Sunday, July 28, 2013

Munakasta?

Ei kun Munakata! (Hah hah, loma on selvästi vaikuttanut kirjoittajan aivotoimintaan...)
Olin jo aika kauan himoinnut erästä mangaa, nimittäin Hoshino Yukinobun Professor Munakata's British Museum Adventurea (Munakata Kyouju Ikouroku - Daiei Hakubutsukan No Daibouken), ja siksipä ennen lomalle lähtöä nappasinkin kirjan motivaatiotarkoitukseen. Tuijottelin sitä hyllyllä haikeasti työvuoren keskeltä. Lentokoneessa muiden korkkaillessa väkeviä, tämä leidi korkkasi vihdoin mangansa. Ja ooh, Munakatan seikkailuhan kiskaisi minut mukaansa sadan promillen vahvuudella, jopa niin, että kesken lennon suusta karkasi muutamaan otteeseen 'oh no!' ja 'c'mon, c'mon, c'mon!'.sannabanana
Hoshino, Y. Professor Munakata's British Museum Adventure. The British Museum Press, London, 2011 (2010)

sannabanana
Piirrosupeutta vas. alakulmassa <3
Teos on syntynyt mielenkiintoisen yhteistyön tuloksena: The British Museum otti kuuluisaan japanilaiseen manga-taitelijaan yhteyttä ja ehdotti erikoista projektia - mangaa, johon museo ja sen kokoelma liittyisi. Tuloksena syntyi, taiteilijan ensin tuntemasta skeptisyydestä huolimatta,  manga-näyttely ja kirja.
Munakata on etnologian ja folkloristiikan professori, joka on seikkaillut Hoshinon piirtämillä sivuilla jo ennen The British Museumin ehdotusta. Tämän kirjan valmistelun puitteissa Yukinobu vieraili muutamaan otteeseen museossa, sai mahdollisuuden tutustua upeaan kokoelmaan ja vapaat kädet tarinan suhteen.
"The essence of my manga is free-thinking. At the same time it is important for everyone, young to old, to train their minds and thought processes through learning."
Etnologia, kulttuurit, historia ja museot saavat oman sydämeni sykkimään, joten tämä manga tunkeutui tyylikkäästi ihon alle. Alkuun mahtuu hiukan teoksen synnyn taustaa, Yukinobun haastattelu ja mangan historiaa; loppuun on lisätty hauska ääniefektien käännös. Vaikka käännöskirjan teksti on englanniksi, ääniä kuvaavat siinäkin japanilaiset merkit.
Perinteiseltä britti-etsivältä (Sherlock Holmes meets Hercule Poirot -tyyliin) vaikuttava Professori Munakata saapuu British Museumiin luennoimaan, mutta skandaalimaiset rikokset sekä museossa, että Stonehengessä saavat Munakatan kietoutumaan tiukasti mukaan mysteerin selvittämiseen. Munakatalle esitellään museon kokoelmia tarinan lomassa ja lukijakin saa nauttia mielenkiintoisista faktoista mm. Egyptin, Skotlannin, Kreikan ja Ranskan historiaan liittyen. Museon historiasta löytyy lopulta tarpeeksi johtolankoja ja Munakata saattaa museotiimin ratkaisun partaalle takinliepeet hulmuten.
Kultuurihistoriahifistelijät tykkäävät takuulla tästä 'väärään suuntaan' luettavasta, pääosin musta-valkoisesta mangasta, dramatiikkaa on mukavasti ja mielenkiintoista tietoa sekä tiheää tunnelmaa löytyy riittämiin. Tämä ei missään nimessä ole mikään kökkö museon mainoskirja, vaan Hoshino on onnistunut luomaan seikkailun, jossa museo on luonnollinen osa tarinankulkua eikä pompi silmille riitaisasti. Ainoaksi toiveekseni jää se, että rikollis(t)en identiteetin selvittäminen olisi mielestäni voinut olla ollut hiukan monimutkaisempaa, jotta jännitysmomentti ja raastavuus olisi vielä hieman pitkittynyt.
Tästä inspiroituneena taidan kotiin palattuani yrittää puolilaiskasti metsästää aikaisempia Munakata-kirjoja. Toivottavasti löytyvät käännettyinä.

PS. Edellisessä postauksessa tarjotut dekkari ja novellikokoelma ovat yhä up for grabs, eli kommentoimaan vain, jos kiinnostaa!sannabanana
Eilisillan lenkkimaisemaa, veden pinta oli kuin peili.

No comments:

Post a Comment

Suuri kiitos kommentistasi!