Wednesday, January 22, 2014

(Minulle) mystistä kevät-banchaa

Nyt voisi joku viisaampi auttaa: senchasta poimitaan keväällä ensimmäinen sato, shincha ja myöhemmin kesän ja syksyn välillä toinen ja kolmas sato, bancha. Shincha on tuoretta, makeaa ja pehmoista; kevään ensimmäisiä lehtiä, joilla on kova kysyntä ja korkeampi hinta. Bancha taas on saanut kasvaa pidempään auringon alla, lehdet ovat suurempia ja niissä on siksi enemmän katekiinia (antioksidantti). Minä makustelin Ogose-viljelmän Organic Spring Banchaa ja mietin samalla kevät banchan mysteeriä, eli mitä lehtiä siihen oikeastaan poimitaan? Annetaanko ensimmäisten lehtien kasvaa hiukan pidempään kevät-banchaa varten? Vai käytetäänkö jo talvehtineita lehtiä? Ja jos vanhempia lehtiä käytetään, kerätäänkö shinchat kuitenkin ensin päältä pois keväällä? Taidanpa ottaa tästä tarkemmin selvää, ellei joku opasta kommenttikentässä!


sannabanana
Kauniita vahvanvihreitä lehtiä valmiina pataan.

sannabanana
Haudutuksen jälkeen, arominsa antaneina.

sannabanana
Kupposessa. Väri oli luonnossa kyllä paljon vihreämpi, eikä tuollainen kuvan 'olmi' :)


Bancha on Japanissa yleensä edullisempaa arkiteetä, mutta tämä keväällä poimittu on hiukan erikoisempaa tavaraa. Organic Spring Bancha on sellaista teetä, jota saisi olla aina kaapissa makunystyröiden putsaamiseksi. Maku on konstailematon ja vahvahko, makeaan vivahtava, eikä kovin 'ruohoinen'. Haudutuksen pituudella ja veden lämpötilaa vaihtamalla äkeys on tietenkin säädeltävissä. Sain lehdistä kaksi haudutusta, molemmat noin 80 asteessa. Tämä tee on itselleni juuri sopiva sellaiseen tarkemmin määrittelemättömään, yleiseen vihreän teen kaipuuseen. Luulen, että kevät-banchaa voisi tarjota myös miellyttävänä maistiaisena vihreän teen juontia aloitteleville.

Nyt aion kyllä hankkia kotiin jonkun hyvän opuksen, jossa kerrotaan tarkemmin japanilaisesta teestä ja josta löydän kätevästi vastauksia näihin mysteereihin. Hihkaisen kyllä täällä, jos sellaisen löydän.

4 comments:

 1. Kaunis tuo puulusikka tossa ekassa kuvassa, mistähän peräisin?
  -A-

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minustakin. Ja nyt en ollenkaan muista, mistä tuo tuli hankittua. Hmmm, Australiasta tai jostain muualta Aasiasta :)

   Delete
 2. Sencha-Shincha-Bancha... Myönnän hihittäneeni tätä lukiessani hassulle sanastolle, vaikka en mitään vihreästä teestä tajuakaan. :) Ehkä pitäisi siis tuota kevät-banchaa kokeilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luulin jo tajunneeni jotain, mutta nyt tämä kevät-bancha laittoi pasmat sekaisin :D Tämä oli oikein mainiota, kokeilemaan vain!

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!