Thursday, March 10, 2016

Aussie icon #7 - talo ja reilu pala maata

Pitkästä aikaa Aussi-ikoneita! Aihe tuli mieleen, kun nyt olen muuton vuoksi joutunut taas harrastamaan talonmetsästystä. Mikä on ollut perinteinen Aussi-unelma jo muutaman sukupolven ajan? No, talo ja iso piha tietenkin! Eikä tämä asumismuoto ole jäänyt pelkäksi unelmaksi, sillä yhä reippaasti yli 70% australialaiskodeista on omakotitaloja ja oman kodin hankkiminen sekä sen helppous on muodostunut jonkinlaiseksi oletusarvoksi elämänpolulla. Kerrostaloissa Aussit eivät viihdy: yli neljän kerroksen kerrostaloja on aussikodeista ainoastaan 4% (vuonna 2011). Suurin osa kodeista on kolmen makuuhuoneen taloja. Näitä tilastoja voi tutkiskella lisää täällä. 


Tyypillinen queenslander, asuintila korkealla, alla ilmaa (ja varastotilaa).


Omakotitalotrendi tarkoittaa tietenkin myös sitä, että kaupungit levittäytyvät laajalle ja suurin osa ihmisistä asuu 'suburbeissa'. Opiskelija-asuntoja on jonkin verran yliopistojen ja muiden oppilaitosten lähistöllä, ja nekin ovat suhteellisen harvoin kerrostaloja. Nyt tulee mutua, mutta veikkaan, että suurin osa opiskelijoistakin asuu omakotitaloissa, joita vuokrataan kavereiden kanssa yhdessä. Suomen ja Australian lehtien puheenaiheita vertailemalla voi päätyä siihen, että Australiassa asuntomarkkinoiden seuraaminen on suuren kansanosan harrastus. On yleistä kikkailla asuntomarkkinoilla, ja sijoitusasuntoja hankitaan, remontoidaan, vuokrataan ja myydään tietenkin voitonteko mielessä. 


Tässä toinen queenslander sateessa.

Aurinkokin pilkahteli vakoiluretkellä.


Kun suomalaisen kanssa juttelee asunnoista, puhutaan neliömetreistä. Täällä tuollaisilla mitoilla ei ole mitään väliä paitsi ehkä rakennusvaiheessa kaavoja tehdessä. Neliömetrejä ei näy eikä kuulu paitsi lattiavalintojen yhteydessä: lattiatiilet ja puu mitataan neliömetreissä. Kun talo on sitten valmis, sen koosta puhuttaessa puhutaan makuuhuoneiden määrästä. Eikä edes niiden tarkasta koosta. Kun katselet asuntoilmoituksia, kuvaillaan talot makuuhuoneiden, kylpyhuoneiden ja autopaikkojen määrällä. Makuuhuoneet ovat spacious tai small(er), joskus 'double', eli mahtuu parisänky. Siinä riittävä tarkkuus. Paikanpäällä sitten paljastuu kuinka suuresta tai pienestä tilasta on reaalimaailamssa kyse. Hinnatkin esimerkiksi vuokramarkkinoilla noudattavat samaa kaavaa, eli kolmen makuuhuoneen talon hinta on suurinpiirtein sama, vaikka itse talon, pihan ja huoneiden koko voi vaihdella suurestikin. Jostakin syystä tykkään tästä suuripiirteisyydestä asian suhteen. Saattaa saada suurenkin talon ikään kuin  'sattumalta'.


Tämän otin edessäolevan lempikukkani frangipanin vuoksi, mutta ei noita kukkasia edes näe.

Ja sitten modernimpaa bunkkerityyliä.Asiaan ovat käyneeyt kuitenkin muutoksen tuulet. Kutistuvista pihoista on uutisoitu jo kauan, esimerkiksi täällä. Pihoja ovat viime vuodet kutistaneet myös valtavan kokoiset McMansionit, trendi, joka onneksi on hiipumaan päin. Joka tapauksessa monet uudemmat asuinalueet ovat jotenkin ahdistavaa katseltavaa: pakettiomakotitaloja on rakennettu kylki kylkeen, ikkunoista on näköala naapurin seinään tai aitaan. Koska Aussilassa ihmisen perusoikeus on oman talon omistaminen, puhutaan asuntojen hinnoista ja lainojen koroista jatkuvasti. Asumisen kalleus on jo kriisitilassa jossakin mielessä. Tähän saumaan on saapunut Tiny House Movement, joka vie aina vain pullistuvaa ja suurentuvaa asumista päinvastaiseen suuntaan. Mielenkiinnolla jään odottamaan, että kuinka tämä pikkutalosuuntaus alkaa jalkautua Australiassa.


