Friday, August 5, 2016

Teetä aamuin illoin

Sain ihanalta ihmiseltä hiukan aikaa sitten lahjaksi teetrilogian. Apua kolmen teen valintaan oli tarjonnut The Tea Centren väki ja lahjapakkaukseen tuli: Stockholm Blend, Masala Chai ja Japanese Lime. Onnistuneet ja monipuoliset valinnat mielestäni. Näitä olenkin sitten nautiskellut nyt talvikuukausina oikestastaan koko ajan päivän mittaan. Japanese Lime on ihanan raikas ja kevyt herättäjä aamuisin, Stockholm Blendin kukkaisuus ja hedelmäisyys sopii mainiosti iltapäivän sulostuttajaksi ja Masala Chai lämmittää viileinä iltoina, kunhan vain muistaa, ettei hörppäile liian tuhteja kupposia juuri ennen uniaikaa, sillä ainakin kaltaiseltani kofeiiniherkkikseltä yöunet menevät vähemmästäkin harakoille! Kaikissa teissä on pääainesten lisäksi mukana luonnollisia aromeja. Sekoitukset ovat kuitenkin niin taitavia, että teelehdet ovat kaikissa pääroolissa.


Kolme kaunotarta aamuauringossa.

Aloitetaan suosikistani: Japanese Lime on ollut aamujeni ilo ja tästä kolmikosta se, jonka pussin pohja tuli vastaan ensimmäisenä. Ronskia senchaa, sitruunaa, limettiä ja sitruunaruohoa tasapainoisena sekoituksena. Tämä on helppo tee, josta saa kolme tuhtia haudutusta. Tätä tuli kiireettöminä aamuina nautittua jättikuppi toisensä jälkeen. Talvikylmällä join tätä luonnollisesti kuumana, paitsi niinä päivinä, jolloin kupponen unohtui tohinassa jonnekin pöydännurkkaan. Kylmänäkin kyllä maistuu, ja investoin tähän teehen takuulla tulevaisuudessa, kun on jääteellekin tarvetta.


Japanese Lime herätyshommissa.

Stockholm Blend (Söderblandning) taas on varsinkin teehen (toistaiseksi) totuttelemassa olevan poikaystävän suosikki. Hän ei ole asiassa yksin liikkeellä, sillä kyseinen tee on The Tea Centren kaikkien aikojen suosituin tee. Mietinkin, miksi muutamalla liikkeen teellä on varsin skandinavisen kuuloiset nimet, ja huomasin hiljattain, että yksi firman perustajista on tietenkin ruotsalanen! Mustaan teehen on sekoitettu appelsiininkuorta, ruusunlehtiä, vaniljaa, safloria, kehäkukkaa ja aprikoosia. Nam. Kyseessä on lukuisista aineksista huolimatta kuitenkin selvä musta tee kukkaisella ja hedelmäisellä vivahduksella. Kolme hyvää haudutusta lähtee lehdistä helposti. Lisäksi tuoksu on kukkaisuudessaan ja hedelmäisyydessään huumaava ja koukuttava. Joskus tällaisten kohdalla mietin, kuinka ihanaa olisi saada joitakin teitä parfyymeinakin!


Stockholm Blendistä ei olekaan juomakuvaa (!), mutta tässä vilkuttaa kirjahyllyn Onni-kissa :)

Masala Chai on pitänyt minut lämpimänä kylmimpinä aamuina ja iltoina - ja aamupäivinä ja iltapäivinä :D Kaneli, inkivääri ja kardemumma saavat veren kiertämään lempeästi. Mukana on mustan teen lisäksi myös ruusun terälehtiä sekoitusta sulostuttamassa. Tämä tukeva tee antaa potkua ja saa koneen käynnistymään ja hyrräämään. Kaneli, inkivääri ja kardemumma tuoksuvat makean mausteiselta ja juuri sopivilta talviteen aineksilta. Tätä olen haudutellut kolme-neljä kertaa menestyksellä. Silloin tällöin olen sekoittanut mukaan hunajaakin, jolloin tuloksena on todellinen talvieliksiiri.


Masala Chai. Taustalla ruisleipä ä (!).


Lukemisen suhteen olen elänyt itselleni epätavallisia aikoja. Yleensä en nimittäin pysty lukemaan kuin kahta kirjaa samanaikaisesti, ja silloinkin toisen ollessa fiktiota, toisen on oltava faktaa. Nyt kuitenkin yöpöydällä on samaan aikaan ollut menossa jopa viisi kirjaa. Kirjat ovat edenneet kaiken lisäksi kutakuinkin samaa tahtia, ja kohta olen loppusuoralla kaikkien loistavuuksien kohdalla. Kummastelen itsekin kuinka näin pääsi käymään, ja ennenkaikkea sitä, kuinka tällainen multilukeminen on kohdallani ollut edes mahdollista sekoittamatta juonia ja unohtamatta yksityiskohtia? Tai keskittymättä ainoastaan pariin kunnolla ja edeten eri tahtiin? Näin on kuitenkin päässyt käymään ja olen sutjakkaan säännöllisin väliajoin vaihtanut tarinasta toiseen. En malta odottaa, että pääsen kertomaan teille näistä lukemistani!

Ensi kertaan siis, ja oikein kivaa viikonloppua kaikille!

4 comments:

 1. Aah, tuo multilukeminen (hyväsana!) on tunkeutunut minunkin lukukäyttäytymiseeni. Aiemmin odotin kiltisti, että sain kirjan loppuun ennen kuin tartuin uuteen, mutta nykyään en enää pysty, kun hyvää ja kiinnostavaa luettavaa tursuaa joka puolelta. Pakko vain kuikuilla uutta kirjaa ja ihan huomaamattani olen lukenut sen jo puoleen väliin. Tämä on e-kirjan lukijalla tosi helppoa kaiken lisäksi, kun kaikki on aina mukana ja tulee muutenkin hypittyä asiasta toiseen. Mutta ei se keskittymistä tarinaan minullakaan häiritse. Ihme juttu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tässäkin saattoi olla kyseessä sellainen 'nopea vilkaisu' toisiin kirjoihin, jotka sitten imaisivat sisäänsä. Mutta VIISI. Olen yllättynyt ja samalla iloinen. Kiehtovaa, että noinkin vakiintuneet tavat voivat ihan noin vain yhtäkkiä muuttua. Ihme juttu tosiaan. Jatkuukohan lukeminen nyt tällaisena? Aika näyttää!

   Delete
 2. Olet kyllä melkoinen teetuntija! Minä juon teetä vähemmän kuin toivoisin tai ajattelisin. Kuvittelen juovani teetä, mutta usein menee päiviä etten juo ollenkaan ja _rakastan_ hyvää teetä. Hassua.

  Jään innolla odottamaan, mitä olet lukemassa. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Koska en juo, kahvia, on tee ehdoton aamurutiini. Minulla on myös teet ja valmistusvälineet aika keskeisesti esillä, eli teenjuonti ei pääse helpolla unohtumaan.

   Hyvä tee on kyllä niin <3

   Yritän huomenna jo postata yhdestä kirjasta, jonka ilmestymistä odotin kovasti...

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!