Monday, September 23, 2013

Tavailua Tassiessa

Nyt kun on ollut puhetta lukutaidosta, kuului tänään radiosta useaan otteeseen tämä uutinen. 

Tasmanian osavaltio/saari Australian mantereen eteläpuolella on usein vitsailun kohteena monestakin syystä. Väestö on pieni (reilu 500 000), ja, jotkut sanovat, hiukan sisäsiittoinen... Kaikki ystäväni, jotka ovat Tasmaniasta, ovat tulleet mantereelle opiskelemaan. Samat tyypit myös selkeästi häpeilevät hiukan kotipaikkaansa ja usein sanovat olevansa kotoisin opiskelupaikaltaan. Tasmania henkäistään hiljaa jonnekin kaulukseen, yskäisyn kera. Mutta ihmekös tuo, kun mantereella asenteet ovat seuraavat:

Q: Where was the tooth brush invented?
A: Tasmania. If it had been invented anywhere else it would have been called a teeth brush!

Tassie fella to his wife: I know what I's getting Auntie June and Uncle Bertie for Christmas!
Says Wife: What's that, then, love?
Fella: I'll gets 'em a book.
Wife: Now why would you gets them folks a book? They's already got one!

Ja hiukan asiallisemmin, vaikka tasmanialaisten kahdesta päästä ei tuollakaan päästä eroon.

Mutta takaisin uutiseen: tasmanialaisista puolet 15-74 -vuotiaista eivät osaa lukea tai kirjoittaa kunnolla! Yli puolella on myös vaikeuksia perusmatematiikan kanssa. Jotenkin tuntuu todella hankalalta ymmärtää kuinka tuollaiset perustaidot ovat lipsahtaneet noin rankasti ala-arvoisiksi. Niin kuin uutisessa sanotaan, Tasmanian kouluissa eivät odotukset ole olleet korkealla, ja lukutaidottomuus siirtyy helposti sukupolvelta toiselle. Järkyttävää, ja vaarallistakin! Uutisessa haastatellaan muiden muassa miestä, joka ei koskaan halunnut mennä kauppaan. Hän pelkäsi ostavansa väärät tuotteet, kun ei osannut lukea etikettejä. Ja kuvitelkaapa lääkkeiden käyttöohjeiden tavailua, tai lomakkeiden täyttöä, reseptejä... Painajaismaista! Toivottavasti tassielaiset saadaan nopeasti lukutaidoista nauttimaan - olen jotenkin aika sanaton tämän uutisen edessä.Rannalla tuuli oli kirjoittanut lehdenrangalla näin kauniisti.

8 comments:

 1. Hurjia lukuja! Lukutaidottomuushan kyllä sulkee ihmisen yhteiskunnan ulkopuolelle aika tehokkaasti ja siihen liitetty häpeä tekee asiasta vielä monimutkaisemman. Tuli kuitenkin mieleen sellainen juttu, että onkohan tämä taito käyttää tietokonetta nykyään vähän vastaavanlainen asia? Jos et hallitse tietotekniikka, olet kyllä aika ulkona ja tilanne kärjistyy koko ajan. Ja sellaisia ihmisiä on edelleen paljon, jotka eivät edes tiedä, mikä on internet. Myös täällä meillä pohjoismaissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kylla varmasti onkin tuo tietotekniikan hanskaus verrattavissa, ainakin jonkinasteisesti. Esim aitini on aika heikolla pohjalla tietokoneiden kanssa, kun taas itsesta tuntuu kummalta, etta joku ei osaa perusjuttuja. Mutta elamaa on onneksi ainakin hiukan viela koneiden ulkopuolella. Ja lukutaidon avulla voi koneitakin oppia kayttamaan. En ymmarra kuinka voi selvita nykymaailmassa, tai ainakaan lansimaissa, ilman lukutaitoa!

   Delete
 2. Minulla oli joskus 15 vuotta sitten "kirjeenvaihtokaveri" Tasmaniasta eli eräs tasmanialainen nainen löysi minut ICQ-ohjelmiston kautta,ja kirjoitti.Nyt kun ajattelen,en edes muista miksi hän kirjoitti juuri minulle..Meillä oli sitten niin paljon yhteisiä juttuja ja kiinnostuksia,että pitkät sähköpostit lensivät Tasmanian ja Helsingin välillä.Samalla tuli paljon kuvamateriaaliakin saarelta ja ihan nätiltä näytti. Minulle tuli jopa yksi netin kautta oleva työkin kerran tuon Kerryn kautta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tasmaniassa on aivan aarettoman kaunista! Ja puolet osaavat lukea ja kirjoittaa ihan hyvin! Kuulostaapas kivalta tuollainen sahkopostikaverius!

   Delete
 3. Onpa aika karua kuultavaa tuo luku- ja kirjoitustadon taso... Pistää hiljaiseksi.

  Mutta kauniit jäljet hiekassa! Luulin tosin, että siitä olisi kulkenut joku käärme :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eikos vain! Jotenkin vaikea suhtautua tuollaiseen.
   Minustakin tuo hiekkakirjoitus oli todella kaunista. Silloin talloin noita loytyy.

   Delete
 4. Minä tapasin täällä yhden naisen Tasmaniasta. Ja oli fiksu ja filmaattinen tapaus. Enpä ole tuollaista koskaa kuullutkaan mitä tuossa kirjoitit. Kummallista...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minunkin Tassie-ystäväni ovat kaikki fiksuja ja filmaattisia! Ja kaikki Tasmaniassa käyneet kehuvat, kuinka kaunista siellä on. Mutta usen kyllä kuulee noita vitsejäkin, ja nuo lukutaitotilastot kyllä karmaisevat...

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!