Tuesday, December 17, 2013

Oodeja luonnolle, jonka kanssa olemme Yksi

Minä kuulin ensi kerran Mary Oliverista eräillä kirjafestareilla. Puhuja lausui runon, joka oli koskettanut häntä ja ollut osasyynä elämänmuutokseen. Kyseinen runo oli I Go Down to the Shore, jossa ahdistunut ja epätoivoinen ihminen kysyy valtamereltä mitä hänen pitäisi tehdä. Siihen meri vastaa ihanalla äänellään: "Excuse me, I have work to do."sannabanana
Oliver, M. A Thousand Mornings. Penguin, New York, 2012.

Kirjoitin vaikuttuneena Mary Oliverin nimen ylös ja hiukan aikaa sitten visavinguttelin omaan hyllyyni kokoelman A Thousand Mornings. Yhdysvaltalainen veteraanirunoilija ammentaa inspiraatiota luonnosta ja lemmikeistä, jotka ovat runoissa vahvasti läsnä. Saan Oliverista sellaisen hiukan tovejanssonmaisen vaikutelman: ihminen on jatkuvassa, syvässä vuorovaikutuksessa ympäröivän luonnon kanssa eikä ole sen kummempi kuin muutkaan eläväiset. Kaikki olemme osa tätä yhtä: elämää eri muodoissa.


"But the tree is sister to me, she
lives alone in a green cottage
high in the air and I know what
would happen, she'd clap her green hands,
she'd shake her green hair, she'd
welcome me. Truly."
Ote runosta Green, Green Is My Sister's House


Osuvia, hidastempoisia ja kikkailemattomia lyhyempiä ja pidempiä runoja sisältävä kokoelma sai minut kiinnostumaan entistä enemmän Oliverin tuotannosta. Runoissa ylistetään luonnon mutkattomuuta ja toimeliaisuutta, josta ihmisenkin sopisi ajoittain ottaa mallia. Liika ajattelu ja monimutkaistelu saattaa jähmettää paikoilleen. Ihminen murheineen laitetaan laajempaan perspektiiviin, ja samalla paino harteilla hellittää. Keveyttä voi löytää, jos ei sydämestä, niin edes linnunlaulusta. Aitoja kiitollisuudenaiheita on kaikkialla ympärillä, riittää, että herää ne huomaamaan."Oh the house of denial has thick walls
and very small windows
and whoever lives there, little by little,
will turn to stone."
Ote runosta Hum, HumMinun (tämän hetken) suosikkejani kokoelmasta ovat ainakin runot: The Man Who Has Many Answers, I Go Down to the Shore, Poem of the One World, Three Things to Remember, Today ja I Have Decided. Kirja on niin upea, että olen jo ehtinyt antaa sen lainaan tarpeessaolevalle ystävälle. Toivottavasti se löytää tiensä takaisin kotiin, mutta sitäkin enemmän: toivottavasti ystäväni löytää siitä yhtä paljon olennaista kuin minäkin.

2 comments:

  1. Lämmin kiitos taas vinkistä. En ole aikaisemmin kuullut. Ihania, puhuttelevia runoja! Tilasin itsellenikin luettavaksi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ole hyvä! Luulen, että tulet ihastumaan tähän!

      Delete

Suuri kiitos kommentistasi!