuu sään puolesta* ja se vaikuttaa yllyttävästi tämänhetkiseen arvostelukykyyni. Mutta silti. Olisi ihanaa, jos olisi ihan oma pesä, jossa saisi olla rauhasta ja sitten toisaalta myös majoittaa ja kestitä vieraita, joiden vuoro olisi matkustaa meitä tapaamaan. Tästä aion nyt jatkossa unelmoida :)

Mitä sitten oli teekannussa maailmaa parannettaessa myöhään yöhön? Olen muuten kerryttänyt univelkaa loman aikana, vaikka toisinpäin kai oli tarkoitus toimia? Suurin osa lomasta on vietetty kaukana gourmet-teekaupoista, joten olemme turvautuneet pienten ruokamarkettien tarjontaan. Eniten kannussa ovat viihtyneet seuraavat Forsmanin  teet:
 

Keisarin helmi (suosikki)
Palleroiksi käärittyä valkoista teetä, jossa inkivääriä ja sitruunaruohoa. Paketista ei harmikseni selviä, millaista (kuinka luonnonmukaista) inkivääriä ja sitruunaruohoa on käytetty. Valkoinen tee on Fairtrade-teetä. Keisarin helmestä ovat nauttineet myös suvun ehdottomat musta tee - fanaatikot, ja se on jotain se!

Mate - kuuma tanssi
Huumaavan tuoksuinen hauduke, jossa mangoa, ananasta, papaijaa, kvitteniä ja kukkien terälehtiä. Taas tietojen ylimalkaisuus ärsyttää. Keinoesansseja varmaan? Terälehdet kyllä näkyvät. Tuoksu niin ihana, että Kuusamon lentokentällä minut pysäytettiin turvatarkastuksessa ja leidin oli pakko kysyä teestä ;)

Chamraj
Hyvää perus- mustaa teetä, maistuu myös ilman makeutusta tai maitoa. Intialaiselta Fairtrade-viljelmältä peräisin olevaa vahvaa kunnon teetä.


Viime viikkojen teeruokavalio.
 
Lopuksi pyydän vielä anteeksi viime postausten kamalia kuvia - oikein hävettää. Äidin kone on niin kauhean hidas, etten ehdi/jaksa tehdä noille nopsaan räpsytetyille kännykuville yhtään mitään. Lupaan ryhdistäytyä, kun olen palannut liminaalitilasta takaisin normaalielämään, sitten siis taas fokuksessa olevia ja hiukan kivamman näköistä kuvamateriaalia!


*lukuunottamatta neljää päivää Kuusamossa, mökillä ja Rukalla, jolloin mittarissa oli 8 astetta, tihuutti vettä ja me takittomat hytisimme arktisissa oloissa.


12 comments:

 1. Hurraa! Kerrankin joku muukin reissaa Suomen villissä lännessä, minun tutuilla nurkillani! (Jos nyt ei oteta huomioon tuota lipsahdusa pohjoiseen.) Eiks´ookki sitte hianoja tuhatvuatisia kulttuurimaisemia, vallan erilaisia kon siä iräsä ja pohjosesa?
  Hyvvää matkaa nys sitte sinnem maapallon toiselle pualelle. On sulla aika pitkä kotimatka pualin ja toisin, misä ny millonki kotonas olet. Totta ettei oo kiva olla muitten nurkissa. Suomessa on vuokramökkejä pilvin pimein, eikä sitten ole huolta mistään niin kuin omasta olisi.Kannattaa funtsia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana kommentti, kiitos :D Ja upeita maisemia tosiaan löytyi pilvin pimein joka nurkalta. Pulahtelin säännöllisesti myös alueen historiaan ja mielenkiintoista oli!
   Hmmm, vuokramökissä olisi puolensa, mutta sitten toisaalta olisi tosiaan ihana, että olisi omat tavarat, tilat, piha ja saisi puuhata mitä haluaisi... Mutta laitamme asian mietintämyssyyn!

   Delete
 2. Tuo muiden nurkissa hyysääminen ja jatkuva matkalaukkuelämä lomilla on yllättävän raskasta. Sitä ei oikein tajuakaan, jollei ole itse kokenut. Meille se oli arkipäivää ensimmäisellä Moskovan komennuksella. Meillä ei silloin Suomessa ollut mitään omaa paikkaa. Kun toisen kerran lähdettiin samaan kaupunkiin kolmeksi vuodeksi laitoin ehdoksi sen, että Suomessa pitää olla asunto, jossa viettää lomat. Taloudellisestihan se oli vähän tyhmää, mutta henkisesti tärkeää. Ja kaikkea ei voi rahalla mitata :)

  Toivottavasti sinunkin haaveesi joskus toteutuu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Ihan totta, rentoutumiseen tarvitaan kyllä ainakin omalla kohdallani omaa rauhaa. Sellainen oma tukikohta olisi ideaali eikä aina esim tarvitsisi raahata kaikka vaatteita tms merten takaa ees taas. Ymmärrän kyllä, että asunnon/mökin hoito olisi kaukaa hankalaa, enkä haluaisi omaa paikkaa, joka olisi aivan tyhjillään ne meidän visiittien väliset ajat. Täytyy siis löytää paikka, jossa sukulaiset ja ystävätkin viihtyisivät lomailemassa silloin kun me olemme muilla mailla ja pitäisivät hiukan silmällä, ettei tapahtuisi katastrofeja meidän poissaollessamme.
   Teillä kuulosti olevan hyvä systeemi :)

   Delete
 3. Tuo Keisarin helmi on yksi minunkin suosikkini Forsmanin teistä. Ja sitten joku Keisarin vihreä tai vastaava, hitsi, en nyt muista tarkkaa nimeä... Enkä kotisivuiltakaan nyt näköjään löydä.

