Saturday, January 25, 2014

From little things...

Nyt viime kuukausina olen havahtunut muutamaan perustavanlaatuiselta vaikuttavaan juttuun elämässä. Yhdestä tekee mieli kirjoittaa tänne blogiinkin, nimittäin siitä, kuinka pienillä asioilla voi olla aivan yllättävän suuri merkitys. Tämä tuli mieleen, kun sain yllätyspostia ystävältä, joka asuu nykyään pitkän matkan päässä. Paketissa oli kirja ja kortti, ja kortissa tietenkin kirjoitusta. Korttia lukiessa tulvahtivat silmiin kyyneleet: ystävä kertoi siinä, kuinka parin viime vuoden aikana kaikenlaiset pienet jutut: sanomiset, tekemiset ja muistamiset olivat auttaneet hänet vaikean elämäntilanteen läpi.


"...kaikki se tuki, ja huolella valitut, rohkaisevat, sielua hoitavat lahjat, jotka lähetit viime vuonna...."


Aamulla pihapalmussa sinistä taivasta vasten nökötti pinkki galah.Ehkä tämä oivallus on monelle itsestäänselvyys, mutta minulle asian tajuaminen oli jonkinlainen valaistumiskokemus. Olin kaverini ylistävistä ja äärettömän kauniista sanoista liikuttunut, mutta ennen kaikkea valtavan yllättynyt, sillä enhän ollut tehnyt juuri mitään! En todellakaan ollut ajatellut pelastavani ystävääni ongelmilta tai edes ajatellut, että tekemisilläni voisi olla mitään sen suurempaa merkitystä, tai että ne edes välttämättä tarjoaisivat minkäänlaista helpotusta hankalaan tilanteeseen. Ajattelin vain, että muutama juttu voisi häntä piristää ja ottaa ajatukset pieneksi hetkeksi pois solmusta.


"... en tiedä kuinka selvisin, mutta ilman positiivista energiaasi luulen että en ehkä olisi voinut selvitä lainkaan!"


Iltalenkkimaisemaa.


Halaus, kuunteleva korva, ystävällinen sana, ajatuksella valittu lahja, tilanteeseen sopiva ajatelma. Joskus pelkästään se, että kertoo olevansa tukena tarvittaessa, riittää. Auttamisen (tai ystävyyden) ei tarvitse olla mikään konkreettinen projekti, jolla on päämäärä. Ei tarvitse järjestää toisen asioita kuntoon tai kertoa mielipidettä siitä, kuinka pitäisi ajatella tai mitä pitäisi tehdä. Totta kai 'isolle' ja kohdennetulle avullekin on toisinaan tarvetta: on kiva saada kaveri kantamaan muuttokuormaa tai kääntämään maata, auttamaan lastenhoidossa tai renkaanvaihdossa.


"Sanotaan, että totuus vapauttaa meidät, mutta sen löytäminen, tietäminen ja hyväksyminen, sekä omien monimutkaisten ja joskus kivuliaiden totuuksiemme mukaan eläminen on jotakin samaan aikaan mahdotonta, mutta toisaalta ainoa tapa elää!"  Aika se vain kuluu, valuu kuin hiekka sormien välistä. Täällä ollaan vain kerran. Ainakin tällaisina.


Eikä tärkein apu tule aina kaikkein läheisimmiltä ihmisiltä. Siksi juuri pienistä asioista voi tulla valtavan suuria. Vuosikymmen sitten eräs silloinen ystäväni sanoi minulle hiukan ohimennen, että älä murehdi, kaikki tulee olemaan hyvin. Kyseessä ei ollut mikään sydänystävä. Henkilö ei edes tarkalleen ottaen tiennyt, millaisessa elämäntilanteessa silloin tuskailin. Emme edes puhuneet mitään syvällisiä. Mikä lie kuudes aisti sai hänet noin sanomaan? Noista muutamasta sanasta tuli minulle kuitenkin kyseisen vuoden ajaksi lyhyt mantra, johon palasin aina nukkumaanmennessä. Ja se auttoi. Rauhoitti. Sain unen takaisin. Asiat alkoivat pikkuhiljaa järjestyä. Jostakin syystä tuo lausahdus toimi silloin paremmin kuin mikään muu tuki ja konstit, joita olin saanut ja kokeillut aikaisemmin. Ystäväni ei olisi mitenkään voinut tietää, kuinka valtava merkitys hänen sanomisillaan on ollut elämässäni.Näihän se menee.


