Sunday, December 7, 2014

Hillittyä Helsingistä

Luettujen purkusavotta jatkuu - kirjat kun on saatava lattialla horjuvasta pinosta takaisin hyllyyn joulusiivouksen nimissä. Jokin aika sitten aika kului varsin viihtyisästi kädessäni Merete Mazzarellan Ainoat todelliset asiat.*  Kirja kattaa vuoden Mazzarellan elämästä, ja tuohon vuoteen mahtuu hänelle suuria muutoksia: eläkkeellejäänti, muutto ja uusi rakkaus.


Mazzarella, M. Ainoat todelliset asiat. Tammi, Helsinki, 2012.Lukiessa en pystynyt karistamaan tunnetta, että olin joko jossakin viihtyisässä keskustan kahvilassa tai lokoisassa olohuoneessa kuuntelemassa Mazzarellan juttuja. Hän inspiroituu uutisista ja satunnaisista kohtaamisista, laittaa asioita laajempaan kontekstiin, filosofoi ja pohtii maailmanmenoa. Vaikka en kaikista asioista olekaan samaa mieltä, on tällaisia ajatteluketjuja kiinnostavaa lukea. Keskiössä ovat työ- ja rakkauselämä, ja näissä liikutaan sekä henkilökohtaisella että yleisemmällä tasoilla.


"Jo vuosikaudet olen kesäisin löytänyt sen rauhallisen hengityksen, jota tarvitsen voidakseni todella lukea ja sulattaa lukemani, antaa luetun asettua. Tänä kesänä se on vaikeampaa mutta myös tärkeämpää kuin muulloin. Se mitä lukee on osa itseä kuten ovat ystävätkin."
Mazzarella kirjoittaa työelämän vaatimuksista ja ihmisten vastauksista niihin, kirjallisuuden vaikutuksesta elämään, lukemisesta, avioliitosta ja -erosta, onnellisuudesta, eläkeläisiin kodistuvista ennakkoluuloista, vanhenemisesta ja rakkaussuhteisiin liittyvistä koettelemuksista. Ponnahduslautana toimivat omat kokemukset, uutiset, tutkimukset, kirjat ja satunnaiset keskustelut. Kirjassa liikutaan pääosin Helsingissä ja Uppsalassa. Kieli on välin kaunista, välin kipakan terävää, ja minä ihailin erityisesti kaikissa muutoksissakin rimpuilevan kirjalijan ja hänen lähipiirinsä kypsyyttä. Se loi hiukan toivoa näihin oikean elämän ihmissuhdekriiseihin!


"Hän sanoo:'Kun on näin vähän aikaa jäljellä kuin meillä, voi hyvin valvoa vähän aikaa yölläkin.'
Kuulemme toistemme hengityksen." **


Kaikista tähdellisistä ja mielenkiintoisista pohdinnoista huolimatta melkein ujostuttaa tunnustaa, että päällimmäiseksi mieleeni on jäänyt eräs vessanpönttötarina. Sarjassamme 'ainoastaan kirjallisuudesta saatuja arkisia tajunnanlaajentumisia'. Mazzarellan 'vessajuttu' tulee mieleen nykyään melkein aina vessaa vetäessä. Huomaan ajattelevani pönttöjen eroja: muodoilla ja vedenkierrolla on väliä! Ehkä syynä on tämänhetkisen talon erityisen huonosti suunniteltu pönttö, että koen asian niin tärkeänä? En kerro enempää, lukekaa itse!


* Kädessä kävi vuoroin myös kuvan valkoviinilasi ja suklaapalat.
** Huomasin tätä kirjoittaessani, että molemmissa blogia varten merkkaamissani lainauksissa puhutaan hengityksestä. Ei kannata sen antaa johtaa harhaan, kirjassa on paljon muutakin!

10 comments:

 1. Tämän keskustelevan kirjan parissa tosiaan viihtyy ja saa uusia ajatuksia. Kirjan luettuani olin jo toisaalta unohtanut ison osan käsitellyistä aiheista, niitä vain on niin paljon. Piti todella pinnistellä miettiessäni, mitä kaikkea kirjassa sivuttiinkaan. Mutta pidän lähes kaikista Mazzarellan kirjoista, ne ovat todella älykkäitä ja virkistäviä. Juhlista kotiin on lempparini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siksi juuri tämä tuntui niin autenttiselta 'kaverin kanssa jutustelulta'! Asiasta siirrytään toiseen samalla tavalla kuin oikeissa keskusteluissa. Tämä oli minun eka Mazzarellani, Juhlista kotiin on ollut mielessä jo jonkin aikaa, varmasti hieno!

   Delete
 2. Minun lukemiseni on ollut ihan minimissä. Mutta nyt esitin joulutoiveen: Siisti koti, tarpeeksi suklaata ja pino kirjoja. Ei tarvitse edes ostaa, vaan käyn hakemassa kirjastosta ennen lomien alkua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana joulu-unelma! Toivottavasti toteutuu :)
   Minulla on lukemisen suhteen sama toive, ehkä suklaankin, mutta joulu taitaa tänä vuonna mennä reissussa...

   Delete
 3. Hei Sanna,
  kiva että olet nyt tutustunut Mereten kirjoihin. Olen pitänyt niistä kaikista. Hassua on että ensimmäisen kirjan ostin äidilleni lahjaksi kun ajattelin että samanikäisen naisen ajatuksista innostuisi. Tiiristelin kirjan läpi (varovasti, ettei kirja taittuisi ja menettäisi uutuudenviehätystään) ennen paketoimista ja tajusin kuinka samalla aaltopituuksilla itse olen ajatuksissani Meretan kanssa. Vähän jännitin, josko äiti ei sitten saisikaan otetta. Omista suosikeistani on ehkä sitten kuitenkin Uskottomuuden houkutus, joka oli myös ensimmäinen kirjani häneltä.

  Tästä Meretan kirjasta jäi päällimmäiseksi mieleen ajatus siitä, kuinka paljon olemme vastuussa edellisestä elämästämme kun jätämme sen taakse. Olen reissun päällä enkä saanut quotes-vihkoani mukaan, siksi en siis sanatarkkaa lainausta saa tähän kopioitua. Hän kuitenkin pohtii vastuutaan eksäänsä suhteen päätyttyä.

  Pidän siitä kepeydestä millä hän käsittelee vaikeita ja raskaitakin aiheita. Tuo kepeys ja samalla viiltävän syvä analyysi on jotain sellaista, josta huomaan keskusteluissa ja kirjoissa nauttivani. Laitan tietyllä tavalla - ja ehkä juuri tästä syystä - Mereten samaan kastiin Märta Tikkasen ja Tove Janssonin kanssa. Vaikka Merete ei oikeasti olekaan suomenruotsalainen (äiti tanskalainen) olen usein ajatellut onko suomenruotsalaisuudessa ymmärretty tämä elämän hienoin olemus: syvästi kepeällä otteella. "Deep inside you are shallow."

  Terkuin,
  Ilona

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana tuo Deep inside you are shallow :) Kuinka jollakin tapaa helpottavaa!

   Nyt tekee mieli lukea enemmän Mazzarellaa. Tämän toin mukanani Suomesta ja seuraavaan reissuun saakka on kai odoteltava, ennen kuin pääsen tutustumaan muihin.

   On niin mukava kuulla kuinka erilaiset asiat jäävät eri lukijoille tärkeimmiksi, varmasti riippuen lukuhetken elämäntilanteesta. Tunnistan tuon vastuun, mutta minulle jäi päällimmäiseksi mieleen (vessanpöntön lisäksi) juuri se ihailtava kommunikaation kypsyys ja rationaalinen analyysi hankalissa ja 'tunteellisissakin' tilanteissa.

   Tuo kepeyden löytäminen kipeissä ja synkissä tilanteissa on jalo taito, minäkin nautin sellaisesta otteesta elämään (ja jos en itse onnistu, edes siitä lukemisesta).

   Kiitos pohdiskelevasta kommentista ja mukavaa reissuilua!

   Delete
 4. Pidän aika monista Mazzarellan kirjoista. Erityisesti Illalla pelataan Afrikan tähteä, Matkalla puoleen hintaan sekä Tähtien väliset viivat ovat minulle tärkeitä. Viimeisin jäi vieraimmaksi. Sanot hyvin, että vaikka ajatuksesi ei aina yhdy Mazzarellan kanssa, niin häntä on hyvä lukea. Tunnen samalla tavalla. Viihdyn hänen viisaiden ajatusten parissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kirjavinkeistä! Pidän tosiaan Mazzarellan tavasta olla jotakin mieltä perustellusti, mutta ilman paasaamista, hänen seurassaan tosiaan viihtyy hyvin :)

   Delete
 5. Onnittelut, voitit kirjan jouluarvonnastani. Laita osoitetiedot sähköpostiini, niin voin lähettää kirjan sinulle. maimalaak@gmail.com

  ReplyDelete

Suuri kiitos kommentistasi!