Saturday, October 11, 2014

Tanakka talvisuosikki

Tästä on uutisoitava ennen kuin lämpötila on pysyvästi yli kolmekymmentä: talvisen tanakan teen himoon on tänä vuonna Parisin lisäksi vastannut T2:n Pu-erh Ginger. (Jos muistatte, pari vuotta sitten makustelin Pu-Erhia linnunpesien muodossa). Pu-erhia valmistetaan Kiinan Yunnanissa, ja usein teetä löytyy iätettyinä kiekkoina tai harkkoina, joista voi murtaa palasen teenvalmistusta varten. Teenlehdet laitetaan poimimisen ja kevyen kuivaamisen jälkeen käymään kosteassa ja lämpimässä tilassa, mutta niitä käännellään, jotteivät ne aivan kompostoituisi (voisin kertoa valmistuksesta lisääkin, mutta monelta voi kyllä mennä sen vuoksi teehalut, joten jätän yksityiskohdat väliin - yäk!). Prosessi vie yleensä ainakin vuoden. Lopuksi teestä puristetaan harkkoja ja kiekkoja, joita voi vielä halutessaan iättää lisää. Niin kuin muissakin teissä, laatuja on alkuperästä ja valmistusmetodeista riippuen monenlaisia.


Pu-erh inkiväärillä: tuhtia tavaraa.


Tämän teen ostin muutama kuukausi sitten syksyllä ja tuhmuuksissani en siirtänyt irtoteetä heti  ilmatiiviiseen kanisteriin, vaan annoin sen maata paketissaan avaamisen jälkeen. Tuloksen huomaa nyt: aromi on selkeästi heikentynyt alkuperäisestä. Teessä on (väljähtyneenäkin) voimakas, musta aromi, joka viittaa mielestäni hiukan herukkaiseen ja multaiseen. Inkivääri antaa tälle sekoitukselle erityisen mausteisen ja lämmittävän lisän. Tämä tee täytyy valmistaa kiehuvan kuumaan veteen, jotta kaikki kicksit saadaan esiin. Pu-erh Ginger laittaa jalat vahvasti maahan ja veren kiertämään: mainio talvijuoma.Valmiina snorklaamaan!

Lämpötilat meidän leveysasteilla alkavat jo hipoa sellaisia, että mereen taitaa tehdä mieli piakkoin viilentymään. Optimistisesti esiin kaivettiin eilen snorklaussysteemit, ja jos sää suosii ensi viikonloppuna, niin näillä lähdetään tositoimiin muuallakin kuin kylpyammeessa :)

Lomareissulta on nyt palattu ja oli kyllä huippukivaa sekä virkistävää. Matkalla oltiin ilman sen suurempia suunnitelmia: autossa mukana oli kartta ja telttailuvehkeet, vettä ja evästä, ja menimme sinne, minne milläkin hetkellä huvitti mennä. Ihana vapauden tunne - ja ne maisemat! Hiippailimme jättipuumetsissä, kiipeilimme kallioilla ja kirmailimme valkohiekkaisissa poukamissa. Reissusta lisää sitten kun saan selvitettyä, että deletoinko tosiaan vahingossa suurimman osan hienoista lomakuvista????!!!!


10 comments:

 1. Kirjoituksesi on ihana tuulahdus tänne syksyistä luonnon kuolemaa tekevään Suomeen. Vielä värit loistaa, mutta kohta on marraskuu. Se monien eniten vihaama kuukausi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulin eilen Suomen suvulta, kuinka keltaiset lehdet olivat tuulessa sataneet puista kuin lumi. Kauniin kuuloista. Mutta kyllä siinä pimeydessä on hiukan lopun alun tuntua. Meillä mennään tietenkin nyt toiseen suuntaan, eli kuumaa käristystä odotellessa... Pihalta on ruoho olkanut jo kuolla.

   Delete
 2. Oi, tuo tee innosti, saisikohan sitä Suomesta....

  Kiitos ihanasta jutusta, se toi lämpöisiä tuulahduksia tänne talveen valmistautuvaan pohjolaan! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. T2:sta ei Suomesta taida saada, mutta ehkä jotain samankaltaista, toivottavasti. Ihana yhdistelmä. Ihan tavallisen mustan teen kanssa inkivääri on hyvää. Ja jos et löydä valmiina, laita viipale tuoretta inkivääriä teekannuun, ja avot!

   Täältä tulee varmasti kesäkuukausina vielä lisää lämpöisiä, ja suorastaan tulikuumia, tuulahduksia :D

   Delete
 3. Pitää pitää tämä tee mielessä ensi syksyä varten! Vaikka ei taitais inkivääri olla nytkään pahitteeksi, Finski kun ainakin on taas flunssainen!
  Kävin muuten tsekkaamassa T2:n sivut ja arvaas mitä; ne toimittaa myös ulkomaille. Jos siis joku on hirveen kiinnostunut niiden teestä eikä pistä pahitteeksi postikuluja! http://www.t2tea.com/utilities/shipping/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti Anne T2 uutisesta! Jee!
   Ja toivottavasti Finski paranee pian (eikä tartuta sua!).

   Delete
 4. Tuollaiselle 'ei tarkempaa suunnitelmaa' reissulle lähtisin minäkin mielelläni. Lomista otetaan usein käsitön stressi, kun pitää sitä ja pitää tätä. Sitten kun asiat eivät menekään niin kuin oli suunniteltu, niin tuntuu kuin osa lomasta olisi pilalla.
  Toivottavasti kuvat eivät kadonneet lopullisesti. Normandiassa on supersyksyistä ja kaikilla flunssa. Tekee hyvää ajatella, että jossain se aurinko paistaa silti ;) hyviä snorkkelointeja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, oli niin vapauttavaa, mukavaa ja yksinkertaista, ja taidettiin lisäksi nähdä paljon enemmän kuin jos reissu oltaisiin suunniteltu etukäteen. Mentiin sivukujille, jäätiin 'matkan varrelle', löydettiin uusia paikkoja jne.
   Jos joku osaa kertoa, kuinka saada iphonelta deletoituja kuvia takaisin, täällä voi vapaasti kertoa :/ (harmittaa niin vietävästi!)
   Intoa sinne syksyyn! Toivottavasti vältyt flunssalta. Inkivääritee sopisi sinne nyt varmaan just eikä melkein. Hunajaa vielä mukaan, niin se on siinä!

   Delete
 5. Olen aina juonut puerini "raakana". Inkivääri puerissa kuulostaa tosi jännältä. Taidan kyllä kokeilla inkivääriä vähän siellä sun täällä, kun inkivääritön aikani on pian ohitse. Jouluglögistäkin tulee ihan toisenlaista, kun sen tekee omaan mehuun ja heittää sekaan tuoretta inkivääriä, tähtianista ja neilikkaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kokeilepas huviksesi tuoreella inkiväärillä!
   Minä meinaan korkata Ikean glögipullon tässä pikkujouluaikaan ja taidan ottaa sinusta mallia ja heittää sekaan lisämausteita myös!

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!