Näiden pienten, mutta suurten asioiden juju onkin siinä, että niiden antaja ei koskaan tekohetkellä voi tietää sitä, kuinka suuria niistä tulee. Olen nyt päätellyt, että koska pienet, ystävälliset teot ja sanat eivät maksa mitään ja ovat muutenkin suhteellisen vaivattomia, niitä kannattaisi viljellä avokätisemmin, aina kun mahdollisuus tulee mieleen. Yksinäiselle parikin vaihdettua sanaa tai hymy voi merkitä suunnattoman paljon. Huonosta itsetunnosta tai masennuksesta kärsivälle kohteliaisuus, kehu tai vaikka kaupan oven avaus voi sytyttää hetkeksi valon pimeään. Tuollaiset tarpeet ja tilanteet eivät näy päälle. Kuinka monta kertaa tulee jätettyä jotakin pientä, avuliasta tai mukavaa sanomatta tai tekemättä: 'no, kyllä se selviää itsekin', 'ehkä se vaivaantuu', 'ei kannata, kun se on jo lähdössä', 'ehkä se ajattelee, että mä oon ihan outo', 'ei viitsi vaivata', 'ujostuttaa', 'kyllä se kysyis, jos tarvis apua' tai 'no ei sillä ole niin paljon väliä, antaa olla.'Ystävältä saatu ihana 'tukitaideteos' - mm. tämän voimin porskutetaan eteenpäin :)Muistan aika monta mukavaa tai elämäntilanteeseen sopivaa lausahdusta, jotka joku ventovieras tai puolituttu on minulle sanonut joskus vuosia sitten bussissa, juna-asemalla, kaupan jonossa, kampaamotuolissa tai jonkun pöydän ääressä. Näillä pienillä viisauksilla on ollut enemmän tai vähemmän merkitystä elämässäni, mutta olen 99% varma siitä, että toinen osapuoli ei edes muista, mistä juttelivat, kun se oli jotain niin pientä. Itselleni ei ainakaan tule lainkaan mieleen, mitä itse noiden kohtaamisten aikana pulisin. Toivottavasti tuli sanottua jotain yhtä lailla merkityksellistä takaisin :)


Sama toimii tietenkin helposti myös toisinpäin, pieneltä tuntuva, ajattelematon kritiikki, täyttämätön lupaus tai tiuskaisu voi jäädä elämään pitkäksikin aikaa toisen elämässä. Kiinalaisen sananlaskun mukaan:

Water and words...
Easy to pour, impossible to recover. 


En nyt kuvittele muuttuvani äititeresaksi tai dalailamaksi, ja ehkä koko postaukseen olisi pitänyt muutenkin laittaa cheesy-varoitus! Menköön tukalan helteen piikkiin. Mutta aion yrittää parhaani, jotta minusta tulisi asteen verran ymmärtäväisempi, ystävällisempi ja kiitollisempi ihminen. Loppuun vielä viestiä sivuten Paul Kellyn From Little Things Big Things Grow, joka on meillä usein töissä, ja muutenkin, antamassa inspiraatiota:26 comments:

 1. Kiitos tästä kirjoituksesta.

  "You, you may say
  I'm a dreamer, but I'm not the only one
  I hope some day you'll join us
  And the world will be as one"

  ReplyDelete
 2. Todella hyvä postaus. Välillä tuntuu, että elämme jonkinlaisessa pahoinvoinnin kierteessä. Pieniä kivoja, mutta niin tärkeitä sanoja kuulee harvoin. Tiuskaisuja ja kritiikkiä kyllä riittää. Ja välillä tuntuu, että kun on ystävällinen se antaa osalle ihmisistä voiman tunteen ja rohkeutta hyökätä negatiivisesti. Onneksi lähipiiri kannustaa pysymään ystävällisenä, vaikka välillä haluttaisi kasvattaa yrmeä, paksu kuori ympärille. (Hieman meni aiheen vierestä mutta postauksesi herätti monenlaisia ajatuksia ystävällisyydestä). :) Kaunista lauantaita sinne. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ja hienoa, että ajatuksia heräsi. Olen siitä kiitollinen, että Australiassa kulttuuri on yleensäkin aika ystävällinen ja avulias. Esimerkkejä siis näkyy ympärillä koko ajan ja itsekin saa kokea, kuinka homma toimii käytännössä. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että kuvailemasi ihmistyyppi olisi täälläkään täysin vieras. Olen tuollaisiin yrittänyt suhtautua myös ymmärtäväisesti: käytös kertoo satavarmasti kovasta kivusta, pelosta, pahasta olosta ja tuskasta sisällä. Ja tuollainen henkilö on takuulla aika yksinäinenkin. Kun ajattelen noin, minun on helppo antaa ilkeilyn mennä ohi enkä pahoita mieltäni. Kuoren sisällä on vaikea hengittää, sellaista ei kannata kasvattaa! Sinulle myös kivaa viikonloppua!