  Hyvää paluumatkaa, kiva että oli onnistunut reissu!:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, oli tosiaan niin hyvää, että suvun kahvittelijatkin tykkäsivät. Yksi sanoi, että se oli ensimmäinen tee, josta hän on koskaan oikeasti pitänyt (kyseessä 7-kymppinen henkilö, eli kauan on kestänyt hyvän teen löytyminen!).
   Hyvää vihreää teetä en ole löytänyt, Forsmanilta en kokeillut muita kuin noita kolmea. Ostin Singaporesta tulomatkalla herkkuteetä, mutta en ole raaskinut avata sitä, vaan odottelen kotiinpaluuta. Kauhea ikävä hyvää senchaa!
   Kiitos matkatoivotuksista! Stoppaamme vielä Hongkongissa, sielläkin saatan ehtiä teeostoksille, mutta mini-me:lle on luvattu kautta kiven ja kannon, että pääsee Disneylandiin :)

   Delete
 4. Joo, oma kesämökki tai muu kesäasunto Suomessa olis ihana! :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin olisi, ja nyt taas tajusin, kuinka ainakin Etelä-Suomessa välimatkat ovat niin minit, että ei edes kauheasti ole maaseudulla ja kaupungilla eroa. Haaveissani on siis tuo homma työstettävänä...
   Tehän varmaan saisitte tuollaiselle lomapaikalle aika paljon käyttöäkin, kun olette lähempänä!

   Delete
 5. Oih, mulla on osa juurista Porin ja Sastamalan suunnalla. Kävin jo huokailemassa Minen kirkkokuvia. Kyä o kaunista!

  Mutta tollasta se pruukaa oleen, tuo ulkosuomalaisen lomailu Suomessa. Tuhanteen paikkaan pitäisi ehtiä, ja aina on joku pahoillaan, kun ei juuri häntä ehtinyt nähdä. Ja aina tietysti myös haluaisi nähdä enemmän ihmisiä, mutta toisaalta myös henkäistä, kun on kerran lomalla. Minulla on perhe ja ystävät ympäri Suomea vielä, joten aika haipakkaa saa vetää. Siksi tuo ajatus omasta lomapaikasta olis ihan huippu. Ei tarvitsis pyöriä muiden nurkissa ja toisaalta kaikki halukkaat voisivat tulla katsomaan itseä, eikä tarvitsisi itse kiitää koko lomaa paikasta toiseen. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vau, oletpa onnekas, kivan tuntuista seutua! Meillä on siellä sukua avioliiton kautta, joten siitä syystä kävimme 'teillä päin' tällä visiitillä.

   Ja naulan kantaan osuit tuossa ulkos-ongelmassa! Meillä myös sama tilanne, eli sukulaiset ovat reippaasti levittäytyneet kattamaan koko Suomen, ellei maailman ;) Seuraa logistisia ongelmia ja vauhdikkaita lomia. Huh huh, hiukan hirvittää mennä töihin tämän vauhtiloman jälkeen. Mutta onneksi olo on paitsi väsynyt, myös onnellinen ja tyytyväinen. Ja meidän lennoilla ehtii koneessa nukkumaankin aika monta tuntia...

   Delete
 6. Minäkin haaveilen lottovoitosta, jonka turvin voisi ostaa asunnon Suomesta. Ihan kerrostaloyksiö tai -kaksio kävisi, saa olla Helsingissäkin. Sieltä pääsee kuitenkin liikkumaan aika hyvin pitkin Etelä-Suomea. Minunkin juureni ovat Satakunnassa, mutta sinne on kauhean pitkä matka, jos tekee vain lyhyen reissun. :P

  Forsmanin teetä löytyy yleensä laukusta, kun tulen Suomesta. Ruisleivän ja Fazerin sinisen ohella tietenkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kai on alettava lottoamaan... Minullekin sopisi kaupunkiasunto, kun matkat ovat kuitenkin niin lyhyet ;-) Satakunta on minulle ennestään aika tuntematonta, mutta kaunista siellä oli, pakko päästä uudelleen!

   Minä en saanut Forsmania mahtumaan laukkuun, mutta pari muuta avaamatonta teetä pakkasin. Niistä myöhemmin. Mutta teemukeja raahasin tänne Suomesta, ihan kahdeksan kappaletta! Niistäkin myöhemmin :-)

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!