Saturday, December 22, 2018

Joulupuu on rakennettu... (Kirjabloggaajien joulukalenterin luukku 22)

... mutta miten? Kirjabloggaajien joulukalenterin 22. luukku avautuu tässä ja nyt. Eilen Kirjapöllö huhuili edellisessä luukussa, joka löytyy täältä, kun taas täällä puolen palloa hikoillaan lämpötilan hipoessa neljääkymppiä. Tekokuuset on kannettu sisään, juomat laitettu jääkaappiin ja uima-altaat puunattu juhlakuntoon. Kivihedelmäsesonki on parhaimmillaan, ja meilläkin kulhot pursuavat kirsikoita, nektariineja, aprikooseja ja persikoita. Vielä viime viikolla oli muutama ilta, jolloin teki mieli vetää pitkähihainen päälle, mutta tänään ilmastointilaite saa posottaa täyttä häkää. Myrskyäkin on tiedossa!
Oma joulunalus on mennyt pääosin työkiireissä. Tänään on ensimmäinen vapaapäivä ja ehdin vihdoin kunnolla keskittymään joulujuttuihin. Toki kuusi on koristeltu ja napottanut valoineen kauniina koristamassa arkea, ja lahjatkin ovat melkein kaikki hanskassa. Muutakin pientä joulukoristetta on havaittavissa siellä sun täällä, sillä jouluhan on yksi lempijuhlistani! Tämän vuoden joulu on kuitenkin hiukan erikoinen: vietämme sen puolisoni kanssa kaveriporukalla ja vain 1/3 lapsista on paikalla. Luvassa on yhdysvaltalaisbrasilialaissuomalaisaustralialainen jouluperinnesekoitus ruokineen ja juomineen. Joulun ja uuden vuoden välin taas meditoin ystäväni kanssa retriitillä sademetsässä. Tämä kulunut vuosi on ollut sen verran rankka, että on vedettävä hiukan henkeä vuodenvaihteessa. Uudelle vuodelle toivon rauhallisia päiviä ja vähemmän lääkäri- ja sairaalavisiittejä.

sannabanana
Meidän kotiovella toivottaa tonttu vieraat tervetulleiksi!

sannabanana
Lempikukkani frangipanit <3


Takaisin joulupuuhun: luukun teema sai alkunsa shokeeraavista joulukoristelöydöistä, jotka jäivät omalta osaltani kaupan hyllyille. Saanen esittää - tadaa! - lounastauolla bongatut rumimmat, tai ainakin oudoimmat, joulukoristeet! En tiedä kuvittelenko vain, vai onko kauppojen joulukrääsävalikoima onneksi hiukan pienentynyt entisestä? Saman olin huomaavinani Halloweenina. Enää ei viimeisinä päivinä olekaan valtavasti muovitavaraa tarjolla superalennuksin. Ehkä maailma pelastuu sittenkin?


Merellinen joulu - kuusen oksille kaloja ja simpukoita!

Nämä kalat ja simpukat ovat näköjään aika in!

Ja lisää pulleita kalojaja delfiinejä.

Jouluteeman voi myös vaihtaa lintuihin!

Hyvää joulua!

Mansikoita kuusen oksille :)

Tai kultakaloja!

Raakoja ja kypsiä ananaksia.

Jouluinen cowboy-kaktus. Mitäh?

Oksille klassiset aussijalkineet.

Tai kenguruäiti lapsineen?


Rumuuksia ja kummallisuuksia tutkiessani aloin tietenkin miettiä, että mistä tässä kaikessa onkaan kyse. Googletuksen seurauksena voin esitellä seuraavan pikakelatun tapahtumaketjun, jonka vuoksi useimmilla meillä on joulunaikaan kodissamme koristeltu puu: moderni joulupuuperinne sai alkunsa 1500-luvun lopun Saksassa, jossa pieniä pöytäkuusia tuotiin sisälle. 1600-luvun alussa ne jo koristeltiin paperikoristein ja karamellein. Saksalaisaatelisten mukana perinne levisi hitaasti brittihoviin ja skandinavian aatelisten keskuuteen. Kristinuskon vaikutuksesta kuuseen lisättiin latvatähti, omenoita ja kynttilät. Suomessa ensimmäinen joulukuusihavanto on vuodelta 1829, paroni Klinckowströmin joulujuhlista Helsingissä. Ensimmäinen sähkölampuilla koristeltu kuusi kohahdutti kansaa Tampereen keskustorilla vuonna 1894. Mallia oltiin otettu New Yorkista. Aluksi kuuset koristivat fiineimmän porukan salonkeja, sitten julkisia paikkoja, ja lopuksi, 1900-luvun alussa, kuusiperinne levisi nopeasti ympäri Suomea niin, että 1920-luvulla joulukuusi oli kaikkialla tuttu.


Klassisempaa settiä.

Christmas crackers. Onkohan Suomessa näitä joulupöydässä?

Lisää juhlavia crackereitä.

