Friday, August 23, 2013

Aussie icon - pt 5

"Swag:
1. Rolled up bedding and belongings as carried by a swagman.
2. A covered bedroll made from canvas.
3. An unspecified, but large number.

Swagman: 
A drifter, tramp or hobo who carried his possessions in a swag. Also a swaggie."

From: Miller, J. The Lingo Dictionary of favourite Australian Words and Phrases. Exisle Publishing, Wollombi, 2012 (2009).


Edetään taas Aussi-ikonien sarjassa. Tämän, sekä Australiasta että Uusi-Seelannista tutun härpäkkeen kanssa olen tehnyt tuttavuutta useaan otteeseen sen jälkeen, kun muutin outbackin laitamille. Tai siis itärannikon oikeista kaupungeista katsoen suoraan sanottuna outbackiin.

Vettähylkivästä puuvillakankaasta valmistettu patjan, makuupussin ja teltan risteytys sai alkunsa 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa, kun työttömät miehet reissasivat jalkapatikassa ympäri syrjäseutujen maa- ja karjatiloja mitä tahansa työtä, tai kultaa, etsien. Swagiin mahtui vaatteita, peitto, patja ja muita tykötarpeita, sen sai helposti rullalle ja heitettyä selkään tai kärryjen kyytiin. Asettua pystyi mihin vain: swag-rulla vain auki ja koti oli siinä. Kun työsuhde loppui, rullattiin peti taas kasaan ja matka jatkui. 

Ankeasta alustaan huolimatta, tai juuri sen vuoksi, swaggiet ja swagit ovat sellaisia nostalgisia australialaisia muistoja menneiltä ajoilta, jotka iskevät eurooppalaisen Australian synnyn ytimeen muutaman muun symbolin mukana. Swag on pääosassa muun muassa Australian epävirallisessa kansallislaulussa, eli Banjo Patersonin Waltzing Matildassa,, josta löysin muuten hauskan 'savianimaatioversion' youtubesta (itse laulu alkaa jossain kolmen minuutin paikkeilla):

Swagit eivät kuitenkaan kuulu vain menneisyyteen, vaan niitä on kehitelty vuosien varrella ja yhäkin Australiasta löytyy useampi swag-valmistaja (osviittaa valikoimasta esim täällä). Nykyään swagejä on useanlevyisiä, erilaisilla patjoilla, hengittävillä verkko-ikkunoilla varustettuina, telttaputkilla ja niin edelleen. Oma mallini on aika askeettinen ja hankittu ennen kuin hienouksia oli ainakaan täällä saatavilla. Jäykästä kankaasta valmistettu swag pysyy koholla ilman mitään tukiakin, eli vaikka vetäisi vetoketjun kokonaan kiinni, pystyy sisällä hengittämään kuin mini=teltassa.


sannabanana
Rullattuna.

sannabanana
Klipsilukoilla kätevästi kiinni.

sannabanana
Päihin voi halutessaan pujottaa narun ja sitoa puuhun kiinni niin kuin teltan.

sannabanana
Avattuna. Sisään makuupussi tai peitto ja lakanat, kesällä vain lakana.

sannabanana
Käärme-, vesi- ja hämiskammoiset voivat nostaa swaginsä maantasosta tällaiselle alustalle.


Swagit otetaan usein mukaan retkeillessä, sillä ainakin outbackissä retkeily ei tarkoita reppuretkeilyä, vaan paikasta toiseen liikutaan nelivetoautolla, johon sitten saakin mahtumaan aika paljon kampetta ja mukavuuksiakin. Parhaat unet olenkin monesti saanut nuotion lämmössä erämaassa, valosaasteen ulottumattomissa, satumaisen laajan ja runsaan tähtitaivaan alla.

2 comments:

  1. Onpas näppärä. Kyllä kelpaa tähtiä tuijotella ja kun on saanut tarpeekseen, niin humps swag kiinni ja unta kaaliin. Tosin minä ottaisin tuon jalallisen mallin, kun pelkkä ajatus hämppiksistä ja muista kavereista...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo on juuri parasta! Tähän mennessä olen nukkunut vain maanrajassa, mutta on tuolla alustallakin puolensa :) Niitä on vain ärsyttävä avata ja pakata, kun kangas pingotetaan niin tiukaksi, että vaatii lihasvoimaa laittaa nuo päädyt paikalleen ja ottaa pois. Mutta ah, tähtikikkaat yöt ja auringonnousu swagissä, ei mitään parempaa!

      Delete

Suuri kiitos kommentistasi!