Wednesday, January 29, 2014

Genmaichaa avaruuspölyllä

Tai sitten ihan tavallisella matchalla :) Kuumina kesäpäivinä olen käyttänyt pitkästä aikaa kylmähaudutusta hiukan aikaa sitten ostamani genmaichan inspiroimana. Aikaisemmin olen juonut ainoastaan genmaichaa, joka koostuu senchasta ja paahdetusta riisistä, mutta tässä uudessa tuttavuudessa on mukana myös matcha-jauhetta.


Anteeksi kuvan huono laatu, mutta jotain osviittaa se antaa matchan peittämästä sekoituksesta.


Väriltään sekoitus on kirkkaan vihreää ja matchan voimakas väri tulee luonnollisesti esiin myös itse juomassa. Kylmähaudutuksessahan lehdet haudutetaan kuumentamatta viileässä vedessä. Koska kuuma vesi vetää lehdistä tanniinin tehokkaammin, tulee kylmähaudutetusta teestä hiukan hempeämpää. Jääteen tekemiseen kylmähaudutus on loistava metodi: teestä tulee itsestään hiukan makeampaa eikä energiaa ja aikaa kulu vedenkeittoon ja sitten taas sen viilentämiseen. Tätä teetä olenkin juonut nyt ainoastaan kylmänä ja olen jostakin syystä arastellut 'normaalihaudutuksen' kokeilua. Arastelu saattaa myös liittyä sääolosuhteisiin, sillä mitään kuumaa ei tee mieli edes ajatuksen asteella.


Riisit jäävät kellumaan pinnalle joksikin aikaa, matcha liukenee ja sencha istuu pohjalla.

Kylmähaudutuksessa haudutusaika on ymmärettävästi aika pitkä. Tähän Fukujuenin Iyemon cha-teehen olen käyttänyt filtteröityä (?) huoneenlämpöistä vettä ja sitten siirtänyt teekannun jääkaappiin muhimaan. Hauduttaa saa ainakin tunnin ja olen useamman kerran jättänyt lehdet kannuun koko päiväksi lisäten vettä sitä mukaa kun teetä tulee juotua. Teesekoitusta olen laittanut saman verran kuin olisin käyttänyt kuumahaudutuksessa ja hyvää on ollut. Johtuu varmasti myös siitä, että matcha sekoittuu heti kättelyssä veteen ja antaa makua. Yleensähän kylmähaudutuksessa ja jääteessä käytetään hiukan enemmän teetä, jotta maku ei jäisi kovin pliisuksi.Valmista. Väri ei varjosta johtuen pääse hohkaamaan kirkkaana, mutta ylemmästä kuvasta näkyy oikea sävy.

Tämä on ollut aivan loistavaa, piristävää ja terveellistä janojuomaa, kun veden litkiminen alkaa kyllästyttää helteessä. Vaihtelua saa lisäämällä teesekoitusta, jos kaipaa vahvempaa juomaa, tai heittämällä mukaan vaikka sitruunaa. Mitään mintunlehtiä en tähän jääteehen lisäisi, sillä paahdettu riisi ja minttu tuntuvat jotenkin omituiselta yhdistelmältä, vaikka mistäpä sitä tietää!  Minä en ole kaivannut tähän mitään ekstraa.

Nyt olisi muuten kyllä sellainen täpinä, että tuonne Kiotoon pitäisi joskus päästä 'opintomatkalle', kun katselin noita Fukujuenin kaupan sivuja, ja muitakin asiaan liipaten...

5 comments:

 1. On hauska lukea tekstisi ja ihmetellä kuviasi, vaikka teenvalmistus on minulle edelleen täyttä hepreaa! ;)

  Olisi kysymyskin: Onko Australia enemmän tee- kuin kahvimaa? Ja miksi näin? Kasvatetaan Australiassa paljon erilaisia teelaatuja vai tuodaanko niitä muualta?

  ReplyDelete
  Replies
  1. :)
   Hmmm, Australia taitaa olla hippusen verran enemmän kahvimaa, mutta vain hippusen: eteläeurooppalaiset siirtolaiset toivat kahvilakulttuurin Australian isoihin kaupunkeihin tullessaan. Mutta sitten toisaalta vahvasti vaikuttaa myös brittiläinen aamu- ja iltapäiväteekulttuuri sekä high tea, jolloin tosiaan juodaan mustaa teetä. Ja siihen vielä sekaan outbackin lehmipoikien perinteinen nuotiolla keitetty 'billy tea' ja aasialaisten siirtolaisten mukanaan tuoma vihreä tee. Eli aika sekalainen ja moninainen kokonaisuus. Esim meillä töissä taitaa kulua kahvia ja teetä aika lailla 50-50, mutu-tuntumalla arvioituna. Hyvää kahvia saa valmistettuna ostettua kyllä huomattavasti vaivattomammin kuin hyvää haudutettua teetä, joten siinä mielessä hippusen enemmän kahvimaa. Mutta sitten hyviä teekauppoja on myös paljon, haudutukset pitää vain tehdä kotona.

   Suurin osa teestä tulee muualta, pääasiassa Aasiasta, mutta täälläkin tuotetaan kotimaista teetä New South Walesissa ja Queenslandissa. Daintree Tea, Madura ja Nerada taitavat olla tunnetuimmat.

   Delete
 2. Siemailen täällä juuri blogistasi voittamaani genmaicha-teetä! ;-)

  Kiotosta tuli mieleen, että oletko olluut Mia Kankimäen kirjasta "Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin"? Melkoisen hurmaava tuttavuus, suosittelen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti maistuu!

   Olen kuullut kirjasta ja laitan nyt korvan taakse visummin :) kiitos vinkistä!

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!