Nämähän ovat valitettavasti oikeastaan roskaa, mutta Australiassa standardijuttu pikkujouluissa ja joulupöydässä.


Perinteisesti kuusi koristeltiin Suomessa vasta aatonaaton iltana tai aattona, mutta monissa nykykodeissa kuuset laitetaan koreiksi jo reippaasti aikaisemminkin. Minä pystytän kuusen jo heti joulukuun ensimmäisenä. Tykkään kovasti kuusen valoista ja kimmellyksestä iltaisin, ja tuntuu ihan hukkaukselta ja liian työläältä laittaa kuusi juhlakuntoon vain muutamaksi päiväksi. Laitan kaiken pakettiin kuitenkin suht sujakasti joulun jälkeen, 27. päivä viimeistään. Tänä vuonna koristelin minipalloin myös pihalla asuvan bonsain!

Eipä koristepuuta ilman skandaaleja: alkujaan joulukuusi sai osakseen myös kritiikkiä. Kuusiperinne oli osa protestanttista liikettä ja katolisten jouluseimien kilpailija. Kimalteiden, herkkujen ja krumeluurien pelättiin vievän huomiota itse joulun sanomalta, puhumattakaan turhuuden synnistä, pakanallisista perinteistä ja ikivihreisiin puihin liittyvistä uskomuksista. Paloturvallisuuskin huolestutti, sillä oksilla paloivat oikeat kynttilät. Kritiikist huolimatta joulukuusesta tuli pysyvä osa suomalaisten jouluperinnettä.

Tiesittekö muuten, että vuodesta 1963 saakka on Suomen presidentti saanut joulukuusensa Mäntyniemeen Helsingin yliopiston metsäylioppilailta?

Itse muistan lapsuuden jouluista erityisesti kuusen tuoksun. Luulen, että suurin osa oman ikäluokkani edustajista tunnistaa tuon joulun metsäisen tuoksun. Nyt muovikuusien yleistyessä tuo osa perinnettä taitaa hävitä monesta kodista, mutta sellaista elämä on: asiat muuttuvat, perinteet mukaanlukien.Yksi juttu meillä pysyy kuitenkin samana, eli jouluna syödään, juodaan, nukutaan, lauletaan, rentoudutaan ja takuuvarmasti luetaan. Kirjapaketteja on aina kuusen juurella, ja tämän hektisen vuoden lopulla en keksisi parempaa tapaa hidastaa menoa, kuin hyvän kirjan parissa. 


Sorruin tällaiseen 'jouluiseen' kenguruvaloon, kun tämä oli vain niin söpö...
 
Oikein hyvää, turvallista, kirjantäyteistä ja iloista Joulua kaikille!

Huomenna avautuu 23. luukku Lukijan roolissa -blogissa.

8 comments:

 1. Hyvää joulua!
  Lapseni olivat hyvin allergisia, joten hankin joulukuusen, joka palvelee edelleen lasten ollessa aikuisia. Se hyvä puoli muovikuusessa on, että säästyy kuusia ja muovin voi nykyään kierrättää. Tosin en ole luopumassa kauniista kuusesta vielä moneen vuoteen, sillä jouluun kuuluu kuusi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, minäkin luin noista positiivisista vaikutuksista: Suomessa kuulemma kaatuu miljoona kuusta jouluksi!
   Olisi niin kiva kuitenkin saada vaikka joku luonnollinen kuusen tuoksusuihke jouluksi aitoa kuusentuoksua korvaamaan.

   Ihanaa joulua sinulle!

   Delete
 2. Olipa kiva lukea kuulumisiasi! <3

  Nuo joulukrääsäjutut ovat kyllä oikeasti aika karmeita. Paitsi tuo kengurujuttu, joka on vallan suloinen. :-) Sen voisin jopa huolia!

  Tunnelmallista ja mukavaa joulua sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana kuulla sinustakin :)
   Toivottavasti ensi vuosi olisi hiukan rauhallisempi ja tapahtumaköyhempi, että olisi enemmän aikaa kaikenlaiseen kivaan, niin kuin esimerkiksi tänne blogiin kirjoitteluun.

   Oikein kivaa ja rentouttavaa joulua sinullekin <3

   Delete
 3. Minä olen aikaistanut joulukuusen sisään tuomista vuosi vuodelta. Meillä ei ole ainakaan vielä rantatossuja tai kaloja kuusenkoristeina, mutta eihän sitä koskaan tiedä mikä päähänpisto tarttuisi vaikka lomamatkalla ;-).

  Oikein mukavaa ja rentoa joulua ja toivottavasti ensivuosi tuo tullessaan kaikkea hyvää ja vielä parempaa ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos toivotuksista - kaikkea parasta sinullekin uudelle vuodelle, ja oikein leppoisia lomapäiviä!

   Pitäisiköhän vaikka ensi vuonna oikein tempaista ja laittaa tuollainen täysin merellinen kuusi?! Latvaan vielä meritähti!

   Delete

 4. Tuo joulukukkasi on todella kaunis!

  ReplyDelete

Suuri kiitos kommentistasi!