Friday, August 9, 2013

Tuetaan kirjakauppoja (ja kirjailijoita)

Aussilassa on huomenna National Bookshop Day, jota vietetään vasta kolmatta kertaa. Päivän tarkoituksena on juhlistaa paikallisia kirjakauppoja ja miettiä, kuinka ankeaa elämä olisi, jos ne puuttuisivat. Myynninedistäminenkin on varmasti yksi tavoite, tapahtumanhan järjestää Australian Booksellers Association. 

Tapahtuman tiimoilta asiakkaat ovat jo aikaisemmin voineet äänestää suosikkikirjakauppaansa. Voittaja julkistetaan huomenna. Minä äänestin Sydneyn Kinokuniyaa, jonne voisin muuttaa asumaan (lukuunottamatta ruuhka-aikaa). Lisäksi kirjakaupat järjestävät erilaisia tilaisuuksia melkein kaikissa osavaltioissa ja territorioissa.  Joissakin kirjakaupossa jaellaan jopa ilmaisia kirjoja.

Olen hiukan kimurantissa tilanteessa: ilmoitinhan julkisesti inhoavani kaupungin ainoaa kirjakauppaa. En siis haluaisi tukea sitä. Mieluummin tuen divareita tai kirjastoja, joita on sitten useampi. Ostoksille en ehdi sellaiseen uusien kirjojen kauppaan, josta pitäisin. Kirjakauppoja ja kirjailijoita haluaisin kuitenkin tukea ja ylistää tällaisen tempauksen yhteydessä normaaliostosten lisäksi, mutta taitaa jäädä omalta osaltani toiseen kertaan. Pikkulinnut ovat tosin liverrelleet, että tällainen tilaisuus olisi tulossa piakkoin :-) Siitä enemmän myöhemmin.

Mutta nyt on perjantai - ah! Edessä vielä hetken päästä mini-me:n kouludisko, jonka tuotoilla kerätään rahaa saman kaupunginosan kolmelapsiselle perheelle, joka menetti KAIKEN, paitsi onneksi toisensa, tulipalossa. Huh, huh.  Onneksi koulu ja ihan tavalliset muut perheet ovat olleet muutoinkin anteliaita. Taas näkyy, kuinka tärkeää ja nopeaa yhteisön suora tuki voi olla. Olen kovin kiitollinen siitä, että asun tällaisessa paikassa, koskaan kun ei voi tietää, mitä tuleman pitää.

Viikonloppuna on meillä edessä matkalaukkujen purkamista, pyykkäystä, tuliaisten jakelua, teenjuontia ja kokkailua, ehkä pikkuisen matkapostailua sekä seuraavien 4 kuukauden tiukkaa aikatauluttamista. Palasin nimittäin lomalta uusien työtehtävien ääreen, kun pestin edellinen hoitaja lähtee vuoden stressilomalle, ja mieskin reissaa ennen joulua reippaasti. Fun times ahead! Aikatauluun kuuluu kuitenkin mielenterveydelle tärkeä loma, josta aion pitää kiinni, sillä Bali-kuume ei ota laantuakseen. Katsotaan kuinka käy. Jouluna sitten on hengähdystauko (toivon) ja sen jälkeen seitsemän kuukauden puristus, ennen kuin pääsen takaisin suhteellisesti rennompiin hommiin. Suunnitelma on siis tämännäköinen nyt, ja tulee takuulla muuttumaan vuoden aikana! 


Oikein mukavaa viikonloppua!


sannabanana
Ja ehdittiin sinne Disneylandiinkin kotimatkalla...

12 comments:

 1. Mainiota, että on oikein kansallinen kirjakauppapäivä :) Mutta harmi, jos et pidä kotipaikkasi kaupasta. Perusta oma ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin kyllä! Harmi tosiaan, että meidän kirjakaupan omistaa asiakaspalveluun kykenemätön mörkö ja että valikoima on mitä on. Oma kirjakauppa - one day...

   Delete
  2. Siis mitä, onko olemassa mörkömäisiä ausseja? :D Mä olen jotenkin ennakkoluuloisesti ja yleistäen kuvitellut kaikki aussit aina hyväntuulisiksi ja (vähän liiankin) rennoiksi. :D

   Delete
  3. Sulla on ihan hyvät ennakkoluulot, vaikka joitakin tuollaisia harvinaisia mutaatioita voi löytyä näiltä kaukaisemmilta kulmilta ;-D

   Delete
 2. Joskus, kun olen lukenut perheistä, jotka tulipalossa menettävät kaiken omaisuutensa, miettinyt miltä itsestä tuntuisi tuossa tilanteessa.
  Vaikka tärkein onkin, että perhe säästyy, on varmasti kova paikka, kun kaikki muistot katoaa savuna ilmaan...valokuvat ja tavarat.
  Onneksi heitä autetaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, aivan kamala tilanne, en usko, että oikeasti voisin edes osata kuvitella sitä tunnetta.

   Tällä perheellä ei ollut vakuutusta! Koulusta lapset ovat lahjoittaneet lelujaan, perheiltä on tullut taloustavaroita ja vaatteita. Mutta tietenkin kaikki suuremmat on ostettava ja siihen nyt kerätään rahaa. Mutta talo meni.

   Hienoa on tosiaan nähdä kaikki tuo myötätunto ja 'community spirit' voimissaan ja aktiivisena.

   Delete
 3. Tuo kirjakauppapäivä kuulostaa tosi hyvältä, vaikkei teidän oma kauppa olekaan mukava. Mutta periaatteessa ihan mahtava idea!

  On kurja kuulla tuosta tulipalosta. Muistan, miten lapsuudenystäväni kotitalo paloi silloin, kun olimme pieniä ja muistelen, että heille herättiin vaatteita ja leluja. Siellä on hyvää ja tärkeää yhteishenkeä. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minustakin oikein hieno idea ja varmasti vuosien myötä kehittyy edelleen.

   Tuo yhteishenki on mahtava, lohduttaa, että jos jotain kävisi omalle kohdalle niin apua löytyy eikä ihan nollasta tarvitse aloittaa. Usko ihmiskuntaan säilyy! Samalla tuntuu hyvältä antaa ihan konkreettista apua tarvitseville.

   Delete
 4. Mukava tapahtuma ja kannustus kirjakaupoille:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin onkin, odottelen innolla, että millaiseksi nämä päivät tulevaisuudessa kehittyvät, sillä aika nuori tapahtuma on vielä kyseessä.

   Delete
 5. Minä haluaisin ehtiä kirjakauppaan. MInulle kelpaisi mikä tahansa kirjakauppa, jos totta puhutaan. Mutta elämäni on minuuttiaikataulu ennen loman loppua...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oih, tiedän tunteen. Itse onnistuin rauhoittamaan kaksi viimeistä päivää täysin, tuntui, että ne olivat sitten lopulta sitä 'oikeaa' lomaa :-)
   Ihania viimeisiä Suomi-päiviä teille!

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!