Sunday, January 10, 2016

Niin hitaasti...

... etenee pakkaaminen. Tavoitteena on muutama laatikko joka päivä. Kirjalaatikoita piti muuten tilata lisää, vaikka kirjastoa on karsittukin. Nyt kun sortteeraaminen ja paketointi on puolivälissä ja koti sikinsokin, iski epätoivo: pystynkö edes tähän hommaan? Tuleeko tästä ikinä valmista? Huomio: suurin ongelma omituisessa päässäni on siis tämä talon pakkaamisprosessi, ei esimerkiksi se, ettei toisessa päässä ole vielä edes osoitetta tai työpaikan puute, eli toimeentulostakaan ei ole tietoa.

Elämään varsin sopivaan saumaan osuikin siis Leila Saarivirran ja Martta Kaukosen Rikas Elämä. Sillä siitä tässä kaikessa on oikeastaan kyse. En jaksa enkä ehdi mennä taustoihin sen tarkemmin, mutta viimeisen vuoden aikana on tapahtunut paljon kulminoitumista. Asiantilaan on vaikuttanut vahvasti tämä kokemus samoin kuin tämä hihhulointi. Ja nyt kaikki on nytkähtämässä kovin konkreettisesti eteenpäin. Hurjan kuuloista, mutta kaikesta epävarmuudesta huolimatta olo on todella levollinen. En ymmärrä itsekään, mutta näin vain on. (Tällaista hyppyähän ei muuten kirjassa suositella, vaan järkevämminkin voi asiat tehdä!)

Rikas elämä osui siis mukavalla tavalla hermoon, sillä samansuuntaisia ajatuksia oli pyörinyt mielessä jo useamman vuoden ajan. Itselleni kaksi keskeistä asiaa, joita käsiteltiin myös kirjassa olivat 1) mistä kiireisessä, suorituskeskeisessä elämässä jää paitsi ja 2) kuka minä olen ilman kaikkia työjuttuja, jotka pyörivät ajatuksissa ja ohjaavat tekemisiä aika suuressa määrin. 


"Parasta vuorotteluvapaassa oli se, että sain etäisyyttä töihin. En tiedä, olisinko tehnyt tätä ratkaisua ilman sitä. Tajusin, ettei minua välttämättä tarvita töissä. Jos tykkää työstä ja tekee pitkää päivää, voi luulla, ettei voi lähteä. Oli ihan terveellinen kokemus huomata, että asiat hoituvat ilman minuakin."  


Kirja on selkeäkielinen ja rehellinen opas hidastamisesta haaveilevalle tai oravanpyörästä hyppäävälle. Monet todellisen elämän esimerkit auttavat hahmottamaan mistä on kyse, mitä riskejä hidastamisessa piilee, kuinka hidastaminen on vaikuttanut elämään ja kuinka tavalliset ihmiset ovat vuosien aikana onnistuneet tavoitteissaan. Sillä siitä on lopulta kyse: omannäköisestä elämästä, eli siitä, mikä on itselle tärkeintä. Vaikka ei oravanpyörästä uskaltaisi vielä hypätä, tai elämäntilanne ei sitä juuri nyt salli, saa kirjasta hyviä ja konkreettisia vinkkejä siihen, kuinka itsestä, kuluttamisesta, onnellisuudesta ja työelämästä voi ajatella hiukan eri tavoin ja siten parantaa arkeaan. Kirjassa herätellään hyviä kysymyksiä sen hahmottamiseen, mikä omaa käyttäytymistä ohjailee ja millaisia perimmäisiä arvoja ylläpitää.


Saarivirta, L. & Kaukonen, M. Rikas Elämä. Parempaa arkea hidastamalla. Readme,Helsinki, 2015."Elämää hidastamalla väsymys alkaa pikkuhiljaa helpottaa. Jaksavampi ihminen ei tarvitse enää yhtä nopeaa tyydytystä. Hidastajalla on mahdollisuus etsiä elämäänsä pidempikestoista ja syvempää nautintoa kuin shoppailu."
  

Pidin kovasti kirjan henkilökohtaisista tarinoista, joissa ihmiset kertoivat hidastamiskokemuksistaan. Myös haasteet ja lukuvinkit ovat hyödyllisiä. Rikas elämä on ehkä hienoisesti osoitettu lapsiperheille, mutta toisaalta lapsettomatkin saavat suunnattomasti ajateltavaa, ja voivat vanhemmuuskohtia lukiessaan ajatella omaa lapsuuttaan ja kuinka vanhempien mallit toimivat (tai eivät toimi) omassa elämässä. Itsekin luin kirjaa sekä vanhempana, että vanhempieni lapsena. Rikas elämä on monipuolinen opas hidastamiseen ja oman arjen tarkasteluun monelta kantilta. Kirja antaa uskallusta ja konkreettisia vinkkejä omannäköisen elämän luomiseen. Pienilläkin askelilla voi olla suuri merkitys! 

2 comments:

  1. Mielenkiintoista. Kirjakin, mutta vielä enemmän se, että mitä periltä löydät!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin minustakin. Yhtään en vielä tiedä, mutta mielenkiinnolla odotan mitä eteen sattuu. Avoimin mielin ja uteliaana ollaan liikkeellä.

      Delete

Suuri kiitos kommentistasi!