Thursday, August 15, 2013

Demmers Teehaus Annankadulla

Suomi-loman loppupuolella oli hyvän vihreän teen kaipuu niin valtava, että ostoksille oli lähdettävä. Kivenheiton päässä yöpaikaltamme sijaitsikin onneksi symppis Demmers Teehaus, joka oli itselleni aivan uusi tuttavuus. Itävaltalainen Andrew Demmer perusti ensimmäisen liikkeen Wieniin 1981 ja loppu on historiaa ;-) Vaikka maailmaa ei ollakaan vielä kokonaan valloitettu, kertoo sekin jo jotain, että Demmers Teehaus löytyy Euroopan lisäksi jopa Japanista.

En harmikseni ehtinyt koluta läpi pääkaupunkiseudun (tai muunkaan seudun) teeputiikkeja, eli Demmers oli ainoa teeliike, jonka sisään astuin. Eipä kuitenkaan kaduta, sillä Annankadun Demmersissä oli ystävällinen ja asiantunteva palvelu sekä laaja valikoima. Putiikista löytyi myös oikein hauska Helsinkiin (tai Punavuoreen ja Suomenlinnaan) sijoitettu mustien teiden erikoissarja, joka jäi kiinnostamaan.

En ehtinyt kaikkia teitä tutkiskelemaan, joten keskityin siihen, mistä puute oli pahin, eli vihreään teehen. Keskustelimme, katselimme ja nuuhkuttelimme. Lopulta ostoskoriin päätyi kaksi pussukkaa. Parin päivän päähän sijoittuva lentomatka sekä täydet kassit haamuilivat mielessä, joten hillitsin itseni, vaikka mielenkiintoisia teitä olisi ollut tarjolla yllin kyllin.

Australian tullihan on aika tiukka, joten tee- tai ruokaostosten kanssa saa olla hiukan varuillaan. Esimerkiksi sitruskuoria tai hedelmänpaloja sisältävää teetä on turha yrittää tuoda maahan, ja sama koskee myös postilähetyksiä. Esimerkiksi muutama vuosi sitten Pentikin appelsiininkuorta sisältävä joulutee, jonka joku lähetti lahjaksi, takavarikoitiin tullissa. Myös suoraan Kiinasta tuotu tee joutuu usein hävitettäväksi, sillä niistä löytyy liian usein ötököitä. Tietolähteinä ovat lentokentän tulliviranomainen, oma kokemus ja Department of Agriculture, Fisheries and Forestryn vinkit matkaajille. Totta kai haavin ohi virtaa tavaraa, mutta aika usein siihen jääkin, eikä siis kannata riskeerata. Syy tiukkoihin sääntöihin on tietenkin Australian uniikki luonto ja eläimistö, jota yritetään suojella, aiheestakin. Minä olisin voinut tällä kertaa tuoda mitä vain, sillä kun merkkasin kiltisti saapumiskorttiin, että mukana on elintarvikkeita, minulta kysyttiin ainoastaan mitä ("teetä, kahvia, suklaata, karkkeja"), ja sitten jo viitoitettiin jatkamaan matkaa ulko-ovea kohti.

Takaisin Demmersiin. Aikomuksenani oli tuoda teepussukat avaamattomina takaisin kotiin, mutta teenhimo sai paremman otteen ja oli pakko haudutella. Onneksi teinkin niin, sillä mikään ei voita lomapäiviä, jotka alkavat ja loppuvat laadukkaan teekupillisen tai parin äärellä. Minä herkuttelin China Springtime -luomuteellä (Demmersin numero 199), joka on kevään satoa Yunnanista. Hiukan hunajaiselta tuoksuvat lehdet saavat aikaan pehmoisen teen, joka sopii hyvin sekä aamuun, että iltaan. Vahvoja, kauniin keltaisia haudutuksia saa ainakin kolme.


sannabanana
Helsingissä Muumimamma hoiti haudutuksen.

sannabanana
Aamunäkymä. Tykkään muuten kovasti noista Bjarmian kauniista kupposista/kulhoista.

sannabanana
Kotona tee pääsi japanilaiseen teepurkkiin asumaan.

15 comments:

 1. Oli selvastikin aika palata sorvin aareen... kaikkea herkullista taalla taas menossa!

  Chaita ja appelsiinipoltentakakkua, nam. Korvaako polenta jauhot siita kakussa? Jos ehdit jossain valissa ruokabloggailemaan taman kysymyksen verran... :)

  Olen itse enemmankin kahviamatoori, mutta haluaisin tutustua paremmin myos teemaailmaan. Mielestani taalla Ranskassa on ihana "boxivillitys" eli liittymalla tilausrinkiin saa noin kerran kuussa postissa alan harrastajien/ asiantuntijoiden kokoileman yllariboxin esim biokosmetiikkaa tai kansainvalisen ruokaboxin. Paatinkin siis liittya kovasti kehuja saaneeseen "thébox" rinkiin (http://lathebox.com/) ja odotan innolla syksyn boxia. Mahtaako siella olla tallaista? Maistuis varmaan sullekin? :D

  Mukavaa loppuviikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, että ehdit vierailulle ;-)

   Luulen, että korvaa. Ajattelin kysyä reseptiä, kun polentaa niin harvoin käytän missään ja paketti tuijottelee viikko viikon jälkeen kaapista. Jaan sitten täällä ohjeen, kun saan sen.

   Apua, mahtava idea tuollainen teerinki! Olen kateellinen, maistuis todellakin! Kerropa sitten, millaista teetä tuli syksyksi?

   Delete
 2. Hieno uusi banneri! :)

  Tuosta Australian tullista tulee mieleen tosi-tv-ohjelma, jota Ruotsissa joskus katselin. Siinä seurattiin Australian tulliviranomaisten arkea, ja tyypillinen asiakas tuntui olevan Kiinasta tai muualta Aasiasta saapunut asiakas, jolla oli matkalaukku täynnä ötököitä, ja ainoa vastaus viranomaisten kysymyksiin oli "Food, food!". :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti, minusta se edellinen oli niin 'cosy' että hirvitti vaihtaa. Vaikka on tuostakin tullut jo kotoisen oloinen :-)

   Täälläkin tulee tuollaisia ohjelmia ja muistan katselleeni niitä aikaisemmin myös Briteissä. Dramaattisia kauhutarinoita ja varoitusesimerkkejä. Luulen, että ovat muutenkin tiukempia (aasialaisten, afrikkalaisten ja eteläamerikkalaisten) turistien kohdalla. Mun tuomiset eivät kiinnostaneet sitten tippaakaan. Toivottavasti en nyt jinxaa itseäni ja seuraavalta ulkomaanmatkalta saapuessa käydään laukkujen sisältö esine esineeltä läpi...

   Delete
 3. Nam. Pitääkin katsoa, jos on aikaa poiketa tuolla!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suosittelen! Ja sä löydät näitä varmasti myös Saksasta!

   Delete
 4. Todella kiva uusi banneri! :)

  Minulle kävi köpelösti kun en tiennyt nuorena noita Kiinan teen usein sisältämiä spesialiteetteja eli ötököitä. Tuholaistorjuntahan se oli kutsuttava sitten vierailulle.. Ei siis todellakaan kannata tuoda mukanaan kokemani perusteella. Onneksi emme juoneet niitä teitä..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos!
   Minäkin olen kerran aikaisemmin tuonut tuliaisiksi ötökkäteetä, me vielä joimme, ennen kuin ötöt kuoriutuivat ruokakaapissa, YÄK!

   Delete
 5. Minäkin kävin tuolla nyt heinäkuussa:) Pieni mutta viehättävä teekauppa:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hauskaa! Minäkin tykkäsin ja tee on hyvää! Pari muutakin teeliikettä huomasin, mutta en vain ehtinyt tsekkaamaan tarjontaa. Hiukan kaihertaa mielessä, mutta ensi kerralla sitten, joskus vuonna 2016... ;)

   Delete
  2. Piti vielä sanomani, että vaikka kauppa on pieni, valikoiman suuruudesta yllätyin.

   Delete
 6. Hei kiitos teekauppavinkistä! Taidan suunnistaa tuonne ennen ukkelin tuloa ja ilahduttaa häntä jollakin kunnon vihreällä teellä. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ole hyva, kiva etta tuli tarpeeseen! Varaudu valinnanvaikeuteen tosin :-) Minun teki mieli ostaa ainakin kuutta eri vihreaa teeta, enka edes katsahtanutkaan mustiin tai haudukkeisiin!

   Delete
 7. Nää teepostaukset on kyllä aina yhtä ihania! <3 Toki kirjapostauksetkin, mutta nää teehehkutukset tuovat kyllä blogiisi ainutlaatuisen tunnelman. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana kommentti, kiitos :) onneksi on tämä blogi! Työkaverit ovat varmasti saaneet tarpeekseen hehkutuksista ja pakkomaistiaisista :D

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!