   Delete
 3. Kiva teksti, tuli mukava olo. Itsekin muistan monta, monta ihan pientä tekoa ja sanaa, jotka ovat auttaneet isojen tummien pilvien läpi. Osa on ollut ystäviltä, osa tutuilta, osa ihan vierailta. Ja muistan ne loppuikäni, vaikka toinen osapuoli ehkä ei.

  Olen itse ajatellut, että yritän olla töissä sellainen opettaja, jolta irtoaa edes yksi kehu päivässä. Oppilaani ovat niitä, jotka yleensä saavat lähinnä kritiikkiä ja "miksi teet aina noin, mikset ikinä opi??!" -tyyppistä palautetta. Että jos edes joskus kehujakin. (Tietysti aiheesta, tekopyhyys ei toimi.)

  Tämä sai ajattelemaan. Hyvä tapa aloittaa lauantai. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että olet rohkaiseva ja kannustava ope! Se on todella tärkeää, ja ihan totta, vilpittömästi täytyy noiden juttujen tulla.
   Kiva kuulla, että tuli ajatuksia tästä ja että samanlaisia kokemuksia löytyy. En kyllä epäillyt ettei löytyisi :) Jotenkin niin yksinkertainen juttu, jolla on paljon merkitystä, mutta joka helposti unohtuu arjessa.

   Delete
 4. Hieno postaus! Olen huomannut samaa, pienillä sanoilla voi olla suuri merkitys. Vanhusten kanssa sen huomaa jotenkin erityisesti. He ovat usein yksinäisiä ja tuntevat olonsa hylätyksi "nuorten maailmassa". Itse en osaa keksiä hienoja lauseita useinkaan, mutta heidän kanssaan kuunteleminen ja läsnäolokin usein riittää.
  Muuten, sain teelähetyksesi, kiitos siitä! Ostin uuden teepannunkin, joten täytyy kohta maistella niitä. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos!
   Minusta alkaa jo nyt tuntua siltä, että olen vähän hukassa 'nuorten maailmassa', entä sitten joskus kolmenkymmenen vuoden kuluttua?
   Ja kuules, olet voinut huomaamattasi sanoa tai tehdä jotakin hyvinkin merkityksellistä. Olen melkein varma siitä!
   Kiva, että tee tuli perille. Toivottavasti tykkäät!
   Sinulle myös ihanaa viikonloppua!

   Delete
 5. Kiitos muistutuksesta! Tämä on tärkeä juttu pistää korvan taakse ja palauttaa mieleen aina tasaisen usein. Pieni vaiva antajalle, mutta mahdollisesti suuren suuri asia vastaanottajalle.
  Kiva kun pistit "kynää paperille", tää oli hyvä postaus :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos :) ja niin juuri! Kaverni sanoi tänään, että yrittää elää seuraavan sanonnan mukaan:
   "Ole ystävällinen aina kun mahdollista ja muista, että ystävällisyys on aina mahdollista."

   Delete
 6. Tässä kyynisessä maailmassa postauksesi on tosi tervetullut poikkeus ja sitä paitsi totta ja asiaa joka sana! Olen toiminut terapeuttina ja tiedän ihan konkreettisesti, miten pienillä sanoilla ja kannustuksella voi olla suuri merkitys. Itse ei jotain muista edes sanoneensa, mutta saattaa kuulla jälkeenpäin, kuinka joku sivumennen lausuttu kannustus tai ystävällinen kommentti on pitänyt jonkun ihmisen hengissä vaikeana aikana. Eikä tietenkään tarvitse olla terapeutti - suurempi merkitys on sillä, miten me ihan jokainen kohtelemme toisiamme.

  Eli kauniisiin sanoihin, ystävällisyyteen, hyviin, pieniin tekoihin ja kannustukseen pitäisi suhtautua suurella kunnioituksella, eikä pitää sitä teennäisenä yltiöpositiivisuutena.

  Eikä tässä ollut mitään cheesyä - kuvastaa valitettavan hyvin tätä aikaa, että sellaista pitää edes miettiä :). Mukavaa viikonloppua sinne kauas!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aivan niin, laitoitpas hyvin tuon koko homman ytimen muutamaan lauseeseen :)
   Mua vähän ujostutti kirjoittaa tätä, kun oli niin henkilökohtaista. Mutta sitten tuntui että oli pakko, kun päässä ovat nuo mietteet pyörineet jo jonkin aikaa ja tapahtui tuo valaistuminenkin ;)
   Sinulle myös ihanaa viikonloppua!

   Delete
 7. Tuollaiset pienet mukavat asiat ovat juuri sellaisia,jotka saavat kurjankin päivän tuntumaan kivalta:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näin on! Ei siihen paljoa tarvita. Ja kun on siipi maassa ja tuntuu, että kaikki kaatuu päälle, jokainen pieni ilonpilkahdus auttaa jatkamaan ja antaa toivoa paremmasta.

   Delete
 8. Voi miten totta joka sana! Ihan turhaan pihtaamme pieniä kauniita sanoja ja tekoja, kun niillä voi olla niin uskomattoman suuri vaikutus ja voima toisten elämään. Tämä oli erinomaisen hyvä muistutus minulle juuri nyt, joten kiitos sinulle tästä. ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ja ole hyvä :) Helpostihan tällainen voi unohtua kaiken keskellä, ja varsinkin silloin kun on 'tilanne päällä'. Mutta harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa ja kaikki alkaa tiedostamisesta. Ajatus- ja toimintamallien muuttaminen vie aikaa ja vaivaa, mutta jos ollaan menossa parempaan suuntaan, niin onhan se sen arvoista. Win-win itselle ja ympärilläoleville!

   Delete
 9. Ihan pakko vielä kommentoida kun luin just eilen toisesta blogista saman tyyppisen postauksen. Tai aiheena oli elämän tarkoitus, joka 8-vuotiaan pojan mukaan on "Olla kiltti muille ihmisille ja tehdä asioita, joista tykkää". Mä meinaan ainakin koittaa toteuttaa tämän tarkoituksen omassa elämässäni :)

  http://tirsat.blogspot.com.au/2014/01/joskus-pieni-yksinkertainen-muistutus.html?m=1

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aivan ihana, ja niin totta. <3 Mulla just nyt (elämän) raiteiden tarkistus paikallaan, luulen että tarvii säätöä...

   (Kiitti myös blogivinkistä, hyvältä vaikuttaa!)

   Delete
 10. Kirjoitit maailman tärkeimmästä asiasta! Kiitos!

  Olen ilahtuneena todennut, että nuorilla on tapana muodostaa hyvin kiinteitä ja toisiaan tukevia ystäväporukoita. Meillä vanhemmilla ihmisillä on toisin. Meillä useimmilla on jäykempi tapa seurustella ja kohdata toisemme.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minustakin! Nyt viimeaikoina olen kauhean kiitollisena itsekin saanut yllättyä ystävien välittämisestä ja tuesta. Se on mahtavaa ja valtava helpotus kun on vaikeuksia. Samalla se inspiroi itse laittamaan hyvän kiertoon aina kuin mahdollista. Elämä on niin paljon parempaa tuollaisen verkoston piirissä kuin sitä ilman. Suomessa on kyllä kovin tiukassa se 'yksin pitää pärjätä' -mentaliteetti. Tuon suhteen olen muuttunut tosi paljon tänne muutettuani. Onneksi asiat kuitenkin muuttuvat, se on kiva kuulla!

   Delete
 11. Tuo video on aivan ihastuttava. Hieno didgeridoo-lopetus!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minulla tulee aina kyynel (tai kymmenen) silmään tuota kuunnellessa. Huh huh. Pitkä on tuo taistelu oikeuksista aboriginaaleilla, yhä käynnissä monella saralla.

   Delete
 12. Kaunis postaus, tällaisia tarvitaan. En nyt muuta sano, vaan säilön sanat ja ajatukset sisälleni.

  ReplyDelete
 13. Olipa hyvä postaus :)! Ihana tuo kirje, jonka sait. Tuli mieleen tämä "laitetaan hyvä eteenpäin" -ajatus, tässä se tuli luonnostaan :).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Minustakin tuo pitkä kortti/kirje oli aivan upea, laitan tuon aarteen visusti talteen. Siinä oli niin paljon kaikkea kaunista ja koskettavaa. Ystäväni on kyllä aikamoinen sanaseppo, minun kankea käännökseni ei edes tee tekstille oikeutta.

   Niin just! Epäilen, että paljon hyvää tulee bumerangina takaisin tekijälle myös.

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!