Aidan takaa pilkistelevä queenslander.

Samaa mallia edelleen.

Tämä koulun lähellä ollut kaunotar myytiin ennen kuin huutokauppa käytiin. Kuva ei tee oikeutta.Postauksen tiimoilta lähdin sateisena päivänä hiippailemaan puskiin ja kuvailemaan salaa naapuruston taloja. Toivottavasti ei heti mennyt maine normaalina naapurina :-) Kuvissa on Queenslandille tyypillisiä korkealle sijoitettuja hengittäviä ja ilmavia puutaloja (tunnetaan ihan nimellä queenslander) ja yksi esimerkki modernimmasta 'bunkkeritalosta', jotka on (ainakin minusta) yleensä suunniteltu niin, että eletään täysin ilmastointilaitteen varassa. Mieleeni on muuten jäänyt elämään osuvuutensa vuoksi viime vuoden otsikko: Australian houses are just glorified tents in winter, mikä pitää kyllä paikkansa. Ennenvanhaan kuumilla seuduilla ilman kierto asunnossa oli tietenkin välttämätöntä ja nytkin on ihana avata kuuman päivän jälkeen ovet ja ikkunat ja antaa viileämmän ilman virkistää asunto. Telttavertaus on kuitenkin osuva siksi, että kyllä varmasti 90% australialasista kodeista ilma kiertää ainakin paikoittain ilman ovienavailuakin: rakoja löytyy todella usein ikkunoiden ja ovien karmeista eikä mistään tiivisteistä ole yleensä tietoakaan*. Kesällä ongelma ei ole kauhean painava, paitsi tietenkin silloin, kun ilmastointilaite posottaa kallista sähköä menemään ja kylmä ilma leijuu tasaisesti myös harakoille. Mutta talvella tuo 'telttailu' tuntuu erityisen pahalta - ulkolämpötila on monilla melkein sama kuin sisällä.

Tällaista tällä kertaa. Odottelen mielenkiinnolla sitä, kuinka lämpö pysyy tässä uudessa kodissamme sisällä muutaman kuukauden kuluttua, kun mittarin lukemat lähtevät laskuun. Onneksi on paljon Suomesta kannettua lämmintä vaatetta kaapissa :-)

*raoista kulkevat tietenkin myös kaikenlaiset ystävämme ilmastosta riippuen: torakat, muurahaiset, liskot, hämähäkit jne.    

10 comments:

 1. Kiva nähdä taloja sieltäkin päin maailmaa! Kovin vaikuttaa perinteiseltä QLD:ltä tuo naapurustu juu.. Pitäisikin käydä kuvauskierroksella omassa naapurustossa, siellä kun sattuu olemaan _todella_ erityylisiä taloja. Olen kyllä samaa mieltä uusien asuinalueiden sanotaanko kiltisti sieluttomuudesta - aikamoista kopiometsää ovat, ja etenkin ilmakuvista ahdistavia.

  Mitenkäs yleisiä lämmityslaitteet sielläpäin ovat? Reverse cycle A/C toki hoitaa senkin, mutta noin vanhemmassa talokannassa? Siellä kun kuitenkin on useamman astetta lämpimämpää talvella kun täällä Melbournessa..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hiukan harmittaa, etten tehnyt tätä postausta jo WA:ssa, olisi nimittäin tullut enemmän variaatiota ihan muutaman sadan metrin kävelyllä. Tämä nykyinen asuinalue on aika yhtenäinen enkä kauemmaksi ehtinyt, kun yhtäkkiä plörähti aivoista tämä postaus :)

   Juu, ne monet uudet asunnot eivät kyllä kiehdo yhtään, varsinkin ne ihan vierivieressä olevat tiililaatikot.

   Minä en uskalla vastata tuohon lämmityslaitekysymykseen vielä kovinkaan vakuuttavasti, kun vasta tänne saavuimme. Tässä talossa on reverse cycle a/c vaikka on vanha talo, ja veikkaan mutulla, että useimmissa on, mutta ei varmasti kaikissa huoneissa. Meilläkin on olohuoneessa vain, ja luulen, että useimmat on asennettu näihin vanhustaloihin kesää mielessäpitäen.

   Minuahan siis jo valmiiksi pelottaa talvi, kun täällä on ainakin tilastojen mukaan kylmempi kuin vanhassa asuinpaikassa. Veikkaan, että monella on myös ne rullailtavat öljypatterit käytössä makkareissa (niin kuin meillä tulee olemaan) ja sitten tukitaan niitä makuuhuoneen oven alla olevia aukkoja, että lämpö pysyis huoneessa ;-)

   Muistelen, kun ollaan käyty täällä sukuloimassa ja asuttukin vuosi aikoja sitten, että lämmitystä ei juuri käytetty, vaan fleece vain päälle talviaamuisin - ja kuuma juoma käteen :D

   Ja juu, Melbournen talvia ei ole ikävä (ja ne ovat syy siihen miksi olemme nyt täällä eikä siellä, kun muuttoa suunniteltiin!)

   Delete
 2. Olipa kiva nahda ja kuulla sielta asumismuodoista. Mielenkiintoista etta omakotitalo-asuminen on noin hallitsevaa, tosin tilasta ei ainakaan ole pulaa. Turkissa kerrostaloasuminen on hallitsevaa ja omakotitalo-asuminen harvinaista korkeiden kulujen vuoksi. Kerrostalo-asuminen on paikallisille mieleista yhteisöllisyyden ja turvallisuuden tunteen vuoksi. Lammitys-viilennyt asiat ovat taalla aina lehdistössa pinnalla silla tietyilla alueilla kulut lohkaisevat jonkun verran menoista varsinkin talvella.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tosiaan, omakotitaloasumista ei kukaan edes kyseenalaista koskaan (ja itsekin olen siihen nyt mieltynyt). Täällä tosin on silti varsin yhteisöllistä, vaikka omakotitaloissa ollaankin, eli naapureille kyllä jutellaan ja monista tulee hyviä ystäviä. On myös aktiivinen 'Neighbourhood Watch' useimmissa paikoissa tuota lisäturvallisuutta tuomaan.

   Täällä on muuten sähkön hinta noussut ihan todella nopeasti, mikä on puhututtanut. Sekin riippuu osavaltiosta, siis hinnat. Ja moni (ainakin WA:ssa) laittoi edellisen hallituksen avustusohjelman aikana aurinkopaneelit, mikä on todella järkevää, sillä sähkölasku menee ihan miniin aurinkoisilla seuduilla noiden paneelien kanssa.
   Täällä on kesällä se aika, kun sähkölaskut ovat huipussaan.

   Delete
 3. Ilmastointilaite? Ei mitään nykyajan hömpötyksiä! Kyllä ennen oli kunnollista ja engelsmannit osasivat rakentaa pitkiä mutta pimeitä townhouseja ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. :D
   Mutta onneksi queenslanderit on ihania! Oikein purpose-built ilmastoon.
   Minä just väittelin yhden ihmisen kanssa engelsmannien suhteesta luontoon ja kuinka se on heijastunut tässä(kin) siirtomaassa. Ja kuinka paljon tietoa olisi tarjolla maan alkuperäisillä asukkailla...

   Delete
 4. Täällä kanssa sama meininki, että oletus on se omakotitalo. Tämän huomasin myös Luxemburgissa amerikkalaisten expattien keskuudessa: eurooppalaiset muuttavat keskustan kerrostaloihin tai korkeintaan rivitaloihin vähän laitakaupungimmalle, mutta yksin maahan muuttava amerikkalainen muuttakin johonkin pikkukylään omakotitaloon - koska pitäähän sitä nyt talo olla! Ei taida hirveän montaa suomalaista alle 50-vuotiasta olla, jotka asuisivat aivan yksin omakotitalossa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, kerrostaloasuminen on jotenkin ihan omituisen kuuloista täällä, ellei ole joku vanhusten palvelutalo. Vaikka niilläkin on paremminkin ne townhouset silloin.

   Tunnustan nyt, että en ikinä ole edes uskaltanut kertoa, että Suomessa kerrostaloissa pidetään myös koiria. Se olisi kamalaa eläinrääkkäystä täkäläisestä näkökulmasta ja omakin ajattelu on nyt mennyt siihen suuntaan vuosien aikana...

   Delete
 5. Hauskaa tosiaan, että noin iso osa kansaa voi asua omakotitalossa. Tosin minä ja ne ötöt emme mahtuisi samaan kämppään, että hui ja kääk vaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näin on. Kerrostalo on aika utopistinen ja hiukan omituinen vaihtoehto, jota saisi varmaan perustella. En tunne ketään joka asuisi kerrostalossa. Ei kun tunnen yhden ihmisen. Talossa on kaksi kerrosta.

   Nuo ötökät, niihinkin tottuu, usko vain!

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!