Sunday, September 27, 2015

Mistä tuulee nyt?

Olen hiljattain tutustunut nousevan auringon maan taidetuuliin. En ole millään muotoa mikään guru tai akateemikko taiteen tai designin suhteen, mutta tiedän mistä tykkään ihan rehellisessä tavis-mielessä. Minusta on muuten aika jännä huomata, että Suomessa iittaloiden, aaltojen, marimekkojen ja arabioiden ympäröimänä kasvaneena  jotain olennaista näistä tarttuu ihmiseen. Osaako kukaan selittää? Onko kyse vain aivopesusta ja silmän tottumuksesta? Joka tapauksessa: lukupinoon hivuttautui kaksi modernia japanilaista kuvataidetta (ja muutakin) käsittelevää teosta, joista olen ollut innoissani.


         Okazaki, M. Kimono Now. Prestel, Munich, 2015.  Campos, C. Japanese Illustration Now. Thames & Hudson, London, 2011.Christian Camposin Japanese Illustration Now on koonnut yksiin viileisiin kansiin 100 japanilaisen taiteilijan ja suunnittelijan töitä. Kirjan johdatuksessa useat eurooppalaiset ja amerikkalaiset nuoret ja kauniit taidetyypit kertovat lyhyesti omista ajatuksistaan ja suhteestaan japanilaiseen taiteeseen ja suunnitteluun. On hiukan epäselvää, kuinka he ovat olleet kirja teossa mukana ja miksi heidän ajatuksensa ovat johdatuksessa. Seuraavat 430+ sivua on kuitenkin omistettu vain ja ainoastaan japanilaiselle luovuudelle.

Hurjan inspiroivan kirjan sivuilta löytyy Japanin design-taivaan tämänhetkisiä kirkkaita tähtiä, jotka ovat vakuuttaneet monella saralla. Tyylilajeja on useita valokuvauksesta tietokonegrafiikkaan ja piirustuksesta paperirobotteihin. Löytyy kauhua, realismia, mangaa, animaatiohahmoja, muotia, klassista modernisti ja fantastisia mielikuvitusmaailmoja. On seksiä, väkivaltaa, kannanottoja, ja sitten myös rauhaa ja harmoniaa. Jokainen taiteilija esitellään lyhyesti yhteystietoineen. Lisäksi mainitaan suurimmat asiakkaat, joille taiteilija on tehnyt töitä. Pidän myös kirjan muutamista taiteilijahaastatteluista ja heidän "inspiraationlähteistään", jotka on kuvattu haastatteluiden yhteyteen. Yhdessä on muuten muumimukikin :) 

Japanilainen nykytaide on rohkeaa ja räikeää. Sitä ei voi ohittaa katsomatta tai huomaamatta. Minä uppoudun näihin monikerroksisiin teoksiin kuin transsissa ja voin helposti viettää tunnin jos toisenkin tämän kirjan parissa, yhä uudestaan ja uudestaan. Kaikkea on niin paljon! Ja silti kokonaisuudet ovat yhtenäisiä. Taitavaa, kaunista, kekseliästä, hirvittävää, inspiroivaa.

Manami Okazakin Kimono Now on kunnianosoitus 'käveleville taideteoksille' eli kimonoille. Kirja on jaettu perinteestä, taiteesta, muodista ja pop-kulttuurista inpiraationsa saaviin taiteilijoihin, joiden tuotokset löytyvät nyky-Japanin kimonokankaista kuin myös edellämainituissa yhteyksissä esiintyviin kimonoihin. Kirjaa lukiessa henki salpautuu: niin kauniita ovat kuvat catwalkilla, mainoksissa ja kaduilla. Sivuilta löytyy useita haastatteluita, joissa pohditaan kimonoita nykymaailmassa, niihin liittyviä merkityksiä ja mahdollisuuksia sekä inspiraatiota.

Minusta oli jotenkin hienoa, että alkusanoissa Kioton pormestari uskoo sellaisen ajan vielä koittavan, jolloin puvut ja solmiot korvataan taas kimonoilla! Kulloinkin äänessä ovat sekä japanilaiset, että ulkomaalaiset kimonoekspertit. Kimono - kuinka mielenkiintoinen ja vaativa pohja taiteilijalle! Kuvissa kimonot ovat osa arkea ja juhlaa, söpöstelyä, roolihahmoja, mielikuvituksellista muotia, taidetta ja perinteiden vaalimista.

Minua alkoi oikein himottaa joskus päästä kimonomuotishowhun, ja sitäkin enemmän haluaisin vaatekaappiini kauniin kimonon, jota voisin joskus käyttää. Kuvissa huomio kiinnittyy runsaisiin yksityiskohtiin, materiaaleihin, pintoihin ja leikkauksiin - kaikki on niin äärimmäisen tarkkaan mietittyä. Upeita, säväyttäviä kimonoita, joilla on sekä vahvat juuret, että siivet, joilla lentää maailmalle. Kirjassa kimonot seikkailevat Japanin lisäksi ainakin Alankomaissa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa. Tykkään.         

Nämä esteetikon aarreaitat kehtaa jättää kahvipöydälle.

2 comments:

 1. Japanilaisuudessa on jotakin tosi kiehtovaa. Toivottavasti vielä joskus pääsen sinne käymään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minustakin! Toivotaan molemmille meille hyviä Japanin-matkoja :)
   Sain juuri tätä postausta kirjoittaessani viestin ystävältäni, joka on parhaillaan Japanissa (onnekas on asunut siellä aiemmin). He olivat kuunnelleet kaunista musiikkia vanhassa seetrimetsässä. Tuollaista tekisi mieli juuri nyt!

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!