Thursday, August 8, 2013

Kukko tunkiolla

Mukavuusalueen rajamailla tuli taas hengailtua, kun kirjahyllyään siivoileva ystäväni tyrkkäsi käteen Jo Nesbøn Kukkulan kuninkaan (Hodejegerne). Kuulemma parasta lomalukemista. Kieltäydyin useammasta tarjotusta Nesbøsta, mutta edelämainitun kanssa jatkoin lomailua. Olen aikaisemmn lukenut yhden Nesbøn Harry Hole-kirjan (#6 The Redeemer, eli Lumiukko), enkä juurikaan tykästynyt Holeen tai kerrontaankaan. Ainoa seikka, mistä pidin, oli kirjassa silloin tällöin esiintyvä Oslo, joka toi mieleen nostalgisia kaupunkimuistoja. Ennakkoluuloisena ja hiukan epäinnokkaana lähdin siis lukuhommiin.


Nesbø, J. Kukkulan kuningas. Johnny Kniga, Helsinki, 2009 (2008).


Kukkulan kuningas sijoittuu myös Osloon, mutta ankea ja kankea Harry Hole loistaa poissaolollaan. Päähenkilö, Oslon seurapiireissä kuin kotonaan kuljeskeleva Roger Brown, on töissä eliittirekrytointifirman pyramidin huipulla. Brown saa suurimpien ja arvokkaimpien firmojen rekrytointitehtävät osakseen, ja tekee ne teräksisellä ja armottomalla ammattitaidolla. Se, ketä Brown suosittelee, palkataan. Business- ja rekrytointipiireissä Brownia arvostetaan, kunnioitetaan ja pelätään. Palkkioksi leikataan iso siivu tulevan työntekijän massiivisesta palkkapussista. Brownilla on myös toinen työ, sillä loistelias elämäntyyli ja kauniin mallivaimon taidegalleriaharrastus ei ole halpaa.


Ensimmäiset sivut luettuani en voinut kuin ihailla koukuttavuutta: totta kai halusin tietää romuttuneessa autossa viimeisiä henkosiaan vetävän, veren ja ruumiinosien ympäröimän kertojan version tapahtuneesta!


"Dianan ilme kirkastui.'Ja arvaa mitä? Olen tilannut dj:n jatkoille! Sen, joka soittaa Blå-baarissa seitsemänkymmentäluvun soulia ja josta olet aina sanonut, että hän on kaupungin paras...' Diana taputti käsiään, ja minusta tuntui kuin hymyni olisi irronnut kasvoilta, pudonnut lattialle ja särkynyt pieniksi palasiksi." 


Häikäilemätön Brown hämärähommineen saa kuitenkin vertaistansa seuraa, kun unelmien diilin toiseksi osapuoleksi valikoituu hollantilainen Clas Greve. Pian sivutyö vie Brownin tulikuumaan veteen, ja Greven aseenpiipun vastaanottavaan päähän. Mikään ei ole enää sitä, miltä näyttää eikä keneenkään voi luottaa.


"Lopetin puhelun ja poistuin puhelinkopista. Taivas oli vetäytymässä pilveen, mutta tuskin huomasin sitä. Koska kaikki oli hyvin. Minusta tulisi monimiljonääri. Voisin ostaa itseni vapaaksi kaikesta. Maailma ja kaikki mitä siihen kuului - Diana mukaan luettuna - olisi minun. Jostain kaukaa kantautui jyrinää, aivan kuin matalaa naurua. Heti perään tipahtivat ensimmäiset sadepisarat, ja kengänpohjani läpsyttivät innokkaasti katukiviä vasten juostessani eteenpäin."


Väkivaltaa, jännitystä, rakastajia ja rakastajattaria, kansainvälisiä businessdiilejä, pikkurikollisia ja opportunistista taktikointia löytyy kirjasta yllin kyllin. Aika monet tapahtumat ovat epäuskottavia: oikeassa elämässä en uskoisi, että Oslon keskustassa voisi samalla tavoin rellestää aseiden kanssa pläjäytellen tai taidevarkaissa hiippaillen ilman, että tekijä olisi jo poliisin haavissa tai ainakin aktiivisen tarkkailun alaisena. Samoin päähenkilön uskomattomat selviämiset tilanteesta kuin tilanteesta paukuttelivat uskottavuuden rajoja. Mutta tuossa vaiheessa olin jo anteeksiantavassa dekkari-imussa, eivätkä moiset seikat painaneet liikaa mielessä.  

Tässä kirjassa oli helpotus, ettei kukaan hahmoista tuntunut läheiseltä tai sympaattiselta. Häiriintyneen itsekäs Brown komplekseineen, tappajaksi koulutettu Greve täydellisyyksinen, typerä ja pilvilinnoissa viihtyvä Diana sekä salaperäinen, mutta mitäänsanomaton Lotte eivät saaneet minua samaistumaan saatika puolelleen. Tätä pystyi lukemaan täysin ulkopuolisena, mutta silti mielenkiinnolla. Täydellistä lomalukemista siis!


"Käänsin kylkeä ja kuuntelin piikkikorkojen monotonista, käsittämätöntä morsetusta vasten yläkerran lattiaa. Halusin nukkua. Halusin nähdä unta. Halusin paeta kaikkea. Ja herätä niin etten muistaisi mitään."

10 comments:

 1. Muistelen lukeneeni jonkun Nesbon Hole-kirjan, joka sijoittui Australiaan. Se oli kerronnaltaan minustakin vähän kökkö, enkä minäkään oikein lämmennyt Holelle. Mutta kyllähän se läpi kahlasi metrokirjana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olikohan se se uusin, jossa Hole reissaa tänne? Hiukan on ollut aikomusta lukaista se vain tuosta syystä, mutta saa nähdä kuinka käy. Täällähän on muuten aika reippaasti Harry Hole -faneja, vaikka en kyllä ymmärrä miksi.
   Tuo Kukkulan kuningas oli onneksi kuitenkin reippaasti parempi kuin se lukemani Hole, eli ihan mielelläni sitä luin. Kiertoon se meni kuitenkin heti lukemisen jälkeen.

   Delete
 2. Juuri yhtä Nesbøn kirjaa katselin kirppiksellä, mutta jätin sen sinne... Mutta toisaalta, kun ei ole lomaa niin ei tarvi lomalukemistakaan :P

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehee, no pidä mielessä seuraavaa lomaa/aivojennollausta ajatellen :-)

   Delete
 3. Tästä on tehty ihan paras norjalainen leffa. Kulkee enkuksi nimellä Headhunters. Loistava!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vau, kiitti, lukiessa mietinkin, että tästä saisi loistavan action-pläjäyksen! Aika hauskaa, että niin on jo tehty. Täytyy etsiä käsiini!

   Delete
 4. Minä olen Nesbø-fani ja olenkin tainnut kirjoittaa jotain kirjoista blogissakin :).

  Se Australia-Hole on sarjan ensimmäinen. Suosittelen ehdottomasti lukemaan kirjat järjestyksessä. Harryn oman elämän seuraaminen ja kehittyminen on osa koko jujua.

  Kyllä, Hodejegerne on filminäkin. Kovin kehuttu. En ole nähnyt.

  Lumiukko oli minusta liian väkivaltainen, eikä ollenkaan Nesbøn parhaita. Vaikka juuri siitähän amerikkalaiset innostuivat ja aikovat tehdä Hollywood-filmin...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Piti suorittaa tutkimusta ja nyt tajuankin miksi kuvittelin, että uusin sijoittuisi Australiaan: sarjan eka osa julkaistiin täällä vasta viime vuonna! Toka osa julkaistaan tämän vuoden lopussa, muutama kuukausi sen aivan uusimman(#10) osan jälkeen. Välissäolevat on julkaistu aiemmin, mutta järjestyksestä en ole varma. Erikoista - täällä siis ei ole voinut seurata Harryn oman elämän juttuja kronologisesti!

   Delete
 5. Ajattelin myös suositella elokuvaa, mutta joku muu ehti ensin. Siinä on muuten pääosassa Norjan tämän hetken ilmeisesti vakavasti otettavin filmitähti Aksel Hennie. ;)

  Nesbøn pokkareita olisi parhaillaan saatavilla puoli-ilmaiseksi kaupasta. Mietin, jos ostaisin jonkin, mutta toisaalta niitä saa myös kirjastosta. Ja ne ovat norjaksi... huokaus...

  ReplyDelete
  Replies
  1. No mutta tuossapa hauska tapa oppia norjaa :D Ainakin kaikenlainen poliisi- & kriminaalisanasto olisi hallussa :D
   Minä lainaisin kyllä kirjastosta, en usko, että näihin moni palaa takaisin